Solarno ogrevanje

Energetska prihodnost

Premog in bencin postajata preteklost - prihodnji energetski viri


Večja ekologija je potrebna za našo energetsko prihodnost. Hladna jedrska fuzija, sončni sateliti, ki letijo, in vetrne elektrarne. Raziskovalci se delno opirajo na razne futuristične tehnologije, kot sta sodobno življenje in ohranitev sloga v naši prihodnosti. V bistvu, lahko povzamemo, vsem energetskim virom dolgujemo svoj obstoj. Toda konec koncev, voda, sonce in bioplin ter fosilna goriva, kot so nafta, plin in premog bodo v naš obstoj, vključeni še kar nekaj časa.

Leta 2050 ne bo več potekala proizvodnja električne energije iz jedrskih elektrarn in končalo naj bi se pridobivanje energije iz premoga. Vodna in sončna energija, geotermalna energija in energija iz biomase bodo namenjene za dobavo vsaj 80 % električne energije. Doslej je le približno 30 % električne energije prihajalo iz takih obnovljivih virov energije.

Miselni tokovi
Miselni tokovi

Energetski razvoj in potrebne surovine

V zadnjih 10 letih je delež neobnovljive energije pri proizvodnji električne energije v zahodnem delu Evrope znašal okoli 20 %. Do leta 2040 je predvideni porast za 30 %, do leta 2050 za približno 45 % in do leta 2060 približno za 60 %.

Veter nudi čisto energijo v neomejenih količinah
Veter nudi čisto energijo v neomejenih količinah

Vetrna energija

Največje upanje v smislu pridobivanja energije je dan prehodu na vetrno energijo. Samo v Nemčiji so v letu 2016 predali v delovanje 7 novo zgrajenih vetrnih elektrarn. Proizvodnja električne energije se je s tem dvignila približno za 1 % od porabljene električne energije v celotni Nemčiji, kar je približno šest milijard kilovatnih ur. Na splošno, vetrna energija pokriva približno 10 % porabe električne energije v Nemčiji danes. Razvoj vetrne energije je značilen za razvoj obnovljivih virov energije.

Bioplin / Zemeljski plin

Bioplin ali zemeljski plin je obstoječe gorivo. Premog in naftni plin pomenita dobro nadomestilo, ki sta zaradi nizke vrednosti CO2 okolju prijazno gorivo. To velja tudi za področje električne energije, toplotne energije, ali mobilnosti. Nihanja v proizvodnji sončne ali vetrne energije lahko nadomestimo s pomočjo tehnologije, kot so "moči na plin". Bioplin bo po preoblikovanju energetskega trga, vse bolj prevzemal pomembnejše sistemske funkcije.

Biogorivo za močno gospodarstvo in čisto prihodnost energije_2
Biogorivo za močno gospodarstvo in čisto prihodnost energije_2

Sončna energija

Sonce je vir vse energije. Solarna tehnologija je od začetnega intenzivne uporabe močno napredovala. V svetu uživajo tudi izrabo sončne energije tudi z vse večjo uporabo sončnih celic, ki postajajo vedno bolj priljubljene. Z njihovo izrabo lahko dodatno uporabimo toplo sanitarno vodo, na voljo pa imamo toplo vodo za ogrevanje stanovanja.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje