Plinske instalacije

Delovanje plinskega gorilnika


- z dovajanjem dveh reakcijskih partnerjev pri zgorevanju plina in zraka

- mešanje dveh reakcijskih partnerjev, gorilnega plina in zraka

- prižiganje mešanice gorilnega plina in zraka

- Stabilizacija reakcije izgorevanja.

Vrste plinskih gorilnikov

Plinske gorilnike ločimo v stroki glede na vrsto pred mešanja gorljivega plina in zraka (popolna ali delna pred mešanica ali brez pred mešanje).

G64-1
G64-1

Slika G64/1 – Glava gorilnika in oblike plamena

Pri plinskih napravah ločimo naslednje vrste gorilnikov:

Bunsenov gorilnik: Gorilnik za laboratorije in za učne namene usposabljanja z gorilniki, s kratkim in dolgim plamenom. Samostojno sesanje sekundarnega in primarnega zraka skozi difuzijo v zgorevalnem prostoru plamena.

Gorilnik za kuhanje: za štedilnike se uporablja plošča v obliki gorilnika s širokim plamenom, podobno kot pri Bunsenovem gorilniku. Vžig je nadzorovan s termočlenom.

Plinski atmosferski gorilniki: atmosferski gorilniki (gorilniki brez ventilatorja) za plinske naprave so zasnovani kot kompaktni paličasti gorilniki.  Gorilnik z izpusti ima režo ali obliko z luknjicami. Pri plinskih posebnih (specialnih) ogrevalnih kotlih je gorilnik sestavljen z nadzorom gorilnika, vžiga in varnostne naprave, ki tvori enoto in je testiran skupaj z vrsto kotla. Atmosferski gorilniki imajo nižjo raven hrupa v primerjavi s prisilnim vlekom zraka za

G64-2
G64-2

Slika G 64/2 – Atmosferski plinski gorilniki

gorilnike in se zato prednostno uporabljajo za plinske kamine v apartmajih in družinskih hišah.

Plinski tlačni gorilniki

Ti gorilniki se prednostno uporabljajo za večje razpone moči pri plinskih kotlih. Delujejo podobno kot oljni visokotlačni razpršilni gorilniki in so zamenljivi. Zgorevalni zrak se dovaja skozi puhalo v peči. Da se zagotovi, da plin ne more uiti brez dovoda zraka, je potrebno pomanjkanje zraka, ki gorilnik takoj izklopi, ko ostane dovod plina brez zraka. Čas splakovanje je 30 sekund.

G64-3
G64-3

Slika G 64/3 – Plinski tlačni gorilniki

Plin se dovaja skozi zaporni ventil, regulator tlaka in magnetni ventil, ki je na kotlu nadzorovan s termostatom, s plinsko šobo, mešalno komoro, kjer v zmesi poteka mešanje z zrakom. Če ni dovolj visok tlak plina, senzor tlaka plin izklopi. Nadzor plamena je enak kot pri kotlih na kurilno olje in jih nadzira optični detektor ognja ali vžigalnim plamenom s termo-električnim členom ali z vgrajenim ionizatorjem za nadzor. Plinski tlačni gorilniki za prisilni dovod zraka imajo nekoliko višjo učinkovitost kot atmosferski gorilniki, v resnici pa so glasnejši in bolj občutljivi na motnje.

Dvostopenjski plinski gorilniki

Dvostopenjski plinski gorilniki so z visokotlačnimi gorilniki za razprševanje. Lahko se uporabljajo kot alternativa za plin in kurilno olje. Ohišje gorilnika z ventilatorjem, pregradnimi ploščami, vžig in nadzor plamena so skupne pri plinskem in gorilnikom za kurjenje s kurilnim oljem. Ostala potrebna oprema, kot je za nadzor, morajo biti ločeni. Dva gorilnika je prednost, ko pri zelo veliki porabi goriva, cena enega od energentov pa je morda nižja, na primer za električno energijo se s prekinitvijo dobave zemeljskega plina strošek hitro poplača.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje