Solarno ogrevanje

Poletno sonce za zimsko ogrevanje s sorpcijskim toplotnim hranilnikom


Omenjene ustanove so razvile novo ogrevalno zasnovo, ki združuje solarni sistem ogrevanja z dolgoročnim skladiščenjem toplote.

Poletno sonce za zimsko ogrevanje s sorpcijskim hranilnikom toplote -
Poletno sonce za zimsko ogrevanje s sorpcijskim hranilnikom toplote -

Osrednji element je zelo učinkovito toplotno kemično shranjevanje toplote, zaradi česar je mogoče uporabiti sončno toploto iz toplega poletnega obdobja za ogrevanje stavbe v hladnih zimskih dnevih. Po več letih razvoja te zasnove jo zdaj najprej preizkušajo v stanovanjski zgradbi. Za to je bilo treba najprej zgraditi novo stavbo, ki odgovarja vsem zahtevanim predpisanim pogojem. Nova stavba je bila zgrajena na Univerzitetnem kampusu v Stuttgartu, v okviru projekta "leteča Spaces".

težka raziskovalna hiša tipa Flying Spaces
težka raziskovalna hiša tipa Flying Spaces

Slika – Za izjemno težko raziskovalno hišo tipa "Flying Spaces" je za njeno namestitev bilo treba uporabiti veliko dvigalo

Z novimi raziskavami na stavbi se vedno najde priložnost, da se uresniči sistem solarnega ogrevanja, ki omogoča zahtevano ogrevanje stavbe čez celo leto.

Dolgoročno shranjevanje toplote čez poletje
Dolgoročno shranjevanje toplote čez poletje

Absorpcijski toplotni hranilnik iz Zeolita

Eden od razlogov za to je, da moramo v sončnih dneh, pridobljeno toploto shraniti za obdobja hladnega vremena. Do zdaj se je to delalo s shranjevanjem vode, vendar je za to potrebnega zelo veliko prostora. V projektu "Solspaces" so sledili zasnovi ogrevanja, ki temelji na toplotnem solarnem sistemu v povezavi z absorpcijskim toplotnim hranilnikom.

To tehnologijo označujemo v nasprotju z vodo, ki ima tri do štirikrat višjo energijsko gostoto, ki deluje kompaktno in domala brez toplotnih izgub v toplotnem hranilniku. Osrednji del absorpcijskega toplotnega hranilnika je izdelan iz zelo poroznega zeolita, ki ga med ogrevalno sezono z odvajanjem prostorskega zraka in vsebovane vlage v zraku, prisrkamo. Ta proces sprošča toploto, ki se uporablja za ogrevanje stavbe.

Iz posameznih delov je mogoče sestaviti lep in velik stanovanjski objekt
Iz posameznih delov je mogoče sestaviti lep in velik stanovanjski objekt

Pri tem postopku se sprošča toplota, ki se uporablja za ogrevanje stavbe. Poleti pa je postopek obraten, saj se takrat z vlago obremenjena shranjena toplota, dovaja kot vroči zrak iz sončnih sprejemnikov, ki so običajno nameščeni na strehi zgradbe. Vroč zrak vsrkava material za shranjevanje. V zimskem času se v hranilnik vnesena vlaga izloči in se s pretokom zraka odstrani iz pomnilnika. Tako osušeni shranjeni material se lahko ponovno uporabi za ogrevanje stavb.

Ta tehnika se po zaključenih gradbenih delih pridobljenih na novi zgradbi, jih zdaj izvajajo na obstoječi raziskovalni hiši na podlagi eksperimentalno izvedenih preizkušenj. Najprej je bila podrobno opravljena analiza meritev stavbe z obstoječimi sistemi ogrevanja. Pri tem je bil na novo razvit solarni ogrevalni sistem vključno z namestitvijo in z analizo meritev, tako da je mogoče rezultate tega sistema koristi neposredno. Projekt "SolSpaces" se financira za obdobje treh let, ki ga financira nemško zvezno ministrstvo z vrednostjo 650.000 € (evrov).

Karakteristične vrednosti za stanovanjski objekt, prikazan na sliki pod imenom Flying Space.
Karakteristične vrednosti za stanovanjski objekt, prikazan na sliki pod imenom Flying Space.

Projekt "Flying Spaces" so za testiranje izbrali zato, ker je ta stavba zaradi svojih dimenzij zgrajena za visoke zahteve. Ta vrsta stavbe ima zaradi svoje dimenzije, najvišje zahteve glede kompaktnosti in vključenega ogrevalnega sistema, ki se nagiba tudi k večjim objektom in na drugi strani, zaradi svojega razmerja, ki obsega površinsko specifično toploto, kjer slabša in standardna toplotna izolacija nista zadovoljivi. Prilagodljivi objekti, do 48 kvadratnih metrov stanovanjske površine, ki so v celoti montažni, so zgrajeni in dostavljeni na gradbišče s tovornjakom in jih je mogoče kupiti že s konvencionalno oskrbljeno opremo. V skladu z osnovno idejo je mogoče kupiti v veliki meri samozadostno stavbo, ki je inovativno usmerjena v prihodnost ogrevanja z najsodobnejšim ogrevalnim sistemom, ki so ga zdaj razvili in omogoča celovito ter popolno generatorsko pokrivanje potreb po toploti.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje