Solarno ogrevanje

Fresnel sončne celice

Novo, ne, še boljše - Fresnel sončne celice za proizvodnjo toplote


Naraščajoča cena energije vedno poskrbi, da postane proces toplotne energije zanimiv. Sončni sprejemniki z linearno koncentrirano toploto, dosegajo toploto v zbiralniku tudi do 200 oC. V državah, ki so bogato obdane s soncem so postali sončni sprejemniki v veliko pomoč raznim industrijskim obratom. Drug privlačen dejavnik za uporabo sprejemnikov te vrste, je povezan z absorpcijskim hladilnim strojem in ga uporabljajo za pomoč pri klimatizaciji zgradbe.

Tehnični opis

Linearno koncentrirani sončni sprejemniki odbijajo direktno sončno sevanje, ki jo prejmejo, v vrstah nameščena ogledala, na skupni prejemnik, ki je nameščen nad ogledali (glej sliko 1, sprejemniki v kraju Bergamo). Zaradi tega dosegajo izredno visoko delovno temperaturo in se lahko uporabljajo tudi za proizvodnjo solarne termične električne energije. Princip konstrukcije govori v prid enostavnosti, ugodni ceni vgradnje, kakor tudi nizki obremenitvi vetra in učinkoviti uporabi, glede na uporabno površino.

Slika 1 - Sončni sprejemniki v Bergamu po postopku Fresnel
Slika 1 - Sončni sprejemniki v Bergamu po postopku Fresnel

Že skoraj pred več kot 200 leti je francoski fizik Jean Fresnel.odkril princip delovanja takšnega sprejemnika. Kasneje, leta 1964 sta Giovanni Francia in Marcel Perrot v mestu Marseille zgradila prvi prototip. Z napravo sta proizvedla paro, ki je dosegla  temperaturo okoli 450 oC. Danes ponujajo, po Fresnerjevem konceptu, solarno termično električno energijo trije proizvajalci.

Sončni sprejemnik Fresnel - proizvod podjetja PSE

Podjetje PSE GmbH izdeluje sončne sprejemnike, ki so za dve dimenziji manjši, od sprejemnikov namenjenih za proizvodnjo električne energije. Cilj razvoja je bil sprejemnik, ki deluje v temperaturnem področju okoli 200 oC in za doseg termične moči okoli 50 kW. Pri teh velikostih je predvsem atraktivna namestitev na streho industrijskih obratov. Takšno namestitev omogoča predvsem relativno majhna obremenitev vetra in brez preboja strešne konstrukcije.

Slika 2 - Princip delovanja sončnega sprejemnika
Slika 2 - Princip delovanja sončnega sprejemnika

Osnovna misel pri izvedbi konstrukcije sončnega sprejemnika je bila podana dosegu visoke stopnje  modularnosti. Modul sončnega sprejemnika meri v dolžino 4 m (ta mera je določena skozi cev absorberja) in 7,5 m širine. 11 vrst ogledal z 0,5 m širine je vgrajenih v medsebojnem odmiku 20 cm. Tako znaša površina posameznega modula 22 m2.

Tako kot vsaka osredotočena vrsta  solarne tehnologije,se lahko tudi sončni sprejemniki tipa Fresnel uporabljajo samo za direktno sončno sevanje. Difuzijsko sevanje, ki ni koncentrirano na sončni sprejemnik in PV-modul za absorpcijo, se ne sme uporabljati.  

Energetski donos sončnega sprejemnika je odvisen od mesta vgradnje, kar pomeni, da znaša letna bruto proizvodnja Fresnel sončnega sprejemnika, v južni Španiji s 654 kWh / (m2 a), kar je dvakrat več kot v Nemčiji, z 251 kWh / (m2 a), v Egiptu1.025 kWh / (m2 a), kar je skoraj štirikrat več.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje