Radiatorsko ogrevanje

Parni cevovodi preko ovir v enocevnih sistemih parnega ogrevanja


Padec cevne instalacije mora potekati v smeri toka pare. Parni cevni vod, ki prečka jekleno konstrukcijo mora biti enake velikosti kot glavni parni vod. Cev za odvod kondenzata je speljana pod železno konstrukcijo in na najnižji točki ima vgrajen za izpust kondenzata (mokro vračanje) in se nato dvigne ter priključi v glavno parno cev.

Prepričajte se, da poteka središčnica glavnega parnega voda na drugi strani nosilca pri spustu nižje vsaj za 25 mm od središčnice glavne cevi navzdol. Tako se bo kondenzat izpustil iz spodnje cevi, ne da bi se vrnil v parni cevni vod.

V primeru, da ne morete speljati cevi nad jekleno konstrukcijo, jo lahko speljete tudi podnjo. Če tudi to ni mogoče, se morate spustiti pod konstrukcijo.

Parni cevovod okoli jeklene konstrukcije-
Parni cevovod okoli jeklene konstrukcije-

Glavni parni cevi vod spustite v mokro vračanje, če je na voljo. To je vedno najboljše. Ampak, če mokrega vračanja nimate v bližini, lahko to uredite z malo ustvarjalnosti in sicer:

Glavno cev spustite v mokro vrnitev, če je na voljo-
Glavno cev spustite v mokro vrnitev, če je na voljo-

To je parni sifon. Prepričajte se, da ne izolirate sifona, ki je vgrajen iz tanjšega sifonskega cevovoda (vendar se prepričajte, da je glavna parna cev izolirana). Kondenzat se spusti navzdol in napolni vodni del na dnu sifona. V glavnem bo tlak pare potisnil navzdol na vodni del in speljal kondenzat v cev. Nekaj pare pa se bo spustilo tudi v sifonsko cev.

Ker ne boste izolirali sifonske cevi, se bo para nad vodnim tlakom utekočinjala hitreje, kot se para v glavnem. Kratka dolžina sevanja cevi, opremljene s ploščicami za boljši prenos toplote (med obrnjeno zanko in povratnim ventilom) pospeši proces utekočinjanja. To zmanjša tlak nad vodnim tesnilom v sifonu in črpa kondenzat v cev. Mera, po kateri takšen prenos toplote nastane, je odvisna od raznih dejavnikov.

To je parni sifon
To je parni sifon

Običajno sifon prekine prehod pare, saj deluje podobno kot cev, ki odvaja kondenzat nazaj v rezervoar. Sifon potegne kondenzat nad grlo, skozi nihajni kontrolni ventil in ga odvaja nazaj v vodno paro. Poskrbite, da boste imeli nogo v približni višini nad kontrolnim ventilom. To potrebujete, da boste lahko ustvarili nekaj statičnega tlaka. Kombinirani statični tlak in parni tlak bosta dovolj, da se odpre popravek proti tlaku v pari. Glavni sifon vgradite pod kotom 45 stopinj, enako, kot bi ga uporabljali v enocevnem sistemu.

Glavna pomanjkljivost sifona je, da deluje le, če je tlak pare višji. In potrebuje večji tlak pare kot običajno, da bo to delovalo.

I.K.



Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje