Solarno ogrevanje

Ogrevanje vode s sončno energijo

Sončna energija je brezplačen, neizčrpen vir, vendar je izkoriščanje relativno nova ideja.


Ogrevanje vode s sončno energijo je verjetno najbolj energetsko učinkovit način proizvodnje toplovodne vode, saj je primarni vir energije "sončna svetloba" brezplačen.

Ogrevanje vode s soncem vode se že vrsto let uporablja v toplem sončnem podnebju, vendar lahko deluje na lokacijah tako severno kot Kanada in severna Evropa. Če imate veliko družino ali uporabljate velike količine tople vode, je sončni sistem za ogrevanje vode lahko stroškovno učinkovita možnost. Medtem ko oprema ima višje začetne stroške kot druge vrste grelnikov vode, prihranki energije lahko več kot izravnajo stroške v celotni življenjski dobi sistema.

Aktivno in pasivno kroženje vode pri sončnem ogrevanju

Obstajata dve glavni vrsti ogrevalnih sistemov za sončno vodo - aktiven, ki uporablja črpalko za kroženje vode med rezervoarjem in zbiralnikom ter pasivno ogrevanje, ki se opira na naravno konvekcijo, da voda kroži.
Aktivno sončno ogrevanje vode
Aktivni sistemi so lahko pri kroženju vode neposredni ali posredni. Pri sistemu z neposrednim kroženjem kroži voda skozi sončne sprejemnike in rezervoar za shranjevanje tople vode. Te sistemi so najbolj primerni v krajih z blagim podnebjem, kjer so temperature redko pod zmrzovanjem. Pri posrednih sistemih kroži tekočina za prenos toplote brez zmrzovanja skozi sončne sprejemnike in nato skozi toplotni izmenjevalnik v rezervoarju za shranjevanje. Te so prednostne v hladnih podnebjih, kjer lahko cevi v sistemu neposrednega cirkulacij zamrznejo.

Pasivno sončno ogrevanje vode-
Pasivno sončno ogrevanje vode-

Pasivni sistemi so po navadi cenejši, vendar manj učinkoviti. Lahko so integrirani sistemi za zbiranje / skladiščenje ali gravitacijski sistemi. Celotni zbiralnik / skladiščni tip se običajno uporablja za predgretje vode za običajen grelnik vode in je najbolj primeren za podnebje, kjer se temperature redko spustijo pod zmrzovanje. Sistemi toplotno krožnih sistemov se opirajo na naravno konvekcijo, da lahko voda kroži, zato mora biti rezervoar višji od zbiralnih plošč - ogrevana voda iz plošč se teče navzgor na rezervoar in hladnejša voda se vrne v zbiralnik za ogrevanje.

Komponente

Glavne komponente katerega koli solarnega sistema za ogrevanje vode sta eden ali več zbiralnikov, ki lovita sončno energijo in dobro izoliran hranilnik.

Obstajajo tri skupine sončnih sprejemnikov. To so ploskovne plošče sončnih sprejemnikov, integrirani sistemi za zbiranje in shranjevanje ter zbiralniki sesalnih cevi.
Ploskovne plošče imajo temno ploščo za vpijanje toplote za steklom ali pokrovom iz polimera. Voda kroži skozi temno obarvane cevi, ki potekajo skozi toplotni zbiralnik. Ko sončna svetloba prehaja skozi čisto kritje, vpija toploto vpojne plošče in cevi ter se prenese v vodo. Plošče so običajno nameščene na strehi in so obrnjene proti jugu. Prav tako se lahko montirajo na steni proti jugu ali na stojnici na tleh (kot pri ogrevanju bazena).
Integrirani sistemi zbirk / shranjevanja, znani tudi kot "šaržni" sistemi, imajo eno ali več črnih rezervoarjev ali cevi v izolirani škatli s prozornim steklom ali plastičnim pokrovom. Pogosto se uporabljajo za predgretje vode, preden vstopi v običajen grelnik za shranjevanje. Lahko jih kombiniramo tudi s tankim ali vodnim grelnikom.
Zbiralniki cevi za evakuacijo so sestavljeni iz vzporednih vrst prosojnih cevi, ki vsebujejo kovinske vpojne cevi, ki absorbirajo toploto sonca. Ta vrsta se uporablja predvsem v komercialnih uporabah.

Rezervoarji za shranjevanje so običajno velike zmogljivosti (300 litrov ali več) od običajnih grelnikov vode (bodisi električnih kot plinskih). Večja zmogljivost omogoča bolj "prosto" vročo vodo v obdobjih oblačnega vremena. Ko sončni kolektorji ne morejo zagotoviti zadostne količine tople vode, nadomestni grelni elementi ali gorilniki tvorijo razliko. Sistem z enojnim rezervoarjem uporablja obstoječi rezervoar za shranjevanje, medtem ko sistem z dvema rezervoarjema prvotni predhodno segreva vodo, preden vstopi v glavni rezervoar za vodni grelnik.

IK.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje