Vetrna energija

Vetrne težave, domnevni problemi in nasprotovanja


Sprememba vetra je ena od njegovih velikih pomanjkljivosti kot vir energije. Smrtni primeri ptic, ki jih povzročajo krila vetrne turbine, so primerna okolijska vprašanja. Vendar ima energija vetra veliko manj vpliva na okolje kot proizvodnja fosilnih goriv, ki jih nadomešča in je bolj ekonomična kot večina trenutno razpoložljivih trajnostnih načinov pridobivanja električne energije, čeprav je sončni PV vsaj hiter.
Kako glasna je vetrna turbina_1
Še veliko je veliko tistih, ki nasprotujejo vetrnim kmetijam, in to samo z razlogom, da so slabo obveščeni in niso na tekočem z uporabo dosežene tehnologije in na način zavajajo, da bi poskušali pridobiti javno podporo za svoj položaj. Številni med njimi delijo s kreacionisti in negativci podnebnih znanosti pripravljenost, da zavrtijo resnico in ignorirajo neprijetne dokaze. Po navadi jih motivirajo tudi sebične in kratkovidne želje, vključno z njihovimi finančnimi podporniki v primeru številnih politikov, ali pa so v primeru šefov industrije fosilnih goriv prikrajali kratkoročno finančno korist. Vsa nasprotovanja je treba utemeljiti na dokazih in raziskavah, ne pa na podlagi mnenja. Zdi se, da pozabijo (ali pa želijo le prezreti), da je vsem našim prednostim, da resno ukrepamo za zmanjšanje proizvodnje toplogrednih plinov.

Po drugi strani je res, da so nekatera podjetja vetrnih elektrarn občasno delovala neetično, z nezadostnim upoštevanjem ljudi, ki bodo v bližini vetrnih elektrarn ob drugih časih živeli, in po navadi poudarijo prednosti in zmanjšujejo pomanjkljivosti vetrne turbine.

Potrebno je ravnovesje.
Nekaj ​​relativno majhnih težav, ki jih povzročajo vetrne elektrarne, bi morale biti uravnotežene z ogromnimi težavami, ki se bodo pojavile, če ne bomo nadomestili uporabe fosilnih goriv z obnovljivo energijo, kot je vetrna energija. Spremembe toplogrednih plinov, podnebnih sprememb in zakisanosti oceanov bodo povzročile neprimerno večjo okolijsko škodo, kot pa vetrne elektrarne, saj bodo še naprej obstajale nevarnosti požara, zdravstvene težave in smrtnost ptic bodo vse brez vetrnih elektrarn.

Vpliv padajočega osenčenja-
 Resničnost je, da naš življenjski slog na začetku 21. stoletja zahteva ogromne količine energije in vetrne turbine so eden od najmanj okolju škodljivih načinov za proizvodnjo električne energije. Očitno je treba zgraditi vetrne turbine, kjer veter piha zanesljivo in močno. Morda bi tisti, ki so jim vetrne elektrarne moteče, raje še naprej imeli v svoji bližini elektrarne na premog ali jedrske elektrarne?

Nujno je, da močno zmanjšamo svoje popolnoma nevzdržne stopnje proizvodnje toplogrednih plinov. Družba se gotovo ni pripravljena odreči osebnih avtomobilov, klimatskih naprav, računalnikov, televizije, hlajenja in razne druge opreme, ki porablja energijo sodobnega načina življenja, zato moramo zgraditi trajnostne sisteme oskrbe z energijo.

 

Zakaj ljudje nasprotujejo bližino vetrnih elektrarn?
Popolnoma smiselno je, da ljudje želijo skrbeti za lasten del sveta. Mnogi ljudje (verjetno še zlasti ljudje s podeželja) občutijo močno vezavo na okolico in vsaj nekateri zaznavajo vetrne turbine kot vsiljivce.

Vetrne turbine so zelo očitne. Zgraditi jih morajo na vetrovnih mestih. To po navadi pomeni na vrhu grebena ali blizu obale, morda oboje. So zelo visoke. Zgraditi jih in na vrhu grebenov pomeni, da bodo verjetno vidne tudi do štirideset kilometrov, in dejstvo, da se večinoma premikajo, jih naredijo bolj nagnjene k opazovanju opazovalca. Vsakemu, ki jih ne marajo, bo pogosto opozorilo na njihovo prisotnost.

Zavist je lahko tudi pomembna, ko ljudje vidijo sosede, ki pridobivajo precejšnja najemna plačila za uporabo svoje zemlje, medtem ko sami ne dobijo ničesar. Ugotovljeno je bilo, da so kmetje, ki imajo v lasti plodno zemljišče na ravnih tleh ali v dolinah, ki so običajno finančno boljša od tistih, ki imajo manj dragocene, in manj plodne zemlje na hribih. Dodatni prihodki od najemnin za vetrne turbine, ki jih dobijo nekateri kmetje, ki so lastniki hribovitih zemljišč, so izboljšali oziroma spremenili življenja na številnih področjih. Ta preusmeritev finančnega položaja niso bila v veliko zadovoljstvo nekaterim bolj malenkostim kmetov, ki imajo zemljišča nekoliko nižje.

Nenormalno dolgo ponavljanje nesmiselnosti

Glavni dejavnik, ki določa vpliv novega vira za hrup, je zaznavanje, ki ga najpogosteje občutijo ljudje v zvezi z izkušnjami z vetrnimi elektrarnami, če ljudje menijo, da jih predhodno niso pošteno obravnavali ali nepravilno obveščali, kar pa bo razlog za:

- njihove spremembe saj bodo oškodovana njihova življenja, ker živijo v bližini vetrnih turbin in bodo zaradi tega na slabšem položaju
- od tega ne bodo imeli koristi, kar pa ni res, kajti od tega imamo vsi koristi, še posebej, ker bo zmanjšanje emisij toplogrednih plinov
- V veliko državah dobijo od države za vetrno energijo predvsem za gradnjo manjših vetrnih elektrarn.
- Plačujemo več za električno energijo zaradi zviševanja cen električne energije, ki je predvsem posledica dejavnikov, kot so stroški zamenjave stare prenosne infrastrukture.

Rezultat tega je, da številni ljudje še naprej verjamejo, da vlada in razvijalci nekaj prekrivajo. To samo krepi stališča tistih ljudi, ki že verjamejo, da je nekaj hudo narobe v hrupu vetrne energije. Ta tema je nadalje obravnavana pod »splošno priljubljena« in je lokalno nasprotna. Prednosti moči vetra so obravnavane v, Zakaj podpirati moč vetra. Motivi ljudi pri podpiranju ali nasprotovanju razvoja vetrne energije in njihovemu odnosu do vetrnih turbin glede na neutemeljene trditve o slabem zdravju zaradi vetrnih turbin na drugi strani so vsekakor neutemeljene.

O vetrni energiji so bili napisani številni članki. Ob branju dobronamernih zapisov o vetrni energiji in njenih učinkih na zdravje, kot so na primer migrena, nadležno šumenje v ušesih, omotičnost, motnje spanja, kakovost življenja in zaznani stres nista povezana s hrupom vetrne turbine.

Je pa res, da se moramo zavedati, da so vetrne elektrarne velike industrijske naprave. Vsaka velika industrijska naprava ima vplive. Svet se mora odmakniti od kurjenja fosilnih goriv. Zmanjševanje porabe energije bi moralo biti zelo velika prednostna naloga, vendar ljudje zahtevajo poceni energijo. Vsi se moramo zavedati, da so vetrne elektrarne manj problematične kot večina drugih načinov proizvodnje električne energije.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje