Ogrevanje

Ogrevanje oken s T - STRIPE trakom

Danes je že mogoče kupiti okno z vgrajenim robom s T - strip trakom za ogrevanje okna. Trak okno zaščiti v zimskem času pred rosenjem oziroma utekočinjanjem.


Spoznavanje podnebnih razmer v notranjem ozračju prostora in način ustvarjanja utekočinjanje vode vam bodo pomagali sprejeti prave ukrepe, ki bodo pozitivno vplivali na temperaturo zraka v prostoru, vlažnost in temperaturo površine na oknu. Da bi preprečili nastanek utekočinjanja na notranji strani okna, morate prostor pravilno segrevati in prezračevati. Zmanjšajte vlažnost z redno izmenjavo zraka (optimalna vlažnost znaša od 45 % do 60 %.) In povišajte temperaturo na površini (površinsko temperaturo okna) s T - STRIPE.

Meglena okna od znotraj
Okna so še posebej ogrožena zaradi utekočinjanja. Pozimi so okna zjutraj pogosto mokra. V notranjem prostoru prostorov je lahko kroženje zraka zaradi neugodne postavitve radiatorjev, zaves ali okenskih polic. Posledica tega je nezadosten obtok toplote v robnem območju oken - okno se ohladi in na oknu se kondenzira kljub prezračevanju in ogrevanju.

Ogrevanje oken T - STRIPE ogreje problematična področja in tako premika rosišče! To preprečuje utekočinjanje na oknu.

T - STRIPE ogrevanje okna poteka s toplotnim postopkom v zunanji izolaciji

Okna so še posebej ogrožena zaradi utekočinjanja. Pozimi so okna zjutraj pogosto mokra. V notranjem prostoru prostorov je lahko kroženje zraka zaradi neugodne postavitve radiatorjev, zaves ali okenskih polic. Posledica tega je nezadostni obtok toplote v robnem območju oken - okno se ohladi in okno se utekočinja kljub prezračevanju in ogrevanju. Ogrevanje oken s pripomočkom T - STRIPE ogreje težavna področja in tako premika rosišče! To preprečuje utekočinjanje na oknu.

Ogrevanje oken s T - STRIPE trakovi proti utekočinjanju, se utekočinjena voda zadrži poleg steklene palice 6d-85 - 800 x 800, da prepreči utekočinjanje
Ogrevanje oken s T - STRIPE trakovi proti utekočinjanju, se utekočinjena voda zadrži poleg steklene palice 6d-85 - 800 x 800, da prepreči utekočinjanje

Zakaj se na notranji strani okna pojavi utekočinjanje?

Konstrukcija okvirja ima pogosto slabšo k - vrednost kot samo steklo. Distančnik za dvojne in trojne diske daje hladni temperaturi zunanjega stekla notranjo ploščo. Tako se robno področje oken dodatno ohladi. To je "najšibkejši" del okna! Ustvari utekočinjanje na oknu.

Kondenzat - mokra okna - rosišče - utekočinjanje - T - STRIPE

Mejna temperatura, pri kateri je relativna vlažnost 100 odstotkov, se imenuje temperatura rosišča. Hlajenje zraka ločuje vodno paro, ki je večinoma na hladnih komponentah. Oborina okenskega stekla  na oknu ustvarja utekočinjanje, ko je temperatura okna prenizka. S  T- STRIPE trakom lahko to kritično robno območje segrejemo tako, da ne pride do utekočinjanja. Okna ostanejo suha.

Vodna para iz kuhinje in kopalnice poveča vlažnost, pa tudi rastline in ljudje sproščajo vlago v zrak v prostoru. V hladnih spalnicah lahko samo dihanje in transpiracija ljudi povzročita utekočinjanje na notranji strani okna. Nepravilno prezračevanje (prezračevanje in ogrevanje) prav tako spodbuja utekočinjanje na oknu.

Relativna vlažnost je odvisna od temperature. Takoj, ko relativna vlažnost doseže 100 odstotkov, se znotraj okna v zimskem času ustvari utekočinjanje. Če na primer 20 °C topel zrak s 50-% vlažnostjo doseže območje pod 10 °C, se kopiči kondenzat (glej tabelo rosišča).
Preskusi so pokazali, da lahko temperatura površine okenskega stekla v teh hladnih območjih pade na približno 6 ° C, medtem ko je temperatura v sredini okenskega stekla še vedno 19 ° C. Zato se kondenzacija na oknu pojavi samo v vogalih in obrobnih predelih. Rezultat je vlažna okna v stanovanju.

Zakaj se na notranji strani okna pojavi utekočinjanje?

Konstrukcija okvirja ima pogosto slabšo k - vrednost kot samo steklo. Distančnik za dvojne in trojne diske daje hladni temperaturi zunanjega stekla notranjo ploščo. Tako se robno področje oken dodatno ohladi. To je "najšibkejši" del okna! Ustvari utekočinjanje na oknu.

Kaj pomaga proti utekočinjanju na oknu?

Če ne morete nadzorovati utekočinjanja na oknu z večjim prezračevanjem in segrevanjem več, lahko uporabite ogrevanje oken T - STRIPE za ogrevanje točno tam, kjer se pojavi težava. Tako prihranite nepotrebne stroške ogrevanja preko pregretega stanovanja. Druga prednost je, da ogrevanje oken oddaja 2/3 energije, ki se uporablja kot sevalna toplota v dnevni sobi. To izboljša subjektivni občutek v bližini oken.

Utekočinjanje na oknu? Prezračite - pravilno prezračite in pozimi ogrejte.

Zlasti ponoči in zjutraj se zrak kondenzira na hladnih oknih. Ponoči, ko sončno sevanje ne segreje oken, se robno območje oken bistveno ohladi. Posledica tega je, da je rosišče nelojalna in vlažnost utekočinjanja kot rosa.

Če je le malo utekočinjene vode, se lahko zlahka izhlapi po noči, ko se okna ponovno segrejejo. Če je na oknih kondenzirana celotna zima, se lahko oblikuje plesen. Okna so poškodovana. Iztekanje kondenzata lahko povzroči tudi poškodbe sosednjih komponent.

Nepravilno bivanje lahko poveča utekočinjanje. Posebno pozornost je treba posvetiti prezračevanju in ogrevanju.

Pihanje mokrih oken - kaj lahko storite proti utekočinjanju:

Prezračevanje s šokom lahko prepreči utekočinjanje. Namesto da bi bila okna nagnjena čez cel dan, morate okna odpreti večkrat na dan (3-5 krat) približno 15 minut. Najboljša "navzkrižna ventilacija". To pomeni, da so okna odprta na nasprotnih straneh hiše ali stanovanja. Enako velja za prhanje ali kuhanje, saj se v zraku vse pogosteje sprošča vlaga. Z lahkoto jih lahko spravite iz apartmaja s pihanjem zraka.

S prezračevanjem zraka vlažni zrak iz apartmaja učinkovito izmenjujete za svež, suh zrak od zunaj. Toplota ostane v stanovanju, ker se stene in pohištvo ne ohladijo. Če so okna nagnjena v daljšem časovnem obdobju, se zamenja malo zraka, vendar se ohlade stene, pohištvo in tla od močnih, kar je treba preprečiti. Še posebej učinkovito izklopite ogrevanje med prezračevanjem.

Prepričajte se, da ste odstranili utekočinjanje z okna

V primeru močnega utekočinjanja ga odstranite s krpo, da preprečite poškodbe in plesni. Pogosto priporočeni "zrak izklop" deluje le pogojno, saj lahko utekočinjanje izhlapi, da seveda. Najbolje je, da vodo obrišete z okna s krpo iz mikrovlaken, saj steklo takoj očisti.

Če vse drugo ne uspe, namestite grelnik oken. To ogreva okna ravno na hladnih mestih. Površina ostane topla, brez kondenzata in plesni.

Dodatne informacije in kako naročiti ogrevanje oken pred utekočinjanjem na oknu.

T - STRIPE trak za ogrevanje okna poteka s toplotnim postopkom v zunanji izolaciji_1
T - STRIPE trak za ogrevanje okna poteka s toplotnim postopkom v zunanji izolaciji_1

Prednosti in učinki in i ogrevanja oken s T – STRIPE trakom
   Ogrevanje robov oken ščiti pred utekočinjanjem na steklih
    Suha in lepa okna
    Brez zdravju nevarnih plesni
    Daljši rok uporabnosti in manjši stroški servisiranja
    Boljše življenje s prijetnim sevanjem oken
    Brez nepotrebnega prezračevanja in ogrevanja

T - TRAK

Leta 2003 se je rodila ideja za T - STRIPE. Izumitelj T - STRIPE, Maximilian Hron, se je takrat preselil v novo stanovanje in imel kljub rednemu prezračevanju velike težave z utekočinjanjem na oknih. Rešitve so bile na trgu malo. In ponujene možnosti ga niso mogle prepričati. Maximilian Horn je zato moral sam zagotoviti zdravilo. Razvil je ogrevanje oken T - STRIPE, ki trajno preprečuje utekočinjanje na oknih.

T-Stripe trak za vgradnjo v okno
T-Stripe trak za vgradnjo v okno

Kako se na oknu razvije utekočinjanje?
Utekočinjanje na oknu je odvisna od vlažnosti in temperature površin. Utekočinjanje na oknu je mogoče najbolje preprečiti z rednim prezračevanjem. Tako dobite optimalno vlažnost od 40 % do 60 %. Kljub temu se lahko na oknu kljub rednemu prezračevanju pojavi utekočinjanje. Odgovorna je temperatura površine hladnih zunanjih površin. Območja robov na oknih so zaradi razlogov gradbene fizike vedno najhladnejša. Zato se tukaj najprej na najšibkejši točki ovoja stavbe pojavi utekočinjanje.

Pravilno predvajanje - tako deluje

Pravilno prezračevanje je pomembno za preprečevanje utekočinjanja na oknu. Apartmaji brez samodejnega prezračevanja je zato treba prezračevati tri do petkrat na dan. Najboljši način za zrak je dihati deset do petnajst minut. Najboljši vlek dosežemo s prečnim prezračevanjem z odpiranjem oken na nasprotnih straneh stanovanja. Redno prezračevanje je pomembno za preprečevanje rasti plesni doma in za ohranjanje dobrega notranjega ozračja. 

Preprečite utekočinjanje na oknu z grelnikom oken T – STRIPE

Utekočinjanje na oknu ni le moteča, ampak lahko vodi tudi v plesni, kar negativno vpliva na zdravje. Znojno vodo običajno preprečimo s pravilnim prezračevanjem. Kljub temu pa je utekočinjanje včasih neizogibna.

Ogrevanje oken T - STRIPE trajno rešuje težavo utekočinjanja na oknu. Načelo T-STRIPE temelji na ogrevanju hladnih robov oken. Fleksibilni električni grelni element je prilepljen na rob plošče, kar preprečuje nastanek utekočinjenja na oknu.

Ogrevanje oken je majhno, diskretno in izjemno energetsko učinkovito. T - STRIPI se lahko naknadno vgradijo v katerokoli okno. Namestitev je preprosta, ima tudi nizko porabo energije. S premerom samo 3,8 mm je T - STRIPE okenski grelnik skoraj neviden in se prilega tudi v ozke prostore.

V celoti ogrodo okno je T-TRAKOM vess z utekočinjanjem 1W_1
V celoti ogrodo okno je T-TRAKOM vess z utekočinjanjem 1W_1

T - STRIPE je odporen proti UV - žarkom in je odporen proti čistilnim sredstvom, zato ima dolgo življenjsko dobo več kot 20 let. T - STRIPE preprečuje utekočinjanje na oknu, ne glede na to, ali je les, les, kovinski ali plastični okvir. Uporabite T - STRIPE za boj proti utekočinjanju na oknu in se tako izognite nastanku plesni.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje