Solarno ogrevanje

Foto napetostni ali (PV fotovoltaični) sistemi


Pretvarjanje svetlobe v električni tok imenujemo Foto napetostni ali fotovoltaični (PV) sistemi. Ti so sestavljeni  iz mreže celic in materiala, ki pretvarja sončno sevanje v električni tok. Najbolj pogost material, ki se uporablja za foto napetostne sisteme vsebuje amorfni, polikristalni ali monokristalni silicij, kadmijev telurid, in baker ter indijev selenid/sulfid.   Pri tem je prisotno tudi neposredno, difuzno sevanje in odbito sončno sevanje.

Sodobna tehnologija
Sodobna tehnologija

 Z združevanjem več sončnih celic dobimo sončne module. Pri združevanju večjega števila modulov in z uporabo drugih elementov, kot so akumulatorji, regulatorji polnilniki in razsmerniki, lahko zgradimo poljubno močan sistem za oskrbo z električno energijo na kateri koli lokaciji, če je na razpolago dovolj sončnega sevanja.

Nove razmere omogočajo, da lahko sončne elektrarne proizvajajo elektriko z vedno nižjimi stroški. Raziskovalci se trudijo razviti sončne celice z vedno večjo učinkovitostjo. Sončne elektrarne so že dosegle tako imenovano mrežo enakosti, kar pomeni, da se cena proizvodnje električne energije ne bi v prihodnosti za potrošnike dražila in naj bi se izravnala na raven sedanjih cen ali tudi nižje.

S tem je v verigi uspehov nastal  tudi eden od najbolj jasnih indikacij za hiter napredek v fotovoltaiki. Nastale so nove razmere, ki omogočajo, da lahko sončne elektrarne proizvajajo elektriko z vedno nižjimi stroški. Te informacije dajejo pregled na trenutne raziskave in razvoj v fotovoltaičnega sektorja, ki predstavljajo zasnove novih sončnih celic in različne tehnologije za obdelavo ter v celoti tudi vgradnjo takšnih sistemov.

Najmanjša sončna celica
Najmanjša sončna celica

Nekateri od njih so šele v raziskovalni fazi, drugi pa so že v proizvodnji. Kot rezultat, proizvodne tehnologije in procesov pri spremembi tlaka, kot tudi v pospešenem zmanjšanju za nadomestila nastalih stroškov, ki lahko uporabijo bolj racionalno in stroškovno večjo učinkovitostjo, izdelavo celic tanjših plasti in lažjih modulov, da so tako močnejši v splošni konkurenci s strankami.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje