Ogrevanje

Toplotna izolacija se vedno izplača

Velik del obdobja, na primer med 7 in 23 mesecev pri toplotni izolaciji iz Poliuretana, je odvisen od različnih proizvajalcev in je v glavnem posledica razlik v kakovosti proizvoda


Katero vrsto toplotne izolacije in kolikšno debelino izbrati, da bo vloženi strošek povrnjen v čim krajšem času, je vprašanje s katerim se soočimo, kadar razmišljamo o varčevanju z energijo. Pri tem moramo računati, v kolikšnem času bomo,  od opravljenih del za varčevanje in z ogrevalnim sistemom, ki ga uporabljamo, lahko dobili nazaj vložen strošek. Velik del obdobja, na primer med 7 in 23 mesecev pri toplotni izolaciji iz Poliuretana, je odvisen od različnih proizvajalcev in je v glavnem posledica razlik v kakovosti proizvoda (npr. gostota materiala). Slika št. 1 prikazuje energijsko amortizacijo izolacijskih materialov.

Energijska amortizacija izolacijskih materialov
Energijska amortizacija izolacijskih materialov

Po opisanem torej ni mogoče natančno oceniti, ampak zgolj le oceniti. Maksimalno traja okoli 23 mesecev, da proizvedeno energijo dobimo nazaj (slika 1). To je kratko časovno obdobje, v zvezi z življenjsko dobo komponent. Izolacija se vedno izplača. Istočasno pa se velikokrat izkaže, da so v najboljšem primeru, nekatere toplotne izolacije veliko boljše kot druge. Zaključek tega razmisleka: prednost je pri celulozi, ploščah iz lesne volne ali lesnih ostružkih in se izogibati izolacijski peni.

Druga merila za izbor iz vidika varstva okolja so:

  • skladnost s pokrajino, pri pridobivanju surovega materiala;
  • dolgoročna razpoložljivost blaga,
  • prednost lokalnih materialov (kratek transport)
  • prednost za reciklirane proizvode,
  • nizke emisije škodljivih snovi (proizvodnja, uporaba in rušenje),
  • prispevek za zdravje in udobje.

Na podlagi teh meril obnovljivih izolacijskih materialov kot so: lan, konoplja, lesni oblanci in morda tudi kokos, pluta, drevesa in ovčja volna, kakor tudi reciklirani materiali (celuloza), so še posebej ugodni.   Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje