Vodovod

Zgodovina vodovoda v visokih stavbah

Domove in podjetja je mogoče nadgraditi z varnejšimi svinčenimi pipami, ki preprečujejo škodljivo kontaminacijo s pitno vodo v vsakodnevnem času.


Na sliki vidimo nekatere od številnih načinov, kako cev za povratnim ventilom ne uspe zadržati, zlasti v sodobnih "nebotičnikih" razne zamašitve. Zamašitev z maščobo se prikaže v obliki lovske pasti v zgornjem delu, ki je zdaj znana kot tako pogosta. Na vsakem hitrem upogibu pod dolgim navpičnim iztekom železne žile se rdeča ogljikova veriga zbira v velikih količinah, kot je prikazano v kleti. Sorazmerno majhna količina lomljenja rdečih ali usedlin na takšnem mestu, še posebej pri takih visokih skladih, lahko hitro uniči učinkovitost celo največjih velikih ventilov. Zgoraj, kot je prikazano na deseti zgodbi, je še en pogost vzrok za neuspeh

Slika 1 - Zapletena vodovodna dela v Newyorški rezidenci
Slika 1 - Zapletena vodovodna dela v Newyorški rezidenci

Voda in usedline se zberejo v zoženem delu, rezultat pa je zamašitev. Nazadnje se mraz in sneg pogosto zaprejo.

Slika 2 - Aparat za testiranje pasti_1
Slika 2 - Aparat za testiranje pasti_1

Uporabljen je A3 zbiralnik zgornje odprtine cevi nad streho, ki ponovno povzroča izpad. Ko je glavna hišna past izpuščena, se zmrzali ne morejo kopičiti na vrhu glavne cevi za tla, ker se bo v toplem zraku v kanalizacijo nenehno dvignila skozi cev in bi se sneg tako hitro topil kakor tisto, kar bi jo lahko tvorilo. Toda cev s povratnim ventilom ni mogla biti tako zaščitena, ko se samostojno dvigne skozi streho. Uvedba prestrezne pasti na vsaki stavbi uničuje edino praktično in učinkovito metodo, ki je sedaj znana za prezračevanje kanalizacij in zračenje v njih popolnoma neškodljivo. Zato ta past postane edini ustvarjalec nadležnosti, ki je bil zasnovan za preprečevanje higiene v Washingtonu.

Sliki 264 in 265 -3  Dva diagrama primerjalno kompleksen in preprost sistem v sodobni visoki stavbi
Sliki 264 in 265 -3 Dva diagrama primerjalno kompleksen in preprost sistem v sodobni visoki stavbi

Od "Inland Architect in News Record" za oktober 1905, članek J. P Putnam.
Možnosti puščanja v ceveh za odzračevanje se očitno povečajo sorazmerno s povečanjem cevovoda in, kar je še pomembnejše, skozi izpušne cevi ne prehaja noben vodni curek, da bi lahko opazili prisotnost puščanj in posledično nesrečo se lahko nadaljujejo brez poznavanja ostankov.

Zdi se, da se našim zakonodajalcem ne zdi, da bi bilo treba cev za povratno cevko med trideset in štiridesetimi visokimi stopnjami toliko povečati, da bi se izognili trenju, ko se je povzpela od zgodbe do zgodbe, da v zgornjih zgodbah komaj za stanovalce, razen če načrtujejo, da bodo opravljali svoje dejavnosti znotraj same cevi. Širitev, kakršna je prikazana v našem rezu, ki je preprosto vzeta iz velikosti, ki je potrebna v običajni praksi, bi bila smešno neustrezna. Sodobni nebotičnik opravlja vsaj eno koristno storitev, s čimer se zakon o hrupu vrne na "Reductio ad absurdum". Tako lahko rečemo, da valjarna sodeluje z mikroskopom pri revolucionarni sanitarni tehniki, saj slednjim dolgujemo odkritja v bakteriologiji, ki so bila v zadnjem desetletju zadostna, da bi temeljito spremenili svoja stališča glede naravne in ustrezno ravnanje z odplakami; in do nekdanjega presenetljivega razvoja visoke stavbe, ki nam odpira oči do neumnosti prekomerne zapletenosti.

Slika 266-6 Odzračevanje odtočne instalacije
Slika 266-6 Odzračevanje odtočne instalacije

Tako eno zlo vključuje drugo. Nepotrebni zapleti navajata druge, ki jih potrebujejo, in odstopanje od vsestranskega pravila, da so "druge stvari enake najpreprostejše, je najboljše", zagotovo povzroči neskončni vlak skrbi in težav.

Slika  7 - Trije kosi ponorov so bili opremljeni z 1 ¼-paličastimi ulitimi svinčenimi pastmi
Slika 7 - Trije kosi ponorov so bili opremljeni z 1 ¼-paličastimi ulitimi svinčenimi pastmi

Naslednji številki prikazujeta aparat, ki ga je leta 1882 uporabljal S. Stevens Hellyer iz Londona, ki ga je uporabljal v času testiranja za pasti v sifonskem obdobju. Trije kosi ponorov so bili opremljeni z 1 ¼-paličastimi ulitimi svinčenimi pasti, kot je prikazano na sliki 7, in pritrjene na 1¼-palčni veji na glavno navpično odpadno cev, tudi premera 13/2-palca. Iz vsakega od spodnjih pasti se je odcepil vodnik, ki je bil vržen v zgornji koš. Še en odtenek, ki ga ni. Ko je bila zračna cev na vrhu glavne cevi zaustavljena, je ta izpust zgornjega pomivalnega korita prav tako potisnil svojo lastno past.

G. Hellyer nato prezrači vsako past, kot prikazuje pikčasto črto, in ponovi teste. Zdi se, da je bil tokrat skoraj šestnajst tisoč centimetrov izvlečen iz spodnjih pasti, čeprav je bila voda vibrirana v njih.

S pasti na F na dnu svežnja je bil zadnji pritisk tako nizek, da je prinesel vodo 12 ali 18 palcev od pasti v umivalnik.

Slika 268 prikazuje drugo ureditev, ki jo je Hellyer uporabil pri svojih poskusih. Pravokotna glavna odvodna cev je bila tukaj 2 cm v premeru in je imela tri 2-palčne veje, zgornji za kopel, sredino za košaro in spodnji za umivalnik. Na sredini je imela tudi več različnih pasti.

Kadar pasti niso bile prezračevane, je vsaka od njih mogla odpreti z odvajanjem kopalne kadi. Pravzaprav so bile vse štiri spodnje majhne pasti odprte takoj, vendar so to prezračevale veliko past na srednji veji in jo delno zaščitile. Ampak tudi izgubil palec svojega pečata.

Ko so bile pasti prezračevane, kot kažejo črtkane črte, je le ena past izgubila vodo. To je bila urana U, ki je izgubila 1/8 palca.

Vir:

Ta del je iz knjige "Sanitarna vodovodna in sanitarna dela" J. Pickering Putnam. Na voljo tudi iz Amazon: Sanitarna vodovodna in sanitarna oprema.
»Slike 1 in 2 iz "Varnost pri odvajanju v hiši", W. E. Hoyt, C. E., objavljeno v »Populaciji Znanost mesečno za julij 1888.

Članek pripravil: Ivo KlevžeStrokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje