Ogrevanje

Biološka goriva

Odvrnitev od fosilnih goriv v smislu podnebne zaščite je nujno potrebna. Biološka goriva so odlične oporne točke.


Večina projektov za pridobivanje bioloških goriv je šele na začetku razvoja. To so goriva, ki so le ena od možnosti za pridobivanje goriva, z manjšo vsebnostjo ogljika in s tem zmanjšanje za izpuste CO2. Postopek pridobivanja poteka po sistemu predelave biomase v tekočino oziroma, da lesne ostanke in žaganje spremenijo v čist, sintetični plin, brez katrana.

Odvrnitev od fosilnih goriv v smislu podnebne zaščite je nujno potrebna. Biološka goriva so odlične oporne točke.

Biodizel

Ta energent pridobivajo predvsem iz naravnega rastlinskega olja. Najpogosteje se uporablja navadna ogrščica. Ostanki hrane in živalske maščobe so tudi možne surovine za uporabo pri pridobivanju bio goriva. Biološko gorivo iz kemičnega vidika ni enako jedilnemu olju, ki ga uporabljamo v kuhinji. Pri tem govorimo o rastlinsko oljnem metilestru.

Pri proizvodnji biološkega dizelskega goriva najprej navadno ogrščico posušimo, zmeljemo v mlinu in dobimo rastlinsko olje. K temu primešamo še približno 10 % metanola, kar je odločilnega pomena. Dodamo katalizator, ki pospeši kemično reakcijo. Mešanico segrejemo na 60 oC. Nastane kemična reakcija, pri kateri se molekule rastlinskega olja, ki jo sestavlja glicerin in niz treh maščobnih kislin, razgradijo. Maščobna kislina se veže z metanolom, v biodizelsko gorivo.

Rezervoarji za biodizel

Vsa vozila ne moremo napolniti z bio dizelskim gorivom. Pri vozilih, ki niso prilagojena bio dizelskemu gorivu lahko pride do poškodbe ali celo do razgradnje tesnil, ki so v rezervoarju. Pri črpalki za vbrizg goriva lahko pride do večjih poškodb. Vozila lahko preprosto predelamo tako, da zamenjamo gumijaste dele.

Rastlinsko olje

Vozila lahko prav tako obratujejo na čisto rastlinsko olje. Poznamo ga pod imenom »Pol«. Uporabljamo lahko olje iz navadne ogrščice, soje, palmovo olje ali olivno olje. Glede na način stiskanja je treba olje še filtrirati. Rastlinsko olje se, od nam dobro poznanega dizelskega goriva, razlikuje v več pogledih. Ni tako tekoče in predvsem pozimi prihaja do problemov z motorjem pri vžigu. Vnetišče je pri 240 oC, kar je precej višje, kot pri navadnem dizelskem gorivu. Da lahko uporabljamo rastlinsko olje, je treba motor vozila posebej prirediti. Tudi iz tega razloga rastlinsko olje v rezervoarjih nemških avtomobilov ni posebej razširjeno.

Bioetanol

Biodizel in rastlinsko olje prideta v poštev kot alternativa za dizelske motorje. Za lastnike vozil z Ottovim motorjem uporabimo bioetanol. Pri proizvodnji bioetanola se sladkor, ki je v rastlinah s pomočjo encimov in kvasnic, spremeni v alkohol. Po destilaciji je koncentracija alkohola 95 %. Da pa ga lahko uporabimo za pogonsko gorivo, mu moramo primešati še 99,7 % ali 99,9 % alkohola. Ta alkohol pridobivamo s posebnim kemičnim procesom oziroma, s tako imenovano absulutacijo. V čisti obliki se bioetanol ne uporablja. Na seznamu je za zdaj samo običajno pogonsko gorivo s 5 % primesjo bioetanola.

Bioestrih

Estri nastajajo kot posledica odgovora med rastlinskim oljem in alkoholom (metanolom). Lastnosti bioestra so izredno podobne lastnostim dizelskega goriva in ga zato lahko dodajajo dizelskemu gorivu, za pridobivanje biodizla. Primešajo ga lahko v 5 do 30 odstotnem deležu. Trenutno se bioestri pridobivajo iz repice, v ZDA pa resno razmišljajo o pridobivanju iz soje.

Vsekakor pa se bodo, tudi v prihodnje, vse velike naftne družbe, vsaka po svoje odzivale na večjo ponudbo alternativnih goriv. V to jih prisiljuje dejstvo, da so spoznali, da je prihodnost predvsem v obnovljivih in alternativnih virih energije. Skupno pa jim je to, da so začele delati na tem področju že zdaj, nekatere bolj, nekatere manj zagreto.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje