Plinske instalacije

Uporaba bioplina za proizvodnjo električne energije in sočasno proizvodnje toplote (SPTE)


Primer elektrarne na bioplin

Napisano je že bilo, da večja elektrarna na bioplin običajno deluje učinkoviteje kot večje število manjših elektrarn skupaj, vendar decentralizirana proizvodnja bioplina ima gotovo tudi nekatere prednosti. Večji proizvodni obrati prehrambne industrije lahko ostanke uporabijo za izdelavo bioplina, ti ostanki so, poleg gnoja s kmetij in odpadnih maščob še kuhinjski odpadki, ostanki iz tovarn za konzerviranje, sirarstvo, sadni sokovi, industrija marmelade itn., ki jih je mogoče uporabiti.

Pomembno vlogo igrajo pri tem odpadki, gospodinjskih "organskih odpadkov". Na sliki G 86/1 je prikazana osnovna predstavitev velike elektrarne na bioplin, ki je bila zgrajena že pred leti.

G86-1_1
G86-1_1

Slika G 86/1 – Način delovanja elektrarne na bioplin

Pojasnilo:

Po dobavi materialov jih je treba mehansko ločiti in vse trdne materiale zdrobiti. Po dostavi je treba ves material takoj prečistiti in odstraniti moteči material, ki ga je mogoče mehansko ločiti od vseh trdnih delcev ter jih zdrobiti na majhne kose. Za tem izhodni material prehaja v skladu z dobavo tekočih ostankov v posodo, ki je zasnovana za mešanje in za (homogeniziranje). Kasneje, masa potuje skozi zakonsko predpisanem razkuženju, kjer se strupene snovi in mikrobi razgradijo v približno eni uri pri temperaturi 70 °C. Dejansko se dvostopenjska mokra fermentacija začne s hidrolizo pri delitvi kemijskih spojin v reakciji z vodo. Temu sledi fermentiranje, ki spremeni iz anaerobnega stanja v reaktorju z osrčjem elektrarne v bioplin iz biomase s pomočjo mikroorganizmov. Ti so tisti, ki proizvajajo metan v optimalnih pogojih in v povprečni hidravlično zadrževalnem času do 20 dni.

Tu se odstrani žveplo, ki se nato osuši in se shrani v velikem plinskem hranilniku. Od tam preidejo v kogeneracijski blok za pridobivanje toplotne in električne energije iz bioplina, kjer se proizvaja isto s pomočjo plinskega motorja in odpadne toplote. Toplota se celo uporablja za razkuževanje (predhodno že opisano) in za ogrevanje prostorov. Tudi ta toplota se celo uporablja za razkuževanje in za ogrevanje prostorov.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje