Pasivno ogrevanje

Ali je to britanski najučinkovitejši dom?


Colin Usher je zase zasnoval hišo v West Kirbyju, da bi dosegel čim nižje račune za ogrevanje hiše in tople sanitarne vode. Hiša je po videzu kot navadna samostojna hiša, vendar je to lahko najbolj energetsko učinkovit dom v Veliki Britaniji.

Neverjetno je, da zdaj par plača manj, kot je povprečna cena za letno oskrbo z energijo za ogrevanje, razsvetljavo, kuhanje in toplo vodo.

Tudi slika prikazuje nekatere od značilnosti, ki so bile uporabljene, da se zagotovijo minimalni računi. Hiša je videti kot povprečna družinska hiša, vendar so v notranjosti premišljeno izvedeni ukrepi za varčevanje z energijo.

Hiša je zasnovana tako, da ohranja temperaturo skozi celo leto. To se doseže z uporabo izoliranega betona, ki je bil vgrajen pri gradnji hiše in visokotehnološke toplotne črpalke, ki uporablja zunanjo toploto, ki jo prenese v notranjost za ogrevanje hiše. Plošče s sončnimi celicami privarčujejo denar, da se računi za porabljeno električno energijo plačajo z minimalnim zneskom.

Z gradnjo hiše je arhitekt g. Usher, je dejal, da "je vedno imel velik interes za energetsko učinkovitost" in da je gradnja hiše velika "priložnost, da se lahko preizkusijo številne teorije". Vsi energetski ukrepi, ki so bili izvedeni, pa niso bili uvedeni na račun udobja.

Na prikazani sliki so pojasnjena glavna vprašanja v zvezi s toploto, ki jih je moral reševati pri zasnovi hiše.

Štiri glavna vprašanja
Štiri glavna vprašanja

Lastnik hiše razlaga, da je "zelo ponosen na tehnične vidike hiše", za katerega pravi, da je bolj ali manj hermetično zaprt, vendar uporablja črpalko in pametno zasnovo, ki ohranja kroženje svežega zraka. "Vsa tveganja, ki so jih naredili pri tem delu, so se izplačala," je dodal.

Tukaj so ključne značilnosti, ki zagotavljajo, da nikoli ne bi smel plačati več kot 15 funtov na leto.

-   Hiša je zgrajena iz betona, da zadrži toploto. Na dan, ko je ogrevanje izključeno izgubi samo eno stopinjo toplote

-    Vroča voda se ogreva s toplotno črpalko zrak-voda

-    Vroča voda iz toplotne črpalke zrak-voda se uporabi za ogrevanje tal

-    Hiša se v zgornjem nadstropju ne ogreva 

-    Hiša je v celoti z izjemno toplotno izolacijo

-    Izolacijska obloga je obdana pred vsakim okenskim in vratnim okvirjem

-    Okna so s trojno zasteklitvijo

-    Ventilacijski sistem iz vročega in vlažnega zraka, ki prihaja iz kopalnice, komunalne opreme in kuhinje ogreva hladnejši zrak v vseh bivalnih prostorih

-    Toplotni izmenjevalec greje hladen vstopni zrak

-    Sobe v pritličju so visoke, tako da se topli zrak dviguje in prehaja skozi strop v nadstropja in ogreva prostore

-    Sončne plošče z nameščenimi sončnimi celicami, ki so nameščene na južni strani strehe na hiši, ustvarijo na leto okoli 3.338 kWh električne energije

-   Ta električna energija se vrne v hišo tako, da poganja naprave, ogrevanje in proizvodnjo tople vode

Hiša vzbuja v svojem okolju veliko zanimanja. Vsakdo, ki jo obišče, pravi, da je hiša ljubka in topla. Zato je v njej prijetno živeti in njegov videz ni neskladen z okoliškimi hišami. Hiša odpravlja mit, da mora biti okoljevarstveni dom drag in radikalno drugačen. Da ni tako, je hiša lep dokaz.

 I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje