Ogrevanje

Kurjenje odpadkov se hitro povrne

Oblikovanje omrežja, kurjenje odpadkov in optimizacija izkoriščenosti solarnih sistemov daljinskega ogrevanja v večstanovanjskih stanovanjskih zgradbah


V svetu se težave kopičenja odpadkov približuje grožnjam. Možnosti odlagališča kažejo vse več pomanjkljivosti in postajajo izjemno drage. Niso učinkovita rešitev. Narava kot naravni proces pretvarja odlagališča odpadkov v zelo nevarne snovi. Tržna pozicija sežiganja je najbolj očitna rešitev za popolno uničenje komunalnih odpadkov, pri čemer se izogibamo vsem neposrednim in posrednim tveganjem, ki so povezani z drugimi metodami odstranjevanja.

Sežigalnica z intelegentnim sončnim ogrevanjem
Sežigalnica z intelegentnim sončnim ogrevanjem

Sežiganje se popolnoma ujema s trendom ravnanja z odpadki na varen način. Če je mogoče, na istem mestu, kjer so bili odpadki ustvarjeni, da bi se izognili tveganju navzkrižnemu onesnaženju in da bi stroške obdelave odpadkov ohranili na sprejemljivi ravni.

Zakaj izbrati sežigalnico odpadkov?

Zaradi možnosti izkoriščanja energije je sežiganje ne le najvarnejše, temveč tudi eno najbolj stroškovno učinkovitih metod odstranjevanja. Na splošno v sežigalnicah odpadkov za ravnanje z odpadki uporabljajo najvišje standarde gradnje z odlično odpornostjo proti koroziji pri visokih temperaturah in podpirajo 30-letne inženirske izkušnje. Z zavidljivim razponom sežigalnic za prodajo so prepričani, da boste našli idealno rešitev za svoje izzive z odpadki.

Civilne pobude ustanavljajo nevedneži, ki jim gre predvsem za svojo lastno promocijo

Sežiganje odpadkov ni samo težava Slovenije. Je pa to v tem trenutku še edina možnost rešitve težav, s katero se v Sloveniji soočamo. Ko pade predlog za rešitev težave, lahko še isti večer na televiziji spremljamo junake z napisnimi transparenti, kjer piše, da oni tega ne bodo dovolili. Kaj bi pa morali storiti, pa tako ne vedo.

Sežiganje odpadkov

O tej temi sem pisal že na začetku devetdesetih let prejšnjega tisočletja. O sežigalnici se je v preteklosti veliko govorilo. Projekt zaradi nevednih občanov ni zaživel, in kasneje so se odvijali protesti, da so vaščani v neposrednem okolju imeli težave s smradom, podganami itn., ker občani sežigalnice niso hoteli imeti, pač moramo zdaj vsi plačevati visoke stroške za prevoz smeti v Celje, kjer jih skurijo.

Manjša kurilna naprava za sežiganje odpadkov
Manjša kurilna naprava za sežiganje odpadkov

Smrad, ki ga povzroča sežigalnica, je zagotovo manjši od odlagališč. Seveda je pa jasno, da je Slovenija tako majhna, da se povzročeni smrad širi po vsej Sloveniji.

V tem trenutku ni boljše rešitve

V Sloveniji imamo številne energetske svetovalnice. Občine bi morale v teh svetovalnicah preveriti sposobnosti zaposlenih. Samo prepisovati, kaj napiše minister in to v prepisani obliki prenašati naprej. Iz tega pa žal še dolgo ne bo uspeha.

Sežigalnica bi zagotovo bila najbolj učinkovita

Strokovnjaki poudarjajo, da so med letoma 2013 in 2015 optimizirali obratovanje toliko, da je preseganje emisij v zrak veliko manjše in se sežigalnica, ki jo imajo v Celju samodejno več, ne zaustavlja. »Še bolj celovito kot nedavne spremembe zakona o varstvu okolja in uredbe za sežig odpadkov bosta to področje uredila program ravnanja z odpadki in program preprečevanja za nastanek odpadkov s strategijo toplotne obdelave odpadkov, ki ga bo kasneje obravnavala vlada.

Integrirana orodja za energetsko analizo poskušajo pokriti vse vidike, povezane z oskrbo in povpraševanjem z energijo v mestnem okolju, npr. Postavitev mesta, značilnosti gradnje in nosilci energije. Njihov glavni cilj je ustvariti bolj celovit mestni model, ki zajame interakcijo vpletenih spremenljivk na visoki in nizki ravni v času in prostoru. Na ta način se doseže boljše razumevanje prostorsko-časovne dinamike, na primer povpraševanja po energiji in razpoložljivosti obnovljivih virov energije, in ustvari popolnejša slika možnih prihodnjih energetskih krajin.

I.K.                    Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje