Najlepše hiše

Streho na svoji hiši prebarvati z belo barvo, da prihranite energijo?

Strehe, pobarvane z belo barvo ali prekrite z belo PVC pločevino, odražajo večino sončne energije, takšne strehe so znane kot hladne strehe.


Toplota, ki jo shranjujemo s pomočjo sonca, dovajamo toploti v hiši. Se pa morajo o svojih željah lastniki predhodno posvetovati s strokovnjaki, ki imajo določen izkušnje. Vedeti je treba, da se za vsak objekt zahtevajo drugačni pogoji.

Potrebna je skrb, da se v določenih krajih zabeležijo hitrosti porasta ali upada živega srebra. To vam bo v pomoč pri hlajenju, ogrevanju hiše in celotnega območja s preprostim barvanjem strehe svoje hiše / poslovne stavbe in podobno z belo barvo ali pobarvane bele HD ali PVC plošče. Takšne strehe so znane kot hladne strehe.

Hiša prekrita z belo kritino
Hiša prekrita z belo kritino

Sposobnost odboja sončne energije je znana kot odbojnost. Tudi toplotno igra pomembno vlogo. To je sposobnost materiala, ki ga ta vpija. Če želite izbrati najboljši material za kritino strehe, mora imeti material najboljšo kombinacijo odboja sonca in toplotne emisije, znanega kot indeks sončne odbojnosti (SRI).

Kot kažejo podatki v različnih Uradih za energetsko učinkovitost, imajo materiali, kot so beli cementni strešniki, bela barva in bela PVC pločevina, kar velik pomen, da so najboljši materiali za hladno streho. Medtem ko beležimo cementne ploščice SRI 90, bele PVC plošče in belo barvo z oznako nad SRI 100, kot zelo kakovostne, vendar so bele cementne plošče veliko bolj trpežne.

Objekti na velikih odprtih prostorih, kot so kmetijska zemljišča, gozdovi ali jezera v mestu, začnejo izginjati in jih nadomeščajo umetne konstrukcije, zgrajene večinoma iz betona ali drugih materialov, ki absorbirajo toploto, kot sta bitumen ali kovina. Kot rezultati so mesta ali mestni konglomerati veliko bolj vroči kot njihova predmestja, zaradi česar so to otoki vročine.

Hladne strehe so odlične za okolje, denarnico, udobje in splošno počutje vaše lastnine
Hladne strehe so odlične za okolje, denarnico, udobje in splošno počutje vaše lastnine

Če pa imate hladno streho, se lahko količina toplote, ki je veliko nižja v mestih, zmanjša, kar ublaži toplotni učinek. Številne agencije za varstvo okolja navajajo hladne strehe kot enega od načinov za ublažitev toplotnega učinka.

Poizkusi s hladnimi strehami so pri Svetu za obrambo naravnih virov bili že opravljeni v indiji. Lotili so se projekta s pokritjem streh v mestu z belimi polietilenskimi ploščami visoke gostote (HDPE). Opazili so, da so v hišah s hladnimi strehami (bele barve), temperature bile nižje za 2 stopinji Celzija.

Pozitivne in ​​negativne koristi bele ali svetle barve strehe
Pri izbiri kritine za streho svojega doma obstaja običajno le ena odločitev, ali želite belo (svetlo) kritino ali črno (temno) streho. Bela kritina postaja vse bolj splošna pot. Vendar morate vedeti malo o pozitivnih in negativnih lastnostih, povezanih z belimi kritinami, preden se skočite.

Prednosti uporabe bele strešne kritine
Nekaj ​​prednosti ima bela streha. Glavne prednosti vključujejo stroške udobja in energije. Poleti so temperature v nekaterih območjih razmeroma vroče. Če imate črno streho, potem uganite, kaj se bo zgodilo? Toplota zunaj se bo absorbirala v vaš dom.

To ne more ustvariti samo manj udobne hiše, ampak lahko povzroči, da se bodo stroški hlajenja povzpeli v vrtoglavo višino. Ker vaš dom jemlje več toplote, bo morala vaša hladilna naprava porabiti več energije, da bo močneje hladil in dlje časa ustvarjal hladen zrak, ki je potreben za vzdrževanje temperature svojega doma. Glede na to, kako dolgi so dnevi poleti, lahko pričakujete, da bodo stroški hlajenja naraščali le, ko se poletje vleče.

Mesto, obkroženo z zasneženimi strehami hiš, okoljem z drevesi. ki so pod snežno odejo različnih barv
Mesto, obkroženo z zasneženimi strehami hiš, okoljem z drevesi. ki so pod snežno odejo različnih barv

Za razliko od črne strehe bela streha ne bo absorbirala nobene toplote. V bistvu je bela odsevna površina, kar pomeni, da bo storila ravno nasprotno, saj bo odsevala sončne žarke in tako pomagala zadrževati toploto zunaj vašega doma.

Poleg tega, da se bo znižal strošek hlajenja in hkrati izboljšal občutek udobja vašega doma, bo bela streha pomagala tudi pri preprečevanju težav, povezanih s čezmerno vročino. Na primer, če ima vaše podstrešje težave z vlago, lahko bela streha prepreči, da bi se toplota združila z vlago za rast plesni in povzročila razna obolenja.

Slabosti uporabe belih strešnih kritin
Glavna pomanjkljivost belih strešnih kritin je, da v hladnejših letnih časih ne bodo mogle absorbirati toplote, kot bi jih imeli s črnimi strešniki. Kot si lahko predstavljate, bi lahko v zimskem času z vpijanjem toplote pomagali zmanjšati količino toplote, ki jo potrebuje ogrevalni sistem. Spodaj je nekaj razlogov, zakaj črne skodle pozimi ne bodo toliko bolj koristne:

-  Če sneži, bo vaša streha ne glede na to bela, kar izniči prednosti črne skodle.
-  Zimski dnevi so veliko krajši od poletnih, zato koristi črne skodle ne bi trajale zelo dolgo.
-  Pozimi je sonce nižje, kar pomeni, da streha v poletnih mesecih ne dobi neposredne sončne svetlobe, kar pomeni, da tudi s črnimi skodlami ne bi absorbirali toliko toplote.

Kot lahko vidite, ima bela streha poleti veliko prednosti in pozimi nekaj pomanjkljivosti. Vendar koristi precej odtehtajo majhne pomanjkljivosti.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje