Prezračevanje

Ali je gibanje zraka mogoče čutiti?


Nadzorovano mehansko prezračevanje
Na splošno je mogoče čutiti samo izpuščen zrak, nikoli ne vdihavati zraka. Če je hitrost pretoka nizka in je temperatura približno enaka sobni temperaturi, so zračni tokovi komaj opazni. Hitrost pretoka iz ventila je primerljiva s počasnim vdihom.

Če želite redno prezračevati vlažne prostore, ustvariti udobnejšo klimo v vročih prostorih ali zagotoviti učinkovito prezračevanje novih stavb z nepredušnim stavbnim ovojem - je primerna rešitev. Vendar pa lahko prezračevalni sistem naredi veliko več kot to: prezračevalne enote so na voljo z ali brez obnovljive toplote; in prezračevalne enote s toplotno črpalko STV so posebej priročna možnost.

Manjše utekočinjanje zraka kot pozimi je utekočinjenja poleti veliko nižje. Kljub temu je treba poleti prostor popolno prezračevati
Manjše utekočinjanje zraka kot pozimi je utekočinjenja poleti veliko nižje. Kljub temu je treba poleti prostor popolno prezračevati

V dobro izoliranih hišah običajno prezračevanje pogosto ni več zadostno. Za razliko od starejših stavb vlaga ne more ubežati, na primer, skozi okenske okvirje, vrzeli v vratih ali škatle za rolete. Po drugi strani pa poteka prezračevanje s prekinitvami in povzroči izgubo za približno 50 odstotkov več energije za ogrevanje skozi okna in infiltracijo. Pri tem so prednosti mehanskega prezračevanja jasne: zagotavlja zamenjavo zraka, preprečuje izgube energije in tako pomaga pri varčevanju z energijo in preprečevanju poškodb stavbe - in vse to popolnoma samodejno.

Pri nadzorovani mehanski ventilaciji ločimo osrednje prezračevalne enote in decentralizirane prezračevalne enote.

Decentralizirani prezračevalni sistemi se uporabljajo tam, kjer so posamezne sobe, kot so kopalnice, stranišča ali kuhinje, opremljene z ločenimi prezračevalnimi enotami. Za stanovanja in hiše so še posebej primerni osrednji prezračevalni sistemi.

Prezračevalni sistemi

Zagotovite minimalno stopnjo izmenjave zraka med prostorom in zunanjim prostorom, ki je potrebna za izpolnjevanje higienskih zahtev.

- Odvečno vlago.

-Zaščitite zgradbo in preprečite nastanek glivičnega kalupa.

- Zmanjšati potrebo po toploti za prezračevanje in stroške energije za ogrevanje.

- Zagotavljajo prezračevanje v vsakem vremenu brez motenj hrupa.

- Filtrirajte svež zunanji zrak.

- Pridobivanje vonjev.

Je slišan prezračevalni sistem?

Samo če je bila hiša nepravilno oblikovana. Pravilno dimenzioniran spiralni sistem je tako učinkovit in tih, kot če bi bile zračne odprtine povezane s konvencionalnimi kanali. Uporaba zvezdastega plenuma pušča manj prostora za inženirske napake. Bistvenega pomena je, da je točka, na kateri se sestavljajo posamezni kanali, imenovana plenumska škatla, ki so primerne velikosti in oblike ustrezne ventilacijske enote. Enota za prezračevanje in razdelilnik za zvočno izolacijo morata biti medsebojno usklajena.

Ali je gibanje zraka mogoče čutiti?

Na splošno je mogoče čutiti samo izpuščen zrak, nikoli ne vdihavati zraka. Če je temperatura v vsaki temperaturi približno enaka temperaturi, je treba oceniti stanje. Hitrost pretoka iz ventila je primerljiva s počasnim vdihom.

Vsi prostori od spalnice in vsi drugi prostori v stanovanju morja biti dobro prezračevani. Toda ustrezno prezračevanje v spalnici je umetnost. Prav tako je treba redno prezračevati odeje, vzmetnice in posteljnjake, vendar pa so tudi predmet fizikalnih lastnosti. Zaradi tega je prezračevanje v spalnici težje, kot se zdi prvič. Zaradi različnih fizičnih možnosti vpijanja vode se topel in hladen zrak bistveno razlikuje. Tega vpliva na utekočinjanje (kondenzacijo) in tega ne želite v spalnici.

Zato je najboljši stranski učinek prezračevanja še posebej vpliva na najmanjše sostanovalce v udobju, blazinah in vzmetnicah. Pršice, ki imajo raje topel in vlažen zrak, se ne počutijo dobro na svežem zraku. Dobro posušeno in prezračeno ležišče ni dobro življenjsko okolje za pršice.

Torej, če ste malo seznanjeni s fiziko zraka in vlage, lahko preprosto ustvarite posebno udobno spalno okolje. Pravilno prezračevanje v spalnici z ustrezno klimatsko napravo ustvarja prijetne občutke v prostoru, temveč je ključni dejavnik higiene doma.

Kljub temu je treba tudi poleti izvajati popolno prezračevanje.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje