Ogrevanje

Energijsko učinkovito oblikovanje svojega doma

Ocena energetske učinkovitosti je nacionalni sistem ocenjevanja, ki ga je razvilo Ministrstvo za energijo.


pasivna hisa
pasivna hisa

V obstoječi hiši je prvi korak, da izvedete oceno energetske učinkovitosti, (včasih imenujemo tudi energetski pregled), da ugotovite, kako vaš dom uporablja energijo in določi najboljše načine za zmanjšanje porabe energije in stroškov. Če želite izvedeti več o energetskih pregledih doma in iskati brezplačna orodja in žepne računalnike, najdite številne nasvete o energiji svojega doma, omrežje stanovanjskih storitev in gradbene inštitute.
Sistem cele hiše

debela izolacija.[2]
debela izolacija.[2]

Če nameravate načrtovati in zgraditi nov dom ali narediti obsežna obnovitvena dela obstoječe hiše, zahteva optimiziranje energetske učinkovitosti doma celovit sistemski pristop, ki bo zagotovil, da vi in vaša ekipa gradbenih strokovnjakov upoštevate vse spremenljivke, podrobnosti in interakcije ki vplivajo na porabo energije v svojem domu. Poleg vedenja uporabnikov, pogojev na lokaciji in podnebja, ti vključujejo:
    - Naprave in gospodinjska elektronika
    - Izolacija in zračno tesnjenje
    - Razsvetljava
    - Ogrevanje prostorov in hlajenje
    - Ogrevanje vode
    - Okna, vrata in strešna okna.
Pred nadgradnjami boste morda želeli sodelovati z energetskim svetovalcem za uporabo ocene energetske učinkovitosti, ki zagotavlja oceno trenutne učinkovitosti vašega doma ter seznam izboljšav in morebitnih prihrankov.

-Lepo oblikovana Ultra pasivna hiša se lepo poda z okoljem-
-Lepo oblikovana Ultra pasivna hiša se lepo poda z okoljem-

Ultra-učinkoviti domovi

Izjemno učinkoviti domovi združujejo najsodobnejšo energetsko učinkovito gradnjo, naprave in razsvetljavo s komercialno dostopnimi obnovljivimi energetskimi sistemi, kot sta sončna ogrevanje in sončna elektrika. Z izkoriščanjem lokalnih razmer na podnebju in lokaciji lahko oblikovalci pogosto vključijo tudi pasivne sončne ogrevalne in hlajenje ter energetsko učinkovite krajinske strategije. Namen je čim bolj stroškovno učinkovito zmanjšati porabo energije v gospodinjstvih in nato zmanjšati obremenitev s sistemi za obnovljive vire energije na kraju samem.
Napredna hišna obdelava
Če gradite novo hišo ali jo dodate obstoječemu, razmislite o uporabi naprednega hišnega okvirja (znanega tudi kot optimalno vrednotenje), ki zmanjšuje porabo lesa in odpadkov ter izboljša energetsko učinkovitost hiše.

Slika-1_hisa_pasivna_copy
Slika-1_hisa_pasivna_copy

Zelo učinkovita streha
Hladne strehe uporabljajo visoko sijoče materiale, ki odražajo več svetlobe in absorbirajo manj toplote zaradi sončne svetlobe, zaradi česar so domovi hladnejši v vročem vremenu.

slika - sodobno streno okno
slika - sodobno streno okno

Hladna streha lahko koristi zgradbi in svojim stanovalcem:
- Zmanjšanje računov za energijo z zmanjšanjem potreb po klimatizaciji
- Izboljšanje notranjega udobja v prostorih, ki niso klimatizirani, kot so garaže ali pokriti prostori
- Zmanjšanje temperature strehe, ki lahko podaljša življenjsko dobo strehe.
- Poleg same stavbe so lahko kulise tudi v korist okolja, še posebej, če jih imajo številne zgradbe v skupnosti.

Hladne strehe lahko:
- Zmanjšajte lokalne temperature zraka (včasih veljajo za učinek mestnega toplotnega ostanka) 
- Nižja najvišja poraba električne energije, ki lahko pomaga preprečiti izpad električne energije
- Zmanjšajte emisije elektrarn, vključno z ogljikovim dioksidom, žveplovim dioksidom, dušikovimi oksidi in živo srebrom z zmanjšanjem uporabe hladilne energije v stavbah.
Vrste streh in kako se lahko zelo dobro naredijo
Obstaja veliko vrst strešnih sistemov, vendar je površina, izpostavljena soncu, tista, ki določa, ali je streha hladna ali ne. Po navadi lahko novo ali obstoječo streho ohladite tako, da izberete ustrezno površino.
Hladne strešne prevleke so beli ali posebni odsevni pigmenti, ki odražajo sončno svetlobo. Premazi so zelo debele barve, ki lahko zaščitijo površino strehe pred UV svetlobo in kemično poškodbo, nekatere pa nudijo zaščito vode in lastnosti restavriranja. Izdelki so na voljo za večino strešnih tipov.

dachkonstruktion_titelseite
dachkonstruktion_titelseite

Nizke nagibne strehe
Enoplastne membrane so iz vnaprej izdelane pločevine, valjane na streho in pritrjene z mehanskimi pritrdilnimi elementi, pritrjene s kemičnimi lepili ali držane z balastom (gramoz, kamni ali tlakovci).

Kako jih je mogoče narediti popolno:

- Da jih je kasneje mogoče obnoviti ali da so obložene črne membrane tako, da lahko odsevajo.
- Vgrajene strehe so sestavljene iz osnovnega lista, plasti ojačenih tkanin in (po navadi) temne zaščitne površinske plasti.

Zelena streha
Zelena streha

Zelena streha

Prav tako lahko razmislite o namestitvi zelene strehe. Zelene strehe so idealne za urbane zgradbe z ravnimi ali nagibnimi strehami, lahko pa vključujejo tudi vse, od osnovnega rastlinskega pokrova do vrta. Glavni razlogi za uporabo te vrste strehe so upravljanje z nevihto in uživanje na strehi odprtega prostora.
Zelene strehe zagotavljajo tudi izolacijo, zmanjšujejo potrebo po ogrevanju in hlajenju ter zmanjšajo učinek urbane toplotne izolacije. Ta vrsta strehe je lahko veliko dražja za izvedbo kot druge učinkovite strešne možnosti, zato morate skrbno oceniti svojo lastnost in se posvetovati s strokovnjakom, preden se odločite za namestitev zelene strehe.

Energetsko učinkovita pasivna ničelna hiša
Energetsko učinkovita pasivna ničelna hiša

Odločitev, ali želite namestiti hladno streho
Pri odločitvi, ali želite namestiti hladno streho, boste morali ugotoviti, ali bodo stroški upravičili prihranke energije. Koliko energije boste prihranili, je odvisno od več dejavnikov, kot so klima in okolje vašega doma, kako dobro je izolirana vaša trenutna streha, vrsta strehe in učinkovitost vašega sistema ogrevanja in hlajenja.
Če gradite nov dom, se lahko med fazo načrtovanja odločite, katero vrsto strehe želite namestiti in ali bi morala biti ohlapna streha. Če želite pretvoriti obstoječo streho s hladno streho, imate tri osnovne možnosti:
- Ponovno opremite streho s specializiranim toplotno odsevnim materialom                                                                                                                                                                         - Ponovno pokrij streho z novo površino za vodo (kot je premaz za ploščice)
 - Streho zamenjajte s hladno.
Če je streha v slabem stanju ali blizu konca življenjske dobe, je po navadi najbolje ponovno pokriti, zamenjati ali nadgraditi streho.

Stroški in varčevanje z energijo
Popolno in lepo izdelana streha ni nujno, da bo stala več kot ne hladna streha, še posebej, če namestite novo streho ali zamenjate obstoječo. Vendar je pretvorba standardne strehe, ki je v dobrem stanju na hladni strehi, lahko draga. Veliki stroški strehe vključujejo vnaprejšnjo namestitev (materiali in delo) in tekoče vzdrževanje (popravilo in čiščenje). Dodatni stroški hladne strehe vključujejo specializirane materiale in delo.
Hladne strehe lahko prihranijo denar na več načinov, vključno z varčevanjem z energijo, popusti in spodbudami, zmanjševanjem opreme HVAC in podaljšano življenjsko dobo strehe. Eden od načinov za oceno, koliko energije boste prihranili z nameščanjem hladne strehe, je uporaba računalnika.

Podnebje in okolje
Podnebje je pomembna skrb pri odločitvi, ali želite namestiti hladno streho. Hladne strehe dosegajo največje prihranke pri hlajenju v vročih podnebnih razmerah, vendar lahko zaradi hladnejših podnebnih vplivov zaradi nižjih ugodnih toplotnih dobičkov v zimskem času povečajo stroške energije.

Sodobna zunanja zasnova za navdih
Sodobna zunanja zasnova za navdih

Nadzor vlage
Na toplem in vlažnem položaju so lahko hladne strešne površine bolj dovzetne za rast alg ali plesni kot vroče strehe. Nekateri strešni premazi vključujejo posebne kemikalije, ki za nekaj let preprečujejo rast plesni ali alg.
V hladnem podnebju strehe lahko kopičijo vlago z utekočinjanjem in je možno, da so hladne strehe bolj dovzetne za kopičenje vlage kot temne strehe enake oblike. Utekočinjanju (kondenzaciji) se je mogoče izogniti z uporabo ustreznih tehnik načrtovanja.

slika-4_toplotna_izolacija_hisa_pasivna_copy
slika-4_toplotna_izolacija_hisa_pasivna_copy

Zasnova Pasivne Solarne hiše
Pasivna sončna zasnova doma izkorišča podnebne in razmere na lokaciji, da zagotovimo ogrevanje pozimi in hlajenje poleti.

I.K.

slike: Contemporary Exterior Design InspirationStrokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje