Razno

Koledar 2021

Gregorijanski koledar je danes mednarodno sprejet civilni koledar in je znan tudi kot zahodni ali krščanski koledar.


Preveč prestopnih let
Razlog, da je bilo treba Julijanski koledar nadomestiti, je bila formula, ki jo je uporabljal za izračun prestopnih let. Julijanova formula je vsaka štiri leta ustvarila prestopno leto, kar je preveč. Gregorijanski koledar uporablja veliko natančnejše pravilo za izračun prestopnih let.

Preskočila več dni.

Da bi koledar dobili nazaj v sinhronizacijo z astronomskimi dogodki, kot sta navadni enakonočje ali zimski solsticij, so bili številni dnevi opuščeni.
Papeški bik, ki ga je leta 1582 izdal papež Gregorij XIII., Je ob prehodu na gregorijanski koledar odpovedal 10 dni. Toda pozneje je prišlo do zamenjave, več dni je bilo treba izpustiti. (Glej spodnjo tabelo).
To je ustvarilo kratke mesece z le 18 dni in neparnimi datumi, kot je 30. februar v letu prehoda.

Gregorijanski koledar -
Gregorijanski koledar -

V Severni Ameriki je bil mesec september 1752 izjemno kratek, preskočil je 11 dni.

Preklapljanje je trajalo več kot 300 let
Gregorijanski koledar je bil prvič predstavljen leta 1582 v nekaterih evropskih državah (*). Vendar so številne države uporabljale Julijanski koledar veliko dlje. Turčija je bila zadnja država, ki je 1. januarja 1927 uradno prešla na nov sistem.

Zamuda pri prehodu je pomenila, da različne države več let niso samo upoštevale različnih koledarjev, temveč so imele tudi različna pravila za izračun, ali je leto prestopno.

To pojasnjuje, zakaj so bila leta 1700, 1800 in 1900 prestopna leta v državah, ki še vedno uporabljajo julijski koledar (npr. Grčija), medtem ko so bila v državah, ki so sprejela gregorijanski koledar (npr. Nemčija), ta leta skupna leta.

Avtor Vigdis Hocken

Objavil: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje