Najlepše hiše

Vakuumska fasada

Industrijske sistemske plošče Resol


Velike debeline, s katerimi se človek sooča za prihranek energije znašajo od 15 pa vse do 30 cm. Toplotno izolacijo s takšno debelino je v veliko primerih nemogoče izvest. Problem nastane, ko zgradba meji na sosedovo zemljišče, stoji preblizu pločnika, ali pa so okenske špalete preozke itn. Poizkusi z novo fasado, ki je narejena s trdno vakuum lupino so se pred leti pričeli v Angliji. Sedaj s tem nadaljujejo tudi v Nemčiji.

Materiali, ki jih uporabljajo za te namene imajo toplotno  vrednost  okoli 0,022 W/mK, kar pomeni, da se debelina toplotne izolacije zmanjša za 50 - 70 %. Fasadne plošče, z imenom Resol, so izdelane za vgradnjo na fasado kot končno izdelane industrijske sistemske plošče. 

Vakuumska izolacija

Že nekaj let se strokovnjaki trudijo razviti sistemVakuumske-izolacije, s toplotno prevodnostjo od 0,004 (laboratorijske meritve) do 0,008 (vrednost za celoten element, vključno z robnimi spoji), ki je pet do desetkrat boljši toplotni izolator od sedanjih materialov. U-vrednost, okoli 0,25 W/m2K zazunanji zid je mogoče doseči, že z debelino okoli 3 cm vakuum izolacije.

Vgradnja vakuum fasadnega izolacijskega elementa na obstoječi zid
Vgradnja vakuum fasadnega izolacijskega elementa na obstoječi zid

Vakuum izolacijske plošče (VIP) so zaradi njihove majhne debeline vsekakor zelo občutljive. VIP plošč, tudi ni mogoče rezati in prilagajati na gradbišču. Vse plošče za vgradnjo se pripravijo po točnih načrtih že v proizvodni hali. Plošče so industrijsko narejene in oblikovane kot fasadno izolacijski sendvič element. Sestava toplotno izolacijske fasadne plošče je prikazana na sliki.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje