Solarno ogrevanje

Servisiranje solarne naprave

V kolikor niste prepričani v vaše spretnosti, pokličite v pomoč specializirano podjetje.


Vse bližje smo pomladi. To je čas, ko nas prijetni, topli sončni žarki razveselijo s svojo toplino. Številni lastniki solarnih ogrevalnih naprav imajo razlog več za svoje veselje. Prične se obdobje, ko občutijo topla ogrevala in tudi voda, ki teče iz pipe je vsak dan bolj topla. Da ob prvih, izdatnejših sončnih žarkih ne bi bili razočarani je prav, da predhodno opravimo nekaj stvari, ki so nujno potrebne, da nam bo solarna naprava v veselje in ne v razočaranje.

Kot vsako tehnično napravo, moramo tudi termično solarno elektrano na strehi, za redno vzdrževanje, vključiti. Veliko dela, če imamo le malo rokodelskega znanja, lahko, brez večjih naporov, opravimo tudi sami.

Vzdrževanje

Če želimo, da bo naprava dobro delovala, je potrebno, vsaj vsako drugo, če že ne vsako leto poskrbeti za naslednja dela:

  • Preveriti, če je v sistemu prisoten zrak. V tem primeru je potrebno napravo dobro prezračiti in dopolniti na določeni tlak,
  • Toplotni medij v napravi napolniti z zaščitno tekočino proti zmrzali,
  • V toplotnem menjalniku poskrbeti za preprečevanje in odlaganje vodnega kamna
  • Preveriti delovanje varnostnega ventila
  • Pregledati toplotni hranilnik
  • Preveriti tlak v raztezni posodi
  • Pregledati solarne sprejemnike in pritrditve

Razen tega, naj bi se redno preverjalo tudi delovanje solarne naprave, vključno z delovanjem obtočne črpalke. V kolikor niste prepričani v vaše spretnosti, pokličite v pomoč specializirano podjetje. Tako lahko istočasno poskrbite tudi za nadzor vašega ogrevalnega sistema. Takšen pregled vas lahko stane maksimalno od 30 do 50 €. 

Čiščenje solarnih sprejemnikov z zunanje strani ponavadi ni potrebno. Z raznimi testi na napravah, ki so v delovanju že več kot 15 let se je pokazalo, da je delovanje brez čiščenja stekel slabše le za 1 %. V kolikor živite na prometno zelo obremenjujočem delu, kjer je onesnaženost ozračja, zaradi številnih vozil ali bližine industrije zelo visoka, je čiščenje sprejemnikov vsekakor priporočljivo. 

Zaradi tega, se priporoča vgradnja toplotnega merilnika. S takšno napravo se lahko ugotavlja tudi funkcionalnost celotne naprave. Napravo, s katero je mogoče evidentirati količino proizvedene toplote, je možno kupiti že po zelo ugodni ceni. Visoko kvalitetne solarne naprave imajo življensko dobo od 20 do 30 let, elektronske komponente pa okoli 20 let. Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje