Solarno ogrevanje

Plastični sončni sprejemniki

Plastični sončni sprejemniki (kolektorji) za ogrevanje vode v bazenu


Ogrevanje bazena s poceni sončnimi sprejemniki, ki po strehi ne plazijo, je lahko sorazmerno preprost in stroškovno učinkovit način ogrevanja vode v bazenu, ki ga lahko naredite tudi sami. Čeprav so ti črni plastični sončni sprejemniki manj učinkoviti na kvadratni meter od dragih, z visokim izkoristkom sončne energije, pa zahtevajo manj energije za proizvodnjo in transport. So pa številne prednosti od tistih, ki so izdelani iz jeklenih ali aluminijastih plošč, stekla in bakra. Seveda je dobiček toplote na ceno naložbe in preproste namestitve velika prednost na strani plastičnih sprejemnikov.

Preden začnete, razmislite o svojem podnebju in zmanjšajte pričakovanja. Temperature poznega dneva se krepijo čez dan, tudi v sončnem vremenu. Pokrov bazena je potreben ponoči, saj se večina toplotnih izgub pojavlja, če je temperatura zraka veliko hladnejša od vode. Bazen v zemlji bo izgubil toploto hitreje kot nadzemni bazen, saj toplota s površine tal pada do ¾ globine bazena in je na večini območij hladnejša tudi poleti.

Za črpalko in filtrom namestite tripotni ventil za bazen, tako da vodo lahko usmerite na sončne sprejemnike ali na bazen (mimo sprejemnikov) copy
Za črpalko in filtrom namestite tripotni ventil za bazen, tako da vodo lahko usmerite na sončne sprejemnike ali na bazen (mimo sprejemnikov) copy

Vprašati se tudi morate, ali imate prostor za sončne sprejemnike, da so večino dneva neposredno obsijani s soncem? Ali boste lahko zavarovali sončne sprejemnike pred močnimi nevihtami vetra v vsakem letnem obdobju? Ali bo pri zmanjšanem dotoku vode skozi filter v vaš bazen še vedno več ur dotekala topla voda?

Če bo odgovor pozitiven na vsa predhodno omenjena vprašanja, pomeni, da lahko s precej nizkimi stroški in preprosto namestitvijo sončnih sprejemnikov, najprej namestite nekaj sprejemnikov in si tako omogočite eksperimentiranje. V večini primerov bodo plastični sončni sprejemniki povečali vaše udobje med redno kopalno sezono, ki pa vam verjetno ne bodo povečali dolžine plavalne sezone, razen, če bazena ne boste prekrili s stekleno kupolo in dopolnili ogrevanje s plinom. Nobeno predhodno načrtovanje ne more nadomestiti izkušenj pri preizkušanju.

Za vgrajeno črpalko in filtrom je treba v povratni vod vgraditi 3-potni ventil za bazen, tako da se voda lahko usmeri na sončne sprejemnike. Ventil za bazen ni poceni, vendar nikoli ne blokira povratnega toka in ga je mogoče prilagoditi tako, da skozi plošče usmerijo vso vodo, delno pa so lahko tudi brez nje. Upoštevajte, da bazenski ventil, na katerega je mogoča tudi vgradnja samodejne krmilne naprave, še posebej, če boste morda kasneje upravljali ventil z druge lokacije ali s časovno programsko uro.

Namestite priključno cev s T kosom blizu tri-smerne vrednosti z isto vrnitvijo na strani bazena. Voda, ki se vrne iz sončnih sprejemnikov, se vrne v povratni smeri pod ventilom in potem se lahko preprosto vrne v bazen. Priporočljiva je odločitev, za nakup ventila, ki ima povezavo, da ga lahko odprete in izključite iz delovanja.

Razdelilna cev na spodnjem in zgornjem delu sončnega sprejemnika je enake velikosti_1
Razdelilna cev na spodnjem in zgornjem delu sončnega sprejemnika je enake velikosti_1

Vgradnja dovodnih cevi naj bo enake velikosti cevi kot cevi na povratnem vodu, ki so običajno od 1" do 2" za obe cevi do in iz sončnih sprejemnikov. Če so sončni sprejemniki nameščeni na strehi, jih je treba pritrditi s plastičnimi cevnimi sponkami, da varno držijo cev na streho. Na strešnem robu namestite vijačno povezavo na vsaki cevi, da boste lažje odstranili sprejemnike ob zamenjavi ali ob menjavi strešne kritine. Za sončne sprejemnike, ki so nameščeni na tleh, je zamenjava oziroma odstranitev opreme olajšana. Razmislite o zakopavanju trdnih bazenov, da bo vaš vrt čist.

Namestitev plastičnih sončnih sprejemnikov je mogoča tudi neposredno na tleh, tik ob bazenu
Namestitev plastičnih sončnih sprejemnikov je mogoča tudi neposredno na tleh, tik ob bazenu

Plastični sončni sprejemniki so na voljo v več različnih velikostih, vendar običajno površine okoli 2 m2. Preden bi želeli dodati več, je najboljše poskusiti z dvema grelnima ploščama. Dovolj plošč, ki bodo potrebne za izenačitev toplote v vašem bazenu, bi bilo idealno, če imate zanje prostor. Okrogel bazen s premerom 170 cm ima približno površino 2,8 m2. Manj grelnih plošč je v redu in morda bo najbolje, da vaša naložba ostane skromna, dokler ne boste prepričani, da so vsi pomisleki in koristi vredni. Več plošč potrebuje večjo moč črpalke, zato je to še en razlog, ki ga boste bolje razumeli, ko boste poskusili dve plošči. Običajno je, da povečate velikost črpalke za 1/4 Hp, da bo črpalka lahko vodo dvigala višje od ene nadstropne hiše.

Sončni sprejemnik izdelan iz črnih plastičnih plošč_1
Sončni sprejemnik izdelan iz črnih plastičnih plošč_1

Na sliki je prikazana uporaba črnih plastičnih plošč, ki so odporne proti UV žarkom in bazenska voda kroži neposredno skozi cevovod, zaradi česar je za namestitev cenejše za približno 30 %. Toda ker so takšni sončni sprejemniki manj učinkoviti, potrebuje kupec veliko večjo površino, da doseže enako toplotno moč kot tradicionalna plošča, ki zavzema veliko prostora in je zelo opazna.
 
Pritrjevanje sončnih sprejemnikov na streho je lahko največji izziv in razmislite o razlogu, da bi jih postavili na tla. Uporabite vijake za montažo iz nerjavečega jekla. Oglejte si razdaljo strešnih škarnikov in določite mesto za pritrjevanje nekoliko širše od grelnih plošč. Da bi se izognili puščanju, je potreben material, da dobro zatesnite preboje okoli vsakega obešala. Zaradi varnosti in morebitne hitre in preproste odstranitve grelnih plošč uporabite za pritrjevanje krilne matice, ki so iz nerjavnega jekla. V večini stanovanjskih skupnosti morate pred izvedbo strešne montaže predložiti risbe, način vzdrževanja in pridobiti odobritev. Ti premisleki pa lahko na terenu postavljajo na tla privlačno alternativo.

Ko so sončni sprejemniki vgrajeni, jih povežite med seboj s cevno instalacijo. Prepričajte se, da je konec sprejemne plošče na položaju »vstop« in »izhod«, tako da tok vode vedno vstopa v vstopu in izstopa na izhodu. Zrak se ujame na najvišji točki v sončnem sprejemniku, če je nameščen pod nagibom nazaj. Če so sprejemniki nameščeni na pobočju, mora biti konec sončnega sprejemnika nameščen na najvišjem mestu in z vgrajenim s samodejnim odzračevalnim ventilom.

Sistem solarnega krmilnika je mogoče kupiti že od 300 € naprej in vključuje temperaturna tipala, ventile in pogon za samodejno delovanje sistema
Sistem solarnega krmilnika je mogoče kupiti že od 300 € naprej in vključuje temperaturna tipala, ventile in pogon za samodejno delovanje sistema

Po priključitvi cevi opravite tlačni preizkus in preverite, ali je v instalaciji zadosten vodni tlak. Preverite tesnost. Po uspešno opravljenem tlačnem preizkusu odprite ventile na sončnih sprejemnikih in vklopite črpalko. Teoretično je večji pretok, bolj učinkovit (ker hladnejša voda v ploščah absorbira več toplote od sonca). Verjetno boste ugotovili, da je temperatura vode, ki se vrne iz sončnih sprejemnikov, višja le za dve ali tri stopnje, vendar bo po enem dnevu ogrevanja celoten bazen toplejši za nekaj stopinj. Če vaše noči niso preveč tople, vsak dan dobiš nekaj stopinj. Tudi majhen bazen rabi približno teden dni, da postane voda toplejša.

Če živite v območju, kjer doživljate temperature pod ničlo, se prepričajte, da namestite odtok na najnižji točki sistema, da ga lahko pred zamrzovanjem v celoti izpraznite. V kolikor nameravate sistem pustiti napolnjen tudi čez zimo, ga morate zaščititi z ustrezno tekočino, da preprečite zmrzovanje v hladnih zimskih dneh.

Znanstveniki še vedno v celoti ne razumejo, kako delujejo "plastični" sončni sprejemniki. To pa vsekakor otežuje izboljšanje stroškovne učinkovitosti in s tem preprečuje širšo uporabo te tehnologije. Vendar pa so raziskovalci ugotovili, kako svetlobni žarki vzbujajo kemikalije v sončnih sprejemnikih, kar jim omogoča, da proizvajajo boljše polnjenje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje