Vodovod

Uporaba in kako odstraniti ter zamenjati stranišče


Če so se na vaši straniščni školjki razvile razpoke ali puščanje vode, je to prvi znak prevelike porabe vode pri izpiranju, ali pa je preprosto le odtenek ali senca posledice, ki ni bila vidna že nekaj let in je morda čas, da jo zamenjate. Morda je to pravi trenutek, da pokličete vodovodnega instalaterja, lahko pa se dela lotite tudi sami, če imate vse potrebno orodje. To ni delo za šibke, saj so nekatere straniščne školjke težke in groba. In, če imate močan hrbet, si lahko prihranite stroške z namestitvijo školjke.

Straniščna školjka-
Straniščna školjka-

Kako namestiti novo školjko bo zagotovo najbolje opravil strokovnjak za vodovodne instalacije. Strokovnjak bo delo opravil v enem poldnevu, saj ima zagotovo veliko izkušenj z vodovodnimi posli, in če boste najeli novinca, bo za takšno delo porabil cel dan.

Če boste želeli delo opraviti sami, vam svetujem, da obstoječo kanalizacijsko cev, s katere ste sneli staro straniščno školjko, zamašite s krpo, da blokirate dovod plina iz kanalizacije. Nato se prepričajte, ali je obstoječa luknja v tleh dovolj velika, da lahko vstavite nastavek školjke do prirobnice. Če je treba luknjo povečati, je treba zarisati s svinčnikom premer nove prirobnice, nato pa odrezati odvečno talno oblogo. Ne izrezujte nobenih nosilnih gred.

Suhi WC
Suhi WC

Ko prilagajate prirobnico s fiksnimi koluti v PVC cev, hitro poravnajte reže za vijake, preden jih postavite na cement oziroma na keramične ploščice. Vstavite vijake z dolgimi medeninastimi navoji v reže prirobnice. Vijake z navoji nato privijete z medeninasto matico. Matice zategnite s ključem tako, da ključ doseže čvrst odpor, čezmerno zategovanje bo pokvarilo lego posode.

Za nadaljnja navodila si oglejte navodila proizvajalca, saj so na razpolago številni tip školjk in pripadajoče opreme.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje