Najlepše hiše

Pasivna hiša in cena

Sodobna gradnja - energijsko varčna hiša


Na osnovi ocen projektov za gradnjo pasivne hiše ugotovimo, da je danes gradnja pasivne hiše v povprečju za osem odstotkov dražja kot gradnja konvencionalne hiše, vendar vse kaže, da bo v relativno kratkem času postala cena pasivne hiše primerljiva s konvencionalno gradnjo, posebno če v oceno vključimo prihranke energije, ki postaja iz dneva v dan dražja. Pri izvedbi nizkoenergijske hiše je eden glavnih dejavnikov povečanja stroškov toplotna izolacija (slika 1).


Slika 1: Nizkoenergijska hiša, masivna izgradnja z dodatno toplotno izolacijo

Dodatni stroški pri gradnji pasivne hiše:

  • visok strošek za toplotno izolacijo
  • centralna ali decentralna tehnika prezračevanja,
  • rekuperacija toplote,
  • zelo kvalitetna in dobra toplotno zaščitna zasteklitev,
  • obvezen strošek za detajlne rešitve zatesnitve (dobra zračna tesnost ovoja hiše je obvezna),
  • v manj primerih uporaba posebnih in dodatnih rešitev. 

Življenjski stroški:

V idealnih primerih odpade pri pasivni hiši izvedba dragega ogrevalnega sistema in strošek goriva. Vsekakor pa smo lahko prepričani, da bo maksimalni strošek za ogrevanje nižji od 150 eurov za stanovanjsko hišo, ker se zaradi visokih cen za gorivo povrne v relativno kratkem času.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje