Vodovod

GEBERIT - Tlačna ali netlačna (nizkotlačna) vodovodna armatura

Na začetku preverite kakšno armaturo potrebujete, nato pa izberite model, ki vam je všeč.


Tlačne vodovodne armature

Uporabljajo se skoraj pri vseh načinih ogrevanja sanitarne vode in imajo dve cevi za oskrbo z vodo. Desna cev (gledano iz smeri od kjer se pipa uporablja) je vedno mrzla oz. hladna voda, leva pa topla oz. vroča voda. Nekateri proizvajalci armatur imajo cevi označene z modro barvo (hladna voda) in rdečo barvo (topla voda). V to skupino spadajo armature, ki se montirajo na kuhinjsko korito, na umivalnik in bide. Če pride pri polaganju podometnih instalacij za sanitarno vodo do zamenjave tople in hladne vode se pod umivalnikom zamenja samo priključka za toplo in hladno vodo, zato pri odpiranju armature na umivalniku oz. koritu napaka ne bo opazna.

Vgradnja nizkotlačne armature Einbau - Kaldewei
Vgradnja nizkotlačne armature Einbau - Kaldewei

Stenske tlačne armature nimajo cevi vendar isto velja tudi za njih. Desni stenski priključek je hladna voda, levi pa topla. Med stenske armature spadajo armature za kuhinjsko korito, armature za kad in tuš ter kopalniški sestavi. Stenskim armaturam se reče tudi nadometne armature. Če pride pri polaganju podometnih instalacij za sanitarno vodo do zamenjave tople in hladne vode je rešitev težja. Če ploščice še niso položene je najbolje razbiti steno v potrebnem obsegu in instalacijo pravilno popraviti. V nasprotnem primeru bo odpiranje vode vedno nasprotno od pravilnega in običajnega, termostatska armatura za tuš ali kad pa ne bo nikoli pravilno delovala.

GROHE vrhunske nemške armature
GROHE vrhunske nemške armature

Netlačne (nizkotlačne) armature za odprte/pretočne grelnike vode

Nizkotlačne pipe največkrat montiramo v kuhinji, kjer imamo montiran netlačni grelnik (bojler) vode. Takšnim pipam se velikokrat reče armatura na tri cevi oz. s tremi cevmi. Grelnik je lahko podpultni ali nadpultni. Kadar je nadpultni je armatura vedno stenska s priključkom hladne vode iz stene ter dvemi vidnimi kovinskimi (krom) cevmi, ki peljeta navzgor do bojlerja. Ena cev preko pipe dovaja grelniku hladno vodo, druga cev pa iz grelnika dovaja toplo vodo v pipo.

Armature Geberit za kuhinjo
Armature Geberit za kuhinjo

Pri podpultnih pretočnih grelnikih vode je priključitev armature enaka kot pri stenski armaturi. Cev označena za dotok hladne vode v armaturo se priklopi na dotok hladne vode iz stene in pelje v vodovodno armaturo. Iz armature pelje cev za hladno vodo navzdol v grelnik vode in nato preko grelnika (topla voda) nazaj v armaturo.Pri odprtih grelnikih vode se ne montira varnostnega ventila katerega vlogo prevzame netlačna armatura, ki je narejena tako, da pušča previsok tlak v umivalnik. Zato je normalno, da iz nizkotlačne armature včasih priteče nekaj kapelj vode. Ljudje pogosto mislijo, da z armaturo nekaj ni v redu, zato kličejo vodovodarja, vendar je kapljanje normalno. Problem je če takšne armature ne kapljajo saj to pomeni da ne prepuščajo previsokega tlaka oz. da bojler ne greje.

Nizkotlačni kuhinjski zbiralnik vode
Nizkotlačni kuhinjski zbiralnik vode

Perlatorji pri netlačnih armaturah so narejeni drugače kot za tlačne armature in moramo paziti, da jih pri menjavi ne zamenjamo.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje