Vodovod

Vse, kar morate vedeti pri izbiri grelnika za toplo vodo


Zima prihaja, in to je čas v letu, ko nekateri lastniki stanovanj razmislijo, o svojem grelniku oziroma hranilniku za toplo vodo. Ostaja vprašanje, ali je nastopil čas zamenjave, ali kupiti novega ali pregledati obstoječega in ga zamenjati. Velika večina lastnikov stanovanj počaka, dokler se njihovi grelniki vode ne izrabijo do konca, preden se odločijo za zamenjavo grelnika tople vode. Ob nakupu novega se številni pogosto pozabijo, da vročo vodo uporabljajo vsak dan. Zato je nakup energetsko učinkovitega modela najboljša stvar. Ker se lahko stroški delovanja grelnika za toplo vodo znatno razlikujejo, je nakup odvisen od modela, tipa, blagovne znamke in namestitve. Da bi se izognili takšnemu scenariju, so nekatere raziskave bistvene, preden se odločite za nakup grelnika vode. Seznanite se z izbiro, ki vam pomaga pri izbiri grelnika vode.

Obstaja več dejavnikov, ki jih morate upoštevati, kot so učinkovitost, zmogljivost in stroški. V teh letih je za potrošnike, ki se odločijo za najnovejšo tehnologijo ogrevanja, izbruhnilo ogromno število grelnikov za ogrevanje hiš in tople vode. Prav tako lahko kupite grelec, ki se preprosto poveže z vašim ogrevalnim sistemom. To pomeni, da boste odkrili različne možnosti izbire, kot so običajno shranjevanje tople vode, toplotne črpalke, sončne grelnike brez hranilnika in posredni grelci.

Vodovodni in ogrevalni rezervoar za vodo
Za ogrevanje in hranjenje tople vode boste našli različne možnosti goriv, ki so vgrajena v skupni enoti in so primerni za ogrevanje hiše in tople vode, ali pa samo za ogrevanje tople vode, kot so električna energija, olje, propan in zemeljski plin. Velikosti segajo od 20-80 litrov, zato je grelnik za shranjevanje vode najbolj primeren za stanovanjske potrebe.

Hranilnik tople vode in za ogrevanje-
Hranilnik tople vode in za ogrevanje-

Vodovodni ogrevalni toplotni grelnik
Popolno izgubo toplote lahko odstranite iz toplotnega hranilnika za vodo in tako porabite energijo samo od 20 do 30 odstotkov z uporabo trenutnih ali zahtevnih grelnikov vode. Značilno je, da grelniki zagotavljajo od 2 - 4 litre vroče vode na minuto.


Grelnik s toplotne črpalke
Vodovodni in ogrevalni grelnik vode
Grelniki toplotne črpalke običajno izkoriščajo električno energijo za segrevanje vode ali za proizvodnjo toplote, namesto da ga neposredno ustvarjajo. Za ogrevanje vode doma, grelniki toplotne črpalke delujejo podobno kot hladilniki, vendar obratno. Ta grelec lahko kupite kot integrirano enoto z vključenim hranilnikom za shranjevanje vode ali kot dodatek za naknadno vgradnjo obstoječega rezervoarja.

Ogrevalna enota in posredni vodni grelniki

Ogrevalna enota za vaš prostor za ogrevanje lahko uporablja sisteme, kot so posredna ali kot toplotni izmenjevalnik za posredno ogrevanje vode. Pri tem ni potrebe po rezervoarju za skladiščenje v grelniku, ker se voda segreva neposredno preko grelca. Vendar pa je potreben ločen rezervoar v sistemu posrednega ogrevanja. Podobno kot pri toplotnih vodnih izmenjevalnikih, tudi pri teh vodnih grelnikih kroži voda v toplotnih hranilnikih, kjer ogreta voda teče v drugo toplotno izolirano posodo. Dejansko, če se učinkovit toplotni hranilnik vode uporablja pri posrednem grelniku, kombinacija omogoča najcenejšo metodo ogrevanja vode.

Nekateri potrošniki kupijo toplotni vodni hranilnik zaradi velikosti shranjevanja tople vode v rezervoarju in z oznako energijsko varčno, kar je pravzaprav še pomembnejše. Ko ste se odločili za tip grelnika, se morate odločiti še, kateri grelec spada v to kategorijo, zaradi učinkovite porabe goriva. Drug pomemben dejavnik je strošek, ki pokriva nabavno ceno, vzdrževanje in operativne stroške. Ne pozabite, da imajo enote, ki imajo običajno daljša garancijska obdobja, velike oznake. Pogosto pa so poceni toplotni hranilnike vode zelo draga naložba pri upravljanju.

Če boste še vedno zmedeni, kateri toplotni hranilnik vode je pravi za vas, se posvetujte s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z napravami za vodovodne in ogrevalne naprave. Trgovci vam bodo zagotovo svetovali le tiste, ki jih imajo v svoji trgovini na zalogi.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje