Ogrevanje

Pod nožne ogrevalne letve

Temperiranje oboda zgradbe je alternativa konvencionalnim načinom ogrevanja v zgradbah in preprečevanju za nastajanju vlage, predvsem pri sanaciji objekta.


S toplo vodo ogrevane cevi, kot neke vrste konvektorji nameščamo z ali brez lamel, na zunanje stene. S prekritjem ogrevalnih cevi z okrasnimi lamelami, spremenimo funkcijo ogrevanja, ki je podobno ogrevanju s konvektorji. Letve so lahko izdelane iz aluminija ali iz lesa. Zgornje in stranske strani so, zaradi lažjega kroženja toplote, odprte.

Zaradi relativno nizkega toplotnega učinka, približno W/m2 ,in tako imenovanega »coanda efekta« ne proizvajajo bistvene konvekcije, temveč enakomerno povišajo temperaturo stene in jih lahko označimo, kot stensko ogrevanje. Regulacijski sistemi so na razpolago glede na določene potrebe. Slika št. 1 prikazuje grelne letve in steno kot grelno telo.

Slika 1 - grelne letve in stena kot grelno telo
Slika 1 - grelne letve in stena kot grelno telo

Temperaturno ogrevanje

Temperiranje oboda zgradbe je alternativa konvencionalnim načinom ogrevanja v zgradbah in preprečevanju za nastajanju vlage, predvsem pri sanaciji objekta. Toplotno izolacijo in vlažno zaporo zanemarimo. V podnožju zunanjih sten in v višini oken, pod omet, namestimo cevi, ki jih ogrevamo s toplo vodo ali električnimi ogrevalnimi ploščami. Z minimalnimi stroški dosežemo, da stene ogrevamo in obenem sušimo, pri morebitnem nastajanju vlage.

Razen, da odpravimo vlago v objektu, prostore enakomerno ogrevamo z relativno nizkimi stroški. Toplota v objektu je porazdeljena enakomerno, zato je tako ogrevanje primerno predvsem za sakralne objekte. Podnožno parapetno temperirano ogrevanje je prikazano na sliki št. 3.

Pod nožne ogrevalne letve predstavljajo najenostavnejši način stenskega ogrevanja. Ni posebnih zahtev za montažo in so cenovno dostopne. Aluminijaste pod nožne letve imajo lahko vgrajene tudi vtičnice za jaki tok in TV ali računalnike. Na sliki št. 2 je prikazano pod nožno grelno telo.

Slika 2 - Podnožno grelno telo
Slika 2 - Podnožno grelno telo

Sistem, ki ga je razvil Grossenschnidt se uporablja predvsem pri sanaciji starih objektov, ker se ob ogrevanju sušijo tudi zunanje stene. Prihaja do horizontalne termične zapore in prepreči vdor vlage. Ob preprečitvi vstopa vlage iz zemlje in posledično suhih, sten pride do trajnega izboljšana U-vrednosti.

Slika 3 - Podnožno parapetno temperirano ogrevanje
Slika 3 - Podnožno parapetno temperirano ogrevanje


Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje