Ogrevanje

Priložnost za gostince - pri protikadilskem zakonu

Danes so na voljo tudi prvi foto napetostni sončni sprejemniki, ki so izdelani iz plastike.


Opis novega proizvoda ni velika priložnost samo za gostince, izkoristijo jo lahko tudi številni podjetniki iz vrst tehnične stroke. Materialov in tehničnega znanja za tovrstni proizvod je danes na trgu relativno veliko. 

Inovacijski dosežek pomeni razvoj in vlaganje znanja v plastične materiale, v katerih se lahko pretvarja svetloba v energijo. Ta tehnološki razvoj omogoča, da naše prenosne naprave dobijo moč za delovanje tudi tam, kjer ni na voljo električne energije in tudi tam, kjer je na voljo tudi alternativa. Danes so na voljo tudi prvi foto napetostni sončni sprejemniki, ki so izdelani iz plastike.

Ta lahek tanek film, ki pretvarja svetlobo v energijo, bo primeren za napajanje mobilnih telefonov ali drugih prenosnih naprav na prostem. Predvsem pa bodo izdelani za uporabo, za hlajenje in ogrevanje kavarn, restavracij, bazenov na prostem in v notranjih prostorih. Povsod tam, kjer je mogoče na velikem prostoru in na preprost način, vgraditi tanko folijo.

Polnilni dežnik z fotonapetostnimi sončnimi celicami, pritrjenimi na platno dežnika
Polnilni dežnik z fotonapetostnimi sončnimi celicami, pritrjenimi na platno dežnika

Prva testiranja so bila izvedena pod naslovom »Polnilni dežnik« že leta 2009 v Orlandu, kjer so tudi študentje fizike opravili raziskave o učinkovitosti takšne naprave. Razen učinkovitosti »Polnilnega dežnika« so bile raziskave usmerjene še na vzdržljivost elementov, sposobnost ustvarjanja čiste zelene energije, ki bi se lahko shranila v baterije, za ponovno uporabo in izračun moči.

Poleg pridobivanja energije iz sončnih sprejemnikov, bo dežnik ljudem nudil tudi kritje pred soncem. V Sloveniji bodo takšne naprave veseli predvsem gostinci, saj bodo lahko, lahke sončne celice, iz tanke plastike, vgradili kar nad platnene senčnike, ki stojijo pred gostinskimi lokali. Le ti se pa kljub dragi električni ali plinski energiji množijo kot gobe v dežju.

Na spodnji oziroma na notranji strani senčnika je potrebno namestiti primerne grelnike. Takšni grelniki so lahko, v določenih razmikih, pritrjeni na tanke PVC armirne mreže, podobno kot pri električnem talnem ogrevanju. Prihranek energije za ogrevanje s tem načinom, bo zagotovo veliko večji kot sedaj. Številnim, ki se bodo odločili za takšen sistem ogrevanja, se bo denar povrnil že v letu ali dveh. Nekaterim gostincem pa ne bo več potrebno tarnati, zaradi protikadilskega zakona.

 Prodaja plastičnih solarnih celic je bila napovedana za konec leta 2009. Že pred leti so tudi pri podjetju Simens napovedovali podoben izdelek. Cena pa žal še ni poznana. Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje