Ogrevanje

Dodelana grelna telesa z integriranimi ventili

Vsi deli, na ogrevalu, so vgrajeni v dodelano grelno telo. Uporabljajo se lahko za enocevni, kot tudi za dvocevni ogrevalni sistem.


Za poenostavitev montaže, grelnih teles, so na tržišču, že dalj časa, na razpolago dodelana grelna telesa, ki imajo vgrajen regulacijski ventil.

Zaradi različnega področja uporabe je bilo potrebno izpolniti določene zahteve, ki bi zadovoljevale čim širšo uporabno področje. Poleg tehnično predpisanih zahtev, so proizvajalci grelnih teles, posebej pazili na sodobno obliko. Armature v grelnem telesu morajo biti skrite - integrirane. Termostat (tipalo), je nameščen horizontalno, v grelno telo , ostali elementi pa so nameščeni za ogrevalno ploščo, pri enovrstnih grelnih telesih, pri večvrstnih  pa med ploščama (slika 1).

Slika 1 - Izvedba s termostatsko glavo pri dodelanih radiatorjih
Slika 1 - Izvedba s termostatsko glavo pri dodelanih radiatorjih

Univerzalna garnitura ventilov je sestavljena iz spodnjega razdelilca, zgoraj je armatura ventila, z ventilskim vstavkom, termostatom in dvižno cevjo, ki oba dela med seboj povezuje (slika 2).

Vsi deli, na ogrevalu, so vgrajeni v dodelano grelno telo. Uporabljajo se lahko za enocevni, kot tudi za dvocevni ogrevalni sistem.

Termostate lahko izbiramo med različnimi proizvajalci. V vsakem primeru je možno s pomočjo brezstopenjsko nastavljive premostitve, v spodnjem delu razdelilnika, korigirati ekonomično uporabo enocevnega sistema, tudi med obratovanjem. S popolno zaporo premostitve (Bypassa), je razdelilnik pripravljen za uporabo pri dvocevnem sistemu. Prav tako, lahko dosežemo spremembo kv vrednosti. Spodnji razdelilnik uporabimo za priklop grelnega telesa na sistem cevne instalacije. To nam omogoča hitro in enostavno montažo.

Slika 2 - Dodelani radiator z vgrajeno ventilsko garnituro
Slika 2 - Dodelani radiator z vgrajeno ventilsko garnituro

Pri uporabi dodelanih grelnih teles, z integriranimi ventili, moramo upoštevati še nekatere dodatne točke.

  • Enocevni sistem: Pri enocevnem je krožni vod povezan z grelnimi telesi, ki imajo seštevek učinka 12 kW in minimalno predtočno temperaturo okoli 110 oC. Razdelilnik ima, s strani proizvajalca, določeno odstopanje termostatskega ventila 2 K, pri pretoku ogrevalnega medija, skozi grelno telo in 35 % nastavitev krožnega pretoka. Za natančno prilagoditev, na lokalne pogoje in za optimiranje tlaka, ga lahko, tudi pri delovanju ogrevalne naprave, stopenjsko nastavimo. Pri enocevnem sistemu nastajajo toplotni mostovi, zaradi pretoka medija preko premostitve (Bypassa). Tega problema so se lotili z natančnostjo in skonstruirali povezavo, ki ta toplotni most povsem izniči.
  • Dvocevni sistem: S pomikom vretena v levo, je, po diagramu, možna nastavitev kv vrednost. Ta prednastavitev ima nalogo, da ogrevalno napravo, hidravlično uskladi, glede na izračun cevnega omrežja in tako termostatskemu ventilu omogoči nemoteno delovanje. Prav tako, je ta nastavitev možna v času delovanja naprave.


Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje