Vodovod

Kako dolgoročno hraniti vodo


Kako hraniti vodo za pitje ali kuhanje?

Shranjevanje vode v sili je preprosto, še posebej, če voda ni kontaminirana. Tukaj je nekaj smernic za shranjevanje vode:

  • Shrani za pozneje v večje posode
  • Kako hraniti vodo za pitje ali kuhanje
  • Koliko vode naj hranim?

Standardne smernice za nujne primere kažejo, da za vsakega posameznika v vašem gospodinjstvu shranite vsaj 4 l vode na dan v obdobju od treh do 14 dni. Običajno mora normalno aktivna oseba piti vsaj 2 litra vode vsak dan.

Izbira pravega vodnega hladilnika
Izbira pravega vodnega hladilnika

Upoštevajte, da morate upoštevati potrebe in navade svojih družinskih članov. Odločiti se morate za dejansko količino vode, ki jo shranite za nujne primere. Vaš prostor za shranjevanje in posamezne razmere so lahko takšni, da morate hraniti manj ali več, kot priporočajo smernice. Ne pozabite, da lahko svoje navade prilagodite, da lahko preživite čas izrednega dogodka.

Odločite se, koliko vode shranite

Povprečna oseba potrebuje 4 litre vode vsak dan, polovico za pitje in polovico za pripravo hrane in higieno. Povečajte to število za 1,5 litra (3,5 l) na osebo ali več za otroke, doječe matere in bolne ljudi, ter za vsakogar v vročem podnebju oziroma na višjem nadmorskem ozračju. Na podlagi teh številk poskusite shraniti 2-tedensko oskrbo za svoje gospodinjstvo. V primeru evakuacije v sili hranite 3 litre-dnevno za oskrbo oskrbo v preprostih premičnih posodah.

Preglednica
Preglednica

Kako lahko hranim pitno vodo?

Izberite možnost, ki najbolje ustreza vaši družini. Razmislite o ustekleničeni vodi. Če vaša voda prihaja iz javnih dobaviteljev vode ali je razkužena, jo lahko shranite v čiste sodčke ali mlečne vrčke z vijačnimi vrhovi. Na območjih, ki urejajo ustekleničeno vodo, je zaprta steklenica vode že sanitarna in bo ostala dobra za nedoločen čas. Če greste na pot, vam ni treba skrbeti za izbiro ustreznih vsebnikov ali čiščenje vode.

Na steklenici preverite etiketo za certificiranje. Te dokazujejo, da proizvod izpolnjuje standarde varnosti in kakovosti. To je bolj pomembno v državah, ki ne urejajo ustekleničene vode.

Vodni filter za čisto pitno vodo
Vodni filter za čisto pitno vodo

Kadar stekleničite vodo sami

Temeljito sperite plastične steklenice ali mlečne vrčke s toplo, milnico. Uporabite posode z vijačnimi vrhovi. V posodo vsipate eno čajno žličko gospodinjskega tekočega belila (5,25 % natrijevega hipoklorita) za 4 l vode. To raztopino nalijemo v posodo in jo pustimo dve minuti. V posodo vsipate eno čajno žličko gospodinjskega tekočega belila (5,25 % natrijevega hipoklorita) za 4 l vode. To raztopino nalijemo v posodo in jo pustimo dve minuti. V posodo nalijemo raztopino za razkuževanje, ki jo nato sperite z vodo, da bo primerna za pitje.

Kako dolgo se ohrani čista voda_1
Kako dolgo se ohrani čista voda_1

Nato napolnite steklenico ali vrč z vodo neposredno iz pipe. Zatrdite pokrovček in označite vsako posodo z besedami "Pitna voda" in shranjenim datumom. Posodo z vodo hranite na temnem, suhem in hladnem mestu. Če po šestih mesecih niste uporabili shranjene vode, jo izpraznite iz posode in ponovite že predhodno zapisane korake od zgoraj.

Preprosti zbiralniki vode do 200 l
Preprosti zbiralniki vode do 200 l

Kontaminirana voda

Če je trenutno vir vode kontaminiran ali če ne želite pripraviti lastne vode za skladiščenje, kupite ustekleničeno vodo iz trgovine. V steklenicah je na voljo v lokalnih prodajalnah s popustom ali v trgovinah z živili. Za podrobnejše informacije o tem, kako izbrati kakovostno ustekleničeno vodo, se pred nakupom posvetujte s strokovno osebo.

Voda v plastičnih rezervoarjih za vodo se uporablja za različne namene, vključno:
Da je zakopana v zemljo ali nameščena nad tlemi, kjer varno shranjujemo stanovanjsko pitno vodo, za nabiranje deževnice, dolgoročno shranjevanje vode, za namakanje na poljih, skladiščenje pitne vode za uporabo v sili, protipožarne rezervoarje z vodo in podobno.

5 Galonov čiste vode
5 Galonov čiste vode

Samo za onesnaženo vodo:

Vodo iz onesnaženega vira je treba pred uporabo razkužiti ali očistiti. Spodaj sta opisana dva načina čiščenja vode. Če onesnažena voda vsebuje vidne delce, pustite, da se delci najprej usedejo na dno, nato pa pred dezinfekcijo očistite vodo skozi čiste krpe ali slojem papirnatih brisač. Vode ni mogoče razkužiti, če se najprej ne odstranijo delci s filtracijo.

Kako čista je tvoja pitna voda_1
Kako čista je tvoja pitna voda_1

Metoda vrenja

Vrela voda je dober način za čiščenje. Vodo pustimo vrete od 1 do 3 minute. Ko se voda ohladi, napolnite čiste posode, kot je že predhodno opisano, kuhana voda se bo bolje okrepila, če boste pred pitjem vračali kisik. Če želite obnoviti kisik, morate večkrat preliti vodo med dvema čistima posodama (z ene v drugo).

Karakterizacija vode in tal - pH in električna prevodnost
Karakterizacija vode in tal - pH in električna prevodnost

Metoda tekočega beljenja

Redni gospodinjski tekoči belilec vsebuje spojino (5,25-odstotni natrijev hipoklorit), ki bo dezinficiral vodo. Ne uporabljajte bleščečih, barvitih ali dodanih čistil. Vedno uporabite tekoče belilo, ki vsebuje 5,25 odstotni hipoklorit. Dodajte 16 kapljic (približno ¼ čajne žličke) na 4 l vode.

Obravnavano vodo je treba temeljito pomešati in pustiti, da stoji 30 minut pred uporabo. Voda mora imeti rahel in čist vonj. Če tega ne storite, ponovite odmerek in pustite, da voda pred uporabo stoji minimalno 15 minut. Napolnite čiste posode in shranite, kot je to že predhodno opisano.

Za pripravo te publikacije so bila uporabljena naslednja priporočila:

Hrana in vode v izrednih razmerah

Agencija za varstvo okolja

Pripravljenost na nesreče in čiščenje vode.

Kot se približuje dnevno ničelni dan, zmeda raste, saj ljudje ne vedo, kako bi lahko delovalo mesto brez vode. Nekateri mestni uradniki skrbijo da ne pride do možnosti širjenja bolezni v tandemu z zmanjšanjem pranja in osnovno higieno. Južna Afrika se že ukvarja z resnim izbruhom listerioze, ki se prenaša s hrano. Veliko podjetij bodo že kmalu morali zapreti, čeprav vodilni v mestu pravijo, da bo voda zagotovo v poslovnih področjih, pa tudi v bolnišnicah, šolah in v revnih okrožjih.

Da se to ne bi zgodilo, je pametno, da se za kakovost pitne vode priskrbijo vnaprej. Hidratacija in pravilno gorivo sta ključnega pomena za uspešno usposabljanje in iskanje udobne strategije, ki vam bo pomagalo dokončati svoje dolge napore. V teh dneh obstajajo številni načini za prenos (ali neizvajanje) tekočin, ki jih ljudje ne obhodno potrebujemo.

Zato ostaja vprašanje, kako preživeti brez vode, ki spada med največje dobrine.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje