Razno

Kaj je plesen?

kadarkoli opazite plesen, jo morate raziskati in jo potem odstraniti


Vzroki in preprečevanje
Če se želite iz svojega doma znebiti neprijetnih vonjav in nevarnosti za zdravje, morate po odstranitvi plesni preprečiti ponovnega pojavljanja, tukaj je nekaj predlogov, ki jih lahko naredite:

Primer, ki ga lahko odstranijo samo strokovnjaki za to področje
Primer, ki ga lahko odstranijo samo strokovnjaki za to področje
  • Zamenjajte zračni filter

Če niste redno vzdrževali oziroma čistili zračnega filtra svoje klimatske naprave, ga zamenjajte! Filtri v sistem potegnejo onesnaževala, ki povzročajo neprijeten vonj, in če je filter preobremenjen, se lahko zajeti onesnaževalci ponovno vračajo v vaš dom, ko je klimatska naprava v uporabi.

Neočiščeni filter je najpogostejši razlog slabega prezračevanja
Neočiščeni filter je najpogostejši razlog slabega prezračevanja
  • Očistite okolje
Prostor kjer se plesen zelo hitro pokaže
Prostor kjer se plesen zelo hitro pokaže

 Ker so plesni najpogosteje v prahu, je treba redno čistiti stanovanje in svoje okolje, vključno z zamenjavo perila in posteljnine. Med prhanjem in kuhanjem uporabite odvodne ventilatorje, da odvajajo vlažnost, kot je potrebno.

  • Popravite puščanje in zamenjajte tesnila

Prepričajte se, da pri aparatih in vodovodnih sistemih ni aktivnih uhajanj. Zamenjajte tesnila okoli kadi, prhe ali oken, kjer se zbira vlaga. Če je bila kdaj poplava, kjer so se namočila tla, preproga ali pohištvo mokro, je treba samo "pustiti, da se posuši", zamenjamo pa ga, če se ne posuši! To je lahko posebna težava v območjih, kjer je bilo v poplavah poškodovanih veliko hiš, ali pa je pozimi prišlo do zamrznitve cevi ali ledu v sanitarnem elementu, ki je povzročila poplave notranjosti. Najpogosteje so poplavam ali zamrzniti izpostavljeni kletni prostori in na strehi.

Primer pogostega pojava plesni
Primer pogostega pojava plesni
  • Odpravite težave z drenažo

Preverite, ali obstajajo stojne vode ali drenažna vprašanja okoli temeljev svojega doma. To je morda zaradi težav z okolico ali nastale erozije z napakami. Na podstrešju je treba vodovodno instalacijo učinkovito izolirati ali pa vodo iz cevi izprazniti.

  • Vroči sistem za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo

Med časom spomladi / poleti je najprimernejši čas za vzdrževanje in popravilo instalacij ter naprav. Treba je očistiti vse tuljave uparjalnika in kondenzatorja. Med časom spomladi / poleti je najprimernejši čas za vzdrževanje in popravilo instalacij ter naprav. Treba je očistiti vse tuljave uparjalnika in kondenzatorja. To je ključnega pomena, saj je posoda za zbiranje kondenzata odlično okolje za rast plesni in alg ter je drugi vodilni vzrok za odpoved prezračevanja in klimatizacije.

  • Preverite vodovod

Če izključite vročevodni sistem za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo ter počakate 20 minut in če se vam zdi, da se vonj ponovi, je to lahko znak, da je težava v vašem vodovodu ali kanalu za prezračevanje. Voda in vonj lahko vstopita v cevovod skozi manjšo odprtino, vrzel ali luknjo v kanalu, nato pa krožijo skozi vaš dom. V nekaterih primerih je morda potrebno čiščenje kanalov ali zamenjava cevovoda, vendar če napako zgodaj odkrijete, je lahko napaka odpravljena zelo hitro.

Plesen je mogoče tudi preprosto uničiti
Plesen je mogoče tudi preprosto uničiti
  • Izvedba testa

Kupite komplet za testiranje domov za plesen, ki ga lahko preprosto dobite pri lokalni strojni opremi in trgovini z oskrbo doma pod 10 €. Za tla dobite vsaj en preskusni komplet, ki je za klet ločen. Po nastavitvi kompleta v hiši je potrebno časovno obdobje (po navadi nekaj dni). Nato ga pošljite v laboratorij za testiranje, da ugotovite, katere vrste plesni so prisotne in ali obstaja vzrok za zaskrbljenost. Če kupujete nov dom ali dom, ki je v družbeni lasti, dobite test o opravljeni strokovni kontroli plesni, ki vam jo izda družba z ustreznimi certifikati.

  • Odstranjevanje in obnova.
    Odstranjevanje in obnova posledic zaradi plesni je posebnost, in ne nekaj, kar bi lastnik stanovanj poskusil opraviti sam. Zahteva je posebno usposabljanje, oprema, kemikalije in nošenje osebne zaščitne opreme. Za izvedbo najemite samo podjetja, ki so posebej certificirana in licencirana za to vrsto dela.

Če vas skrbi kakovost zraka, ki jo vi in vaša družina dihate vsak dan ter želite podaljšati naložbo ogrevanja, prezračevanje in klimatizacije, pokličite zato pooblaščen servis.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje