Ogrevanje

Načela pasivne hiše in standardi zmogljivosti

Pasivne hiše se zanašajo na sonce za zimsko segrevanje in bodo delovale bolje, če bo v hiši veliko toplotne mase.


Standarde pasivnih hiš so v Nemčiji razvili inštituti PassivHaus. Navdihnjeni pasivni hiši v Saskatchewanu in drugi v Kaliforniji, ki so bili zgrajeni po naši prvi energetski krizi sredi 1970 - ih, je leta 1996 ustanovil Inštitut Wolfgang Feist, nemški fizik. Pasivne hiše izpolnjujejo neverjetno stroge zahteve za njihovo zračno infiltracijo, izolacijo in skupno porabo energije.

Pasivna zgradba obsega nabor oblikovalskih principov, ki se uporabljajo za doseganje merljive in stroge stopnje energetske učinkovitosti na določeni merljivi stopnji udobja. "Optimizirajte svoje dobičke in izgube", ki temelji na podnebju, povzema pristop. V ta namen je pasivna stavba zasnovana in zgrajena v skladu s temi petimi stavbno-naravoslovnimi načeli:

 • Uporablja neprekinjeno izolacijo skozi celotno ovojnico brez toplotne premostitve.
 • Ovojna zgradba je izjemno zračna, preprečuje infiltracijo zunanjega zraka in izgubo pogojenega zraka.
 • Uporablja okna z visoko zmogljivostjo z dvojno ali trojno zasteklitvijo, odvisno od vrste podnebja, zgradbe in vrat. Sončna pridobitev omogoča izkoriščanje sončne energije za ogrevanje v ogrevalni sezoni in zmanjšanje pregrevanja v času hlajenja.
 • Uporablja določeno obliko uravnoteženega prezračevanja toplote in vlage.
 • Uporablja minimalni prostorski sistem za klimatizacijo.

Načela pasivne gradnje se lahko uporabljajo za vse tipologije stavb, od enodružinskih hiš do večstanovanjskih stavb, pisarn in nebotičnikov.

Strategija pasivnega oblikovanja previdno modelira in usklajuje obsežen nabor dejavnikov, vključno z emisijami toplote iz naprav in ogreval, da ohrani zgradbo na udobnih in doslednih notranjih temperaturah v času ogrevanja in hlajenja. Posledično pasivne zgradbe poleg energetske učinkovitosti ponujajo ogromne dolgoročne koristi:

Načela pasivne hiše in standardi zmogljivosti
Načela pasivne hiše in standardi zmogljivosti
 • Odlična izolacija in neprepustna konstrukcija zagotavljata neprekosljivo udobje tudi v izredno hudih vremenskih pogojih.
 • Neprekinjeno mehansko prezračevanje svežega filtriranega zraka zagotavlja vrhunsko kakovost zraka v zaprtih prostorih.
 • Celovit sistemski pristop k modeliranju, projektiranju in gradnji proizvaja izredno elastične zgradbe.
 • Pasivna gradbena načela nudijo najboljšo pot do zgradb, kot so ničelna in pozitivna energetska hiša, tako da se zmanjšajo obremenitve, ki jih morajo obnovljivi viri zagotavljati.
  Standardi za pasivno hišo
  Standardi za pasivno hišo

  Standard zmogljivosti
  Severnoameriški gradbeniki in gradbeniki s financiranjem ameriškega ministrstva za energijo (DOE) in kanadske vlade so bili prvi pionirji pasivnih stavb v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. V poznih osemdesetih letih je nemški raziskovalni inštitut Passivhaus Institute (PHI) zasnoval te raziskave in ta načela ter razvil količinsko opredeljen standard zmogljivosti, ki še naprej dobro deluje na srednjeevropskih in podobnih podnebnih območjih.
  Vendar so v praksi tehnični odbor PHIUS, člani PHAUS in projekti v Severni Ameriki izvedeli, da je enoten standard za vsa severnoameriška podnebna območja neizvedljiv. V nekaterih podnebjih je izpolnjevanje standarda strošek prevelik, v drugih blažjih območjih pa je mogoče doseči evropski standard, pri čemer ostanejo znatni stroškovno učinkoviti prihranki energije nerealizirani.

  Tako je tehnični odbor PHIUS v sodelovanju s podjetjem Building Science America Grant v ameriškem DOE Building America razvil pasivne gradbene standarde, ki upoštevajo širok spekter podnebnih in tržnih pogojev ter drugih spremenljivk v severnoameriških podnebnih območjih. Rezultati tega so pasivne hiše iz Severne Amerike. Ne glede na meritev so načela enaka, pasivna skupnost pa si prizadeva, da bi ta pristop postal glavna in najboljša praksa za gradnjo načrtovanje in gradnjo.

  I.K


Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje