Ogrevanje

Pregled kaminov in dimnikov

Zakaj je treba vlagati pozornost za varnost kamina in čiščenje vašega dimnika


Kako pogosto zagori v dimniku?

Statistični podatki dimnikarskih inštitutih kažejo, da je na leto več tisoč dimnih požarov samo v Evropi. Ti povzročijo več milijonov evrov premoženjske škode, toda če se razširijo na bivalne domove, ni mogoče izračunati meritev smrti in poškodb človeka.

Požar v dimniku
Požar v dimniku

Kako pogosto bi morali očistiti dimnik?
Preverjanje in čiščenje kaminov in dimnikov je bistvenega pomena za varnost in učinkovitost. Ne pozabite, da so nekateri projekti bolje prepuščeni strokovnjakom, vendar z osnovnimi orodji in zdravim razumom lahko dobite zelo dobro predstavo o svojem dimniku.

Vsako leto je treba opraviti letni pregled dimnikov s strani ustrezne dimnikarske organizacije. Glede na to, kako pogosto uporabljate kamin za kurjenje lesa, se bo v vašem dimniku zgradil ostanek katrana. Obstaja veliko dejavnikov, ki vplivajo na količino katrana, ki obtiči na stenah vašega dimnika, kot so prostornina pretokov zraka v dimniku in sežiganje neprimerno pripravljenega lesa, ki spodbujajo takšno kopičenje. Katran bo prav tako nastal v dimnih plinih, če v ognju uporabljate opleskan les.

Ni čvrsto in trdno pravilo o tem, kako pogosto čistite dimnik. Pregled izkušenega dimnika je edini način, kako se naučiti, ali je vaš dimnik, ali zidani ali kovinski, potreben čiščenje.

Sodobni montažni kovinski dimniki so posebej obdelani tako, da vzdržijo visoke temperature ognja brez dimnih plinov, ne da bi trpeli hude poškodbe. Če bi utrpeli škodo zaradi dimnega požara, strokovno priporočilo ne sme več uporabljati dimnika, dokler ne zamenjate enote.

Potek čiščenja kamina in dimnika je prikazan na slikah:

Odstranite pepel in ostanke iz ognja
Odstranite pepel in ostanke iz ognja

Odstranite pepel in ostanke iz ognja. Obrišite stran in dno s trdim omelom ali krtačo.

Odstranitev jeklene rešetke
Odstranitev jeklene rešetke

Odprite zaslon in steklena vrata (če je tako opremljena), kolikor je mogoče, in v ogrodju postavite velik karton ali kapljično krpo. Postavite se na hrbet in potisnite v škatlo, kolikor je potrebno, da lahko sije svetilko gor dimnik. Iščete razpoke v zidu ali izžgete luknje v kovinski "vložki" vrsti škatle, kot tudi stanje lopute.

Nekdo naj gleda loputo
Nekdo naj gleda loputo

Naj nekdo upravlja loputo, ko gledate, da se zapira in odpira gladko in varno prilega v oklepajih. Tukaj boste morda želeli nositi zaščitna očala, saj je blažilnik lahko prevlečen katranom in pepelom, kar lahko upade v oči. Ko končate s preverjanjem dušilca, se prepričajte, da je na zaprtem položaju

Postavite kapljično krpo ali velik kos kartona
Postavite kapljično krpo ali velik kos kartona

Postavite kapljično krpo ali velik kos kartona v ogrodju z robom, ki je nameščen ali spredaj, da zaščitite prostor od materiala, ki se spusti z vrha dimnika. Če je tako opremljeno, zaprite zaslon in steklena vrata.

Pojdite po lestvi na streho svojega doma
Pojdite po lestvi na streho svojega doma

Pojdite po lestvi na streho svojega doma in pojdite na mesto, kjer se dimnik odpira. Če imate pokrov za dež ali ptičji zaslon, ga boste morali odstraniti. Preden jo odstranite, se prepričajte, da ima utripajoč material na roki, da ga zapečatite, ko jo ponovno pritrdite, ko končate.

Z bliskavico posvetite po dimovodu
Z bliskavico posvetite po dimovodu

Z bliskavico posvetite po dimovodu in poiščite nevarno nastajanje katrana, vnetljivega rjavega ali črnega stranskega proizvoda iz lesa, ki se nabira v dimnikih.

Z uporabo trdne krtače z dolgim ročajem začnite na vrhu dimnika
Z uporabo trdne krtače z dolgim ročajem začnite na vrhu dimnika

Z uporabo trdne krtače z dolgim ročajem začnite na vrhu dimnika, s čopičem, s čopičem in počakajte. Razen če kupite ali izposodite čiščenje dimnika, verjetno ne boste mogli popolnoma očistiti notranjosti dimnika, ampak bi morali biti sposobni izločiti dovolj moči, da bi lahko varno deloval.

Kovinska cev s PVC podaljškom
Kovinska cev s PVC podaljškom

Kovinska cev s PVC podaljškom, je narejena tako, da jo lahko spustite in odstranite ostanke, ki ste jih iztrgali iz dimnika. Večina dimnikov ima dimno ploščo in blažilnike, ki preprečujejo, da bi ta material padel vse do dna strešne omarice. Po čiščenju uporabite svetilko, da preverite dimnik za razpoke in reže. Večina dimnikov je zgrajena s kovinskim cevnim odvodom ali z gline iz dimnih plinov, ki prihaja v odseku 0,6 m. Če ste zadovoljni in ni vidnih razpok, lahko določen del dimne cevi zamenjajte, če je tako opremljen, z uporabo tesnilnega sredstva za odstranitev izpiha.

Oglejte si mesto, kjer se dimnik pripne streho
Oglejte si mesto, kjer se dimnik pripne streho

Oglejte si mesto, kjer se dimnik pripne streho, še posebej, če pride skozi streho na tri ali štiri strani. Tukaj bo utripalo vodo tesno strešni sistem, pogosto pa se bo razjedlo ali nabiralo ostanke, ki lahko povzročijo puščanje strehe, in zdaj je pravi čas, da si oglejte.

Spustite se po lestvi in se vrnite do kamina
Spustite se po lestvi in se vrnite do kamina

Spustite se po lestvi in se vrnite do kamina. Odstranite kapljično krpo ali zaščitno pregrado, ki ste jo namestili, da preprečite raztresenost saj in pepela, ki je v vašem prostoru razpršena iz zgornjega dima.

Na koncu je treba očistiti še vhod dimne cevi. Na samem dnu dimnika, ki je pogosto v kleti, se znajdete na območju, ki je pod dimnim plinom. Tam se zbira katran in saje. Uporabite majhno lopatico, da ga vržete v vedro. S čopičem in lopatico očistite ostanke iz kamina. Izpraznite ga v vedro za odpadke. Odstranitev saj in katrana morata biti opravljena v skladu z lokalnimi zakoni. Ker je katran vnetljiva snov, ga ne smemo odvreči v smeti.

I.K.

 Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje