Najlepše hiše

Prenova doma brez poslabšanja

Pravilno načrtovanje je najboljši napovedovalec zadovoljstva in bo tudi zmanjšalo število dragih sprememb, ki jih naredite, ko je delo že v teku


Za prepoznavanje težav ne potrebujete diplome iz ekonomije. Povpraševanje po obnovi doma hitro presega ponudbo kvalificiranih strokovnjakov. Doseči morate dejstvo, da znate predhodno strankam povedati, da bodo morda vsa dela trajala nekaj mesecev, preden lahko dela prevzamem. Veliko časa pred samim začetkom del bo zahtevala že samo izbira vzorcev ploščic, kot je bilo pričakovati.

Obnova hiše z zunanje strani
Obnova hiše z zunanje strani

Čeprav se je število strokovnjakov za preoblikovanje zmanjšalo, je izkušenih in manj natančnih delavcev vedno manj. Med senčnimi industrijskimi praksami so glavni izvajalci poročali, da so nekateri posamezni izvajalci uporabljali nekvalificirane delavce, da opravljajo svoje delo, in zmagali na natečajih z nizkimi ponudbami, nato pa so kasneje zvišali stroške s »nepredvidenimi deli«.

Raziskava o prenovi doma je postavila ključna vprašanja, ki jih morda ne veste, da bi jih vprašali, na primer: Koliko morebitne možnosti obstaja za znižanje v oceni? (Namig: več, kot si mislite.) Katere so največje napake pri lastnikih? Kako dolgo trajajo projekti?

Odgovori, skupaj s spoznanji drugih strokovnjakov za oblikovanje in preoblikovanje, so naš vodnik za preživetje obnove doma. Sledite našim nasvetom in lahko prihranite tudi nekaj tisoče dolarjev na svoji obnovi, ne da bi pri tem ogrozili kakovost - ali izgubili svojo želeno hišo.

Najboljši viri za začetek nove obnove doma
Najboljši viri za začetek nove obnove doma

Več o obnovi doma
• Ali lahko najdete dobrega izvajalca na spletu?
• Zbirka ekipe za notranje spremembe
• Prednosti in slabosti prevzema pogodbenega posojila
• Vedite, katero vrsto pogodbe o preoblikovanju ste podpisali?

Faza načrtovanja

Pravilno načrtovanje je najboljši napovedovalec zadovoljstva in bo tudi zmanjšalo število dragih sprememb, ki jih naredite, ko je delo že v teku. Torej, preden sploh pomislite na iskanje izvajalca, boste morali porabiti čas za zbiranje zamisli in poglobljen pregled lastnega proračuna. Za vašo odločitev pa lahko veliko tudi staromodna beležka s slikami iz vaših najljubših revij.

Kot ste navdušeni, da bi začeli, se izogibajte skušnjavi, da bi hiteli. Verjetno boste dolgo živeli z rezultati projekta obnove doma, tako da boste želeli, da bo to pravilno. Razmislite o dejavnikih večjih življenjskih sprememb v svojem načrtu, ki lahko vključuje dostopno kabino za prhanje ali družinsko sobo odprtega tipa, ki je dovolj velika, da sprejme vaše prihodnje najstniške otroke, in njihovih prijateljev.

Ne pozabite razmisliti tudi o vplivu na vrednost pri prodaji svojega doma, tudi če se ne nameravate preseliti. Na primer, morda ne boste uporabljali druge kopalnice s polno kadjo, vendar boste verjetno obžalovali, da jo pretvorite v domačo pisarno ali sobo za vadbo, če se boste kdaj odločili za prodajo, ker so dodatne kopalnice vedno velika prodajna točka.

Ko imate jasno predstavo o tem, kaj želite narediti in koliko realno lahko porabite, je čas za najem strokovnjakov. Pri večjih projektih prenove, kot je obnova kolonialne kuhinje ali dodajanje družinske sobe, bi morali čim prej združiti celotno ekipo. "Vedno je najbolje, da arhitekt in glavni izvajalec sodelujeta od začetka."

Če ne sesujete zidov ali izvajate drugih strukturnih sprememb, lahko oblikovalec notranjosti ali certificiran oblikovalec kuhinje in kopeli verjetno pripravi načrte; večina zaračuna stroške od 4 do 7 odstotkov celotnega proračuna - v primerjavi z 10 do 20 odstotki večine arhitekti.

Ne glede na to, ali ste se odločili za arhitekta ali oblikovalca, morate vztrajati pri 3D risbah, ki vam pomagajo vizualizirati preoblikovani prostor. Vrhunski oblikovalski profesionalci začenjajo uporabljati programsko opremo za navidezno resničnost ustvarjanja »potopljivih« prostorov, ki jih stranke lahko doživijo z uporabo posebnih slušalk. Tehnologija ni široko dostopna, vendar bi lahko kmalu znatno pomagala pri obnovi.

Vzpostavite sistem preverjanj in ravnotežij med svojo oblikovalsko ekipo in izvajalcem od samega začetka. "To so tiste velike odločitve, ki so bile sprejete v prvih 10 do 15 odstotkih procesa oblikovanja, ki najbolj vplivajo na stroške. "Izkušeni izvajalec vam bo pomagal odpraviti stvari, ki si jih ne morete privoščiti, preden boste plačali dokončane risbe."

Preprost vodnik za načrtovanje obnove doma
Preprost vodnik za načrtovanje obnove doma

Imate kakšne preobrazbene grozljive zgodbe?

Čeprav beseda od ust do ust od prijateljev in sosedov je to najboljši način za iskanje preoblikovanja profesionalce. Nepremičninski posredniki lahko vodi jo do uglednih splošnih izvajalcev. Številne organizacije, zveze za preoblikovanje lahko na svojem spletnem mestu napišejo naslove certificiranih izvajalcev po posameznih strokah. Zapomnite si ta pravila, ko greste skozi postopek preverjanja.

Preverite poverilnice
Tudi če pridejo z žarečim pregledom vaše sestre, še vedno morate preveriti verodostojnost vsakega strokovnjaka na svojem seznamu. V številnih opravljenih raziskavah skoraj petina splošnih izvajalcev ni imela državne licence ali ustreznega zavarovanja, 9 % pa jih ni imelo obeh. Čeprav ustrezna poverilnica ne zagotavlja kakovosti, so dober znak, da glavni izvajalec vodi ugledno podjetje.

Še več, raziskave so pokazala, da so v celoti akreditirani splošni izvajalci boljši pri zadrževanju stroškov, če se pojavijo nepričakovane težave. Izvajalčevo referenčno mesto za licenco (na pogodbenem naslovu) ima informacije o zahtevah za licenciranje v vaši državi in seznam licenciranih izvajalcev.

Zaupanje in dober odnos med vami in vašim izvajalcem sta bistvenega pomena. Kakršne koli negativne občutke, ki ste jih imeli med začetnim intervjujem, se bodo še okrepili, ko se bo projekt obnove doma ogreval. Pomembno je tudi razumeti, kako splošni izvajalec komunicira med projektom in se z njim zadovoljiti.

Vprašajte, ali se boste z njim neposredno ukvarjali, ali pa bo to delo prenesel na enega od svojih vodij projektov (če bo slednje tudi poskrbelo za preverjanje upravitelja). Nekateri splošni izvajalci se zanašajo na elektronsko pošto ali rokopisne zapiske, drugi pa na programsko opremo za upravljanje gradnje, ki omogoča, da lastnik spremlja razporejanje, plačila, pošiljke in drugo.

Ne pozabite, da so proračuni premikajoča se tarča.
Število, ki ga boste začeli v fazi načrtovanja, se bo verjetno spremenilo, ko boste začeli videti, koliko materiali dejansko stanejo. Splošni izvajalci morajo opraviti podobne izračune, pri čemer upoštevajo tisto, kar mislijo, da bo delo stalo v primerjavi z lastnimi stopnjami dobička in nepredvidenimi cenovnimi zneski.

 

Vedno se pogajajte.
Samo 4 odstotke generalnih izvajalcev v raziskavah izjavlja, da se nikoli ne želijo pogajati o ceni zaposlitve (66 odstotkov je nekoliko pripravljenih, 30 odstotkov pa je zelo pripravljenih). Pridobivanje ponudb vsaj treh splošnih izvajalcev vam bo dalo občutek tržne obrestne mere in zagotovilo pogajalsko moč. »Ne pozabite, najnižja ponudba morda ni najboljša. Konvencionalna modrost drži, da bi morali izločiti najvišjo ponudbo, če pa mislite, da je generalni izvajalec, ki ponuja to, najboljša oseba za delo, je vredno poskusiti doseči nižjo ceno.

Predelva notranjih sten
Predelva notranjih sten

Ohranjanje poslovanja ponavljajočega se kupca je bil največji razlog za trkanje, ki ga navaja 75 odstotkov generalnih izvajalcev, ki so poročali, da ponujajo srednji popust 10 odstotkov. Torej, če bo prišlo do več dela, se prepričajte, da to omenjate med pogajanji. Kombiniranje projektov bi vam lahko dolgoročno prihranilo veliko stroškov. Dve tretjini generalnih izvajalcev sta dejali, da ponujajo popuste na delovna mesta, ki vključujejo več kot eno sobo (10 odstotkov je bil minimalni popust, ki je bil ponujen na projektih več sob).

Bodite pripravljeni na presenečenja.
Ko smo vprašali generalne pogodbenice o težavah, povezanih z delom (v nasprotju z ljudmi), ki povzročajo zamude ali prekoračitve stroškov, so dejali, da so mnogi krivci skriti za stenami - na primer strukturna škoda ali električna napeljava. Čeprav večina izvajalcev načrtuje te nepredvidene dogodke, vam priporočamo, da v svoj proračun dodate vsaj 10-odstotno blazino, ki bo pokrila ta presenečenja.

Pri večjih projektih obnove doma je vredno plačati nekaj sto dolarjev za predhodni pregled s strani pooblaščenega domačega inšpektorja. »Tudi dober splošni izvajalec bi lahko gledal samo na kuhinjo ali kopalnico; hišo vidimo, kot sistem govori več domačih inšpektorjev. »Recimo, da vstavljate dodatno kopalnico. Prišli bomo s kanalizacijo, da bi zagotovili, da bo vodovodni sistem sposoben obvladati dodaten stres."

Večja podjetja, ki sklepajo pogodbe, lahko v okviru svoje celotne storitve ponudijo pred inšpekcijski pregled. »V svoji ekipi imajo inženirja, ki je specializiran za raziskovalno delo. Z infrardečo kamero lahko najdejo manjkajoče stropovje ali stene, ki nimajo nobene zaščite. Še vedno se boste morali soočiti s težavami, vendar ne v zadnjem trenutku, ki lahko hitro raznese predračun.

Vse v pisni obliki.
Navesti je treba tudi datum začetka in zaključka (zahtevati kazen od, recimo, 50 do 100 € za vsak dan po poteku roka) in vključiti razpored plačil, kot je začetni depozit v višini 5 odstotkov, preostanek pa na določenih mejnikih, na primer rušenje, grobo okvirjanje in vgradnja s končnimi materiali. Navesti je treba tudi datum začetka in zaključka (zahtevati kazen od, recimo, 50 do 100 € za vsak dan po poteku roka) in vključiti razpored plačil, kot je začetni depozit v višini 5 odstotkov, preostanek pa na določenih mejnikih, na primer rušenje, grobo okvirjanje in vgradnja končnih materialov.

Spoznajte faze svojega dela
Spoznajte faze svojega dela

Bodite prepričani, da pogodba tudi navaja „izključitve“ ali ne vključuje. Želite prihraniti denar z odstranjevanjem odpadkov ali dokončati slikanje? To je treba določiti. Za velike projekte obnove doma je treba vključiti tudi arbitražno klavzulo. Če pride do velikega spora med vami in vašim generalnim izvajalcem, ki ne more biti rešen v dobri veri, klavzula določa jezik za reševanje zunaj sodnega sistema, pogosto s posrednikom, ki ga določi država. Kar se tiče finega tiska, bodite pozorni na "dodatke", ki dajejo izvajalcu veliko manevrskega prostora pri cenah izdelkov in materialov, in lahko hitro končajo proračun.

Pokrijte svoja sredstva.
Devet od desetih splošnih izvajalcev v raziskavi pravi, da zagotavljajo pisno jamstvo za svoje delo, zato vztrajati pri tem v pogodbi. Časovno obdobje je bilo 15 mesecev in pol, pri čemer je 14 odstotkov vprašanih obetalo več kot tri leta pokritosti. Tudi če vaša pogodba ne vključuje garancije, boste uživali določeno zaščito, če bo izvajalec licenciran.

Poročilo izvajalca o prenovi ali gradnji, ki bo brez poslabšanja
Poročilo izvajalca o prenovi ali gradnji, ki bo brez poslabšanja

Photo: Zela Lobb

Načrtovanje del
Ne glede na to, kako dobro načrtujete preoblikovanje del, je lahko polno negotovosti. »Vedno povem svojim strankam, da svoje ocene časa in denarja dvignejo za 20 odstotkov

Tudi delo je neurejeno

Če se lahko dogovorite s svojci ali začasno preselite v hotel, morate vsaj v začasnem prašnem postopku zmanjšati stres in morebitno izpostavljenost nevarnim materialom. Če je bil vaš dom zgrajen pred letom 1978, bo moral vaš splošni izvajalec slediti predlogu za obnovo, popravilo in barvanje, ki vključuje Agencijo za varstvo okolja, da ugotovijo prisotnost svinčevega prahu s plastično prevleko in odstranjevanje onesnaženih odpadkov v težkih vrečah.

Shranite dragocene predmete daleč od delovišča ali skladišča. Če boste morali ostati v hiši, vam bo dober izvajalec pomagal poiskati načine, kako preprečiti motnje oziroma morebitne poškodbe, tako da vzpostavite začasni prostor za pripravo hrane in preselite hladilnik, na primer med obnovo kuhinje. Ti drugi nasveti vam bodo prihranili težave, ko se delo začne.

Ostanite vpleteni.
Izvajalcu ne moreš samo napisati čeka - potem pa odjaviti dela. »Vključevanje lastnikov v celotni projekt je ključnega pomena. Tudi če ste se preselili iz hiše, načrtujte nekaj osebnih sestankov vsak teden in pogostejše sestanke na ključnih točkah, na primer med fazo rušenja ali preden so ploščice nameščene.

Drži se načrta.

Spreminjanje misli po tem, ko je delo v teku, je največja napaka, ki jo imajo lastniki hiš in je lahko tudi najdražja. Tako imenovana sprememba naročila ali delo, ki nastane po podpisu pogodbe, povečuje proračun v povprečju za 10 odstotkov. Morda bi bilo tako preprosto, kot bi dodali še nekaj luči v dvorani, vendar to pomeni, da mora generalni izvajalec spraviti električarja nazaj in verjetno tudi slikarja. Domino učinek se hitro poveča in lastnik hiše plača račun.

Določi glavnega izvajalca

Sodelovanje podizvajalcev lahko neposredno povzroča velike spore. Če imate vprašanje o njihovem delu ali o njihovem obnašanju, povejte glavnemu izvajalcu in mu pustite, da se on ukvarja z njimi.Čeprav ne bi smeli sodelovati s podizvajalci, morate biti prepričani, da so plačani. Če niso, bi lahko bili odgovorni. V pogodbi določite, da vam bo splošni izvajalec zagotovil zastavne pravice (v bistvu dokazila o plačilu), ki jih podpiše generalni izvajalec in podizvajalec med celotnim projektom.

Na tej poti ne uničujte svojih odnosov.

Odnosi naročnikov-pogodbenikov niso edini, ki se preizkusijo pri preoblikovanju zgradbe. Razmislite o raziskavi iz januarja leta 2016, ki je pokazala, da je 41 odstotkov ljudi, ki so se preoblikovali s svojim partnerjem in so ugotovili, da je to sprememba, 7 odstotkov pa jih je menilo, da potrebujejo svetovanje za stranke med postopkom, 5 odstotkov pa jih je celo menilo, da je prišlo do razpada.

 

Posta projektna naloga

Na delu za preoblikovanje ne obstaja takšna stvar kot popolnost. Kljub temu ne opravite končnega plačila, dokler niste 100 odstotno zadovoljni s projektom. »Zagotoviti je treba, da niso električne plošče samo mrtvi kvadrati na stenah. Zato je vedno prav, da izbiramo,« s pravim občutkom. "V nasprotnem primeru vas bodo preganjali.

"Delite svoje izkušnje.
Beseda iz ust je še vedno pravilna, vendar moč spletnih pregledov na spletnih mestih, postaja vse močnejša. Ne glede na to, ali ste imeli veliko dobrih ali slabih izkušenj, boste dragocene storitve nudili drugim lastnikom hiš (in grožnje, da boste delili negativno izkušnjo, bodo prav tako lahko vrnile potujočega izvajalca v vrsto).

Zaključek

Najboljši viri za začetek nove obnove doma

Stroški za prenovo doma so lahko dragi, vendar obstajajo načini za varčevanje denarja in številni programi, ki poskušajo zagotoviti nekaj olajšanja povprečnemu izboljševalcu doma. Na splošno vladni programi poskušajo pomagati lastnikom stanovanj, ki izboljšujejo energetsko učinkovitost svojega doma.

Nekateri programi ponujajo finančne subvencije za dodatno vgradnjo sončne energije v vaš dom, nadgradnjo ogrevanja vašega doma ali dodajanje energijsko varčnih naprav, medtem ko nekateri zagotavljajo popuste za recikliranje stare neučinkovite opreme ali naprav.

Programi donacij in rabatov pridejo in gredo, tako da, medtem ko delate svoje raziskave, poskrbite, da boste iskali tako zvezne kot pokrajinske programe energetske učinkovitosti in kako se lahko prijavite.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje