Ogrevanje

Sončna energija iz vesolja

Pri podjetju Pacific Gas & Electric so se pred kratkim podali na novo razvojno pot do obnovljivih virov električne energije.


Pred kratkim so že podpisali prvo pogodbo s podjetjem Solaren, kateri jim zagotavljajo 15 letno dobavo električne energije iz vesolja.

V projektu je predvideno plasiranje solarne naprave v vesolje, ki bo sposobna pretvoriti sončno energijo v uporabno energijo, katero bodo brezžično pošiljali na naš planet - Zemlja. Podjetje Solaren, bo tako v vesolje poslalo satelit, opremljen s solarnimi sprejemnimi ploščami, ki bodo proizvajale električno energijo in jo istočasno pretvarjale v radiofrekvenčno energijo, ki jo bodo nato pošiljali na sprejemno postajo na Zemlji.

Sprejemna postaja bo stala v Kaliforniji, njeni sprejemniki pa bodo prejeto radiofrekvenčno energijo pretvarjali nazaj v električno energijo ter jo nato pošiljali v električno omrežje. Podobnega sistema do sedaj ni zgradil še nihče, vendarle je tehnologija že preizkušena in primerna za uporabo.

Komunikacijski sateliti v vesolju že preko 45 let zbirajo sončno energijo s sončnimi celicami in jo kot radiofrekvenčno energijo, v obliki sporočil, pošiljajo na Zemljo. Tako je sedaj čas, da se to izvede tudi v komercialne namene in  se postavi prva solarna elektrarna te vrste.

V podjetju je zaposlenih le okoli deset inženirjev in znanstvenikov. Imajo pa, od dvajset pa vse do 45 let izkušenj s področja vesoljske tehnologije, oziroma aviacije. Vsekakor pa je potrebno omeniti, da je prednost njihovega programa tudi v tem, da je mogoče za plasiranje satelita v orbito uporabiti obstoječa prevozna sredstva. Z ozirom, da je celoten projekt šele v fazi načrtovanja,  je poznanih zelo malo tehničnih podatkov.

Omeniti velja, da podjetje Solaren ni edino, ki se ukvarja z izkoriščanjem sončne energije v vesolju. Z istim namenom je bila ustanovljena tudi ustanova Space Energy, ki kot že ime samo pove, obljublja prav tako energijo iz vesolja. Solarni sprejemniki pa bodo nameščeni na satelite. Oba projekta sta si zelo podobna. Zato imata tudi enake prednosti za koriščenje sončne energije na tleh.

Sateliti nameščeni v geosinhroni orbiti, ki je oddaljena od planeta Zemlja okoli 36 tisoč kilometrov, lahko dobijo neoviran dostop do sončne energije. Na sprejem sončne energije ne vpliva vreme, letni časi, oblaki in podobni dejavniki, kar je izrazita prednost, saj lahko tako proizvedemo od šest do osemkrat več uporabne energije, kot na tleh. Žarek mikrovalov, po katerem se prenaša energija do Zemlje, je po dosedanjih testiranjih za človeka in živali neškodljiv ter nima negativnega vpliva na rastline, ki rastejo v neposredni bližine sprejemnih anten sprejemne postaje.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje