Ogrevanje

Uvodnik

Uvodnik za 10 št. strokovne revije Instalater


Negotovost v gradbeništvu vse bolj narašča. Po dramatičnem dvigovanju cen nafte v zadnjem letu in nedavnem sporu za plin med Rusijo in Ukrajino, se vse bolj soočamo s številnimi vprašanji. Seveda nas predvsem zanima vprašanje, kako v prihodnje? Ali bodo cene še naprej strmo naraščale in, ali bomo morali v prihodnje graditi ali obnavljati stare hiše v smeri kot pasivne?

Vsi si želimo, da bi tudi Slovenija postala neodvisna od nafte ali plina. Kakšne ukrepe je treba določiti za to? Slovenija je velik potencial za uporabo obnovljivih virov energije. Ministrstvo za okolje podpira razvoj sončne toplotne energije, vgradnjo foto napetostnih sistemov in prehod na sodobno izrabo lesa za ogrevanje s peleti. Tudi voda še vedno ima potencial za širitev, predvsem s črpalno pretočnimi elektrarnami itn. Večji napredek pa bi morali doseči predvsem pri izrabi vetrne energije. Gradnja pasivnih hiš pa postaja iz leta v leto vse bolj zanimiva.

Eden od glavnih ukrepov v energetski politiki je, da se poraba energije in njena učinkovita izraba dobi pod nadzor. Uporaba bolj ekonomičnih aparatov, toplotna izolacija in optimalni prehod na ekološke sisteme ogrevanja, lahko omogoči velike prihranke. Varčevanje z energijo pomeni prihranek denarja. Pri vsakem gospodinjstvu je mogoče prihraniti od nekaj sto do nekaj tisoč evrov na leto.

Tudi v Sloveniji so gospodinjstva odgovorna, za vsaj dobro tretjino emisij toplogrednih plinov, ki jih odvajamo v ozračje. Učinkovita toplotna izolacija in prehod do podnebja prijaznih sistemov ogrevanja, so najbolj optimalni dejavniki za izboljšanje stanja. Zato bi državne stanovanjske subvencije, po dogovoru skupaj z državami, ki so v prihodnosti povezane z merili podnebnih sprememb, bile še kako dobrodošle. Sprejet bi morali nov sistem stanovanjskih subvencij.

Ena izmed najpomembnejših točk za mene je pakt z državo, da počasi, vendar sigurno, izstopa iz sistemov ogrevanja s kurilnim oljem. Vse bolj pa si je potrebno prizadevati za uporabo obnovljivih virov energije za ogrevanje in porabo tople vode. To ne bi bilo samo v korist gospodarstvu, temve荠bi se s tem tudi povečala zanesljivost oskrbe in zmanjšala odvisnost od uvoza, vse bolj drage energije.

Vsem, ki bi si želeli izpolniti sanje o lastni hiši in bi ugibali o ogrevanju, bi priporočil sistem ogrevanja: aktivno-pasivno. Kdorkoli gradi novo hišo ali prenavlja staro, postavlja temelje za energijo prihodnosti. Optimalna toplotna izolacija, topla voda in elektrika iz sončne energije ali namestitev sodobne kurilne naprave za ogrevanje z lesom, lahko v prihodnosti zmanjša odvisnost vsakega posameznega gospodinjstva od nafte in plina.

Dostop do bogatih izkušenj in nazaj, je povezan tudi v gradbenem sektorju, ki ga je gospodarska recesija najgloblje prizadela. Slovenija ima prav v gradbeništvu velik in dobro razvit potencial. Ne bi smeli dovoliti, da tudi tega uničimo, kot se je to dogajalo v kovinski industriji. Izvajanju in razvoju podnebju prijaznih tehnologij, med katere spada tudi gradnja pasivne hiše, je potrebno dati največji poudarek. Ta potencial bi morali znati uporabiti in uporabljati doseženo znanje. To je, glede na sedanjo gospodarsko krizo, tudi odlična priložnost za nova, okolju prijazna delovna mesta in krepitev gospodarstva in izvoza.

Ivo KlevžeStrokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje