Ogrevanje

Kje toplotno izolirati hišo

Izolacija celotnega ovoja stavbe vam prihrani denar in izboljša udobje.


Za optimalno energetsko učinkovitost naj bo vaš dom pravilno izoliran od strehe do temelja. Zgornja slika prikazuje vsa območja doma, kjer mora biti izolacija. Oštevilčena območja, prikazana na sliki, so naslednja:

Vodno ogrevanje-
Vodno ogrevanje-
 1. V nedokončanih podstrešnih prostorih med in nad tlemi pritrdite nosilce, da zatesnite spodaj bivalne prostore. Če je porazdelitev zraka v podstrešnem prostoru, potem razmislite o izolaciji špirovcev, da se distribucija premakne v škarnikov prostor.

  (1A) Podstrešna vhodna vrata

  2. V končnih podstrešnih prostorih z lamelo ali brez nje izolirajte (2A) med čepki "kolenskih" sten, (2B) med čepi in škarniki zunanjih sten in strehe, (2C) in stropov s hladnimi prostori zgoraj.

  (2D) Razširite izolacijo v prostor, da zmanjšate pretok zraka.

  3. vse zunanje stene, vključno s stenami (3A) med bivalnimi prostori in neogrevanimi garažami, nadstreški ali skladiščnimi prostori; (3B) temeljne stene nad tlemi; (3C) temeljne stene v ogrevanih kletnih prostorih, polne stene v notranjosti ali zunanjosti.

  4. Tla nad hladnimi prostori, kot so odzračeni prostori za plazenje in neogrevane garaže. (4A) izolirajte tudi del tal v sobi, ki je konzolna zunaj zunanje stene spodaj; (4B) ploščate plošče, zgrajene neposredno na tleh; (4C) kot alternativa talni izolaciji, temeljnim stenam nezasedenih prostorov za plazenje. (4D) Razširite izolacijo v prekrivni prostor, da zmanjšate pretok zraka.

  5. Nosilni trakovi.
 2. Zamenjava oken proti nevihtam ter zapiranje in tesnjenje okoli vseh oken in vrat.

Poleg izolacije razmislite o nadzoru vlage in uhajanja zraka na vsakem območju svoje hiše. Če je radon težava, kjer živite, boste morali pri raziskovanju možnosti izolacije temeljev upoštevati tudi odporno gradbeno tehniko, ki je odporna proti radonu. Če živite na območju s termiti, boste morali razmisliti, kako bo zaščita termitov vplivala na izbiro in namestitev izolacije v svojem domu.

Toplotna izolacija na podstrešju 

Izolirne lopute ali protipožarne lopute so običajno nameščena na podstrešju. Izolacijo s preprosto vgradnjo je običajno cenejša, kot izolacija, ki zagotavlja boljšo pokritost ob pravilni namestitvi.

Če želite izvedeti, ali imate dovolj podstrešne izolacije, izmerite debelino izolacije. Če je R manjši od ekvivalenta R-30, bi verjetno lahko to izvedli z dodajanjem plasti toplotne izolacije. Izolacijo je treba dobro zatesniti in preveriti. Izvesti je treba tudi morebitno puščanje strehe in morebitna druga potrebna popravila. Izolirati in zračno zatesniti je treba dostop do podstrešja.

Izolirajte in zračno zatesnite vse stene kolena, navpične stene s podstrešnim prostorom, ki so neposredno za njimi v vašem domu. Poleg tega, če gradite nov dom ali ga prenavljate, se prepričajte, da je vsa podstrešna plošča, ki zagotavlja dodaten prostor za shranjevanje ali ploščad za ogrevalno ali hladilno enoto z rezervoarjem za toplo vodo, dvignjena nad stropne nosilce, da pustite prostor za dodatno toplotno izolacijo.

Kadar sistem za distribucijo zraka ni znotraj prostora, ampak znotraj podstrešja, bo izolacija škarnikov obdala distribucijski sistem. Nazadnje, ali živite v vročem ali toplem podnebju, razmislite o namestitvi sijoče pregrade na svojem podstrešju, da zmanjšate poletno toploto.

Gradnja objekta in zahteve za izvedbo izolacije na določenih mestih-
Gradnja objekta in zahteve za izvedbo izolacije na določenih mestih-

Izolacija vodov
Kadar so kanali v vašem domu v brezpogojnem prostoru, jih zatesnite in izolirajte. Če gradite novo hišo, postavite kanale v klimatiziran prostor, da se izognete izgubam energije, ki so povezane z večino kanalizacijskih sistemov.

Izolacija stropne katedrale

Pravilno izoliranje stropov katedrale omogoča, da se stropne temperature približajo sobnim temperaturam, kar zagotavlja enakomerno porazdelitev temperature po hiši. Stropi katedrale morajo zagotavljati prostor med strešno ploščo in stropom doma za ustrezno izolacijo in prezračevanje.

To je mogoče doseči z uporabo okovja, škarjastega okvirja ali dovolj velikih škarnikov. Na primer, stropi katedrale, zgrajeni s škarnikov 2 x 12, imajo prostor za standardne letve (R-30) za prezračevanje. Možna sta tudi strop katedrale z neenakomernimi stropi (vroča streha). Vroča izvedba strehe omogoča namestitev več izolacije v strešno votlino, saj se odpravi potreba po zračnem prostoru. Pomembno je, da se strešna votlina popolnoma zapre z zrakom iz spodaj kondicioniranega prostora, da se preprečita vdor vlage in propadanje strehe.

Toplotna izolacija, ki se uporablja s folijo, se pogosto uporablja pri katedralnih stropih, ker zagotavlja stopnjo prepustnosti, ki je pogosto potrebna za uporabo na stropih brez podstrešja. Za vzdrževanje prezračevalnega kanala je treba med izolacijo in strešno ploščo namestiti prezračevalno odprtino.

Preproste betonske plošče-
Preproste betonske plošče-

V novem domu si najprej oglejte naše informacije o izolaciji novega stanovanja, s pomočjo katerih boste lahko izbirali med številnimi vrstami izolacije na trgu. V fazi načrtovanja svojega novega doma razmislite o izolirnih ploščah v betonskih oblikah in izoliranih betonskih blokih. Ti materiali dobesedno imajo vgrajeno načrtovano toplotno izolacijo hiše, ki je izdelana s temi razdelki. Pogosto pa imajo vrhunske toplotno izolacijske lastnosti in minimalni toplotni prehod.

Če gradite tradicionalno okvirno hišo, razmislite o uporabi naprednih tehnik okvirjanja sten. Ta tehnologija izboljšuje R vrednosti celotne stene z zmanjšanjem toplotnih prehodov in povečanjem izoliranega območja sten.

Slika - Izolacijski razredi-
Slika - Izolacijski razredi-

Razmislite tudi o uporabi izolacijskih oblog za stene in ne izdelkov za oblogo iz lesa, saj zagotavljajo vrhunsko vrednost R. Obloga s peno:

-   Zagotavlja neprekinjeno plast izolacije, kar zmanjšuje toplotno premostitev skozi lesene čepe in  

     varčuje z energijo ter izboljšuje udobje.

-   Je lažje rezanje in namestitev kot težji izdelki za oblaganje.

-   Ščiti notranje stene pred utekočinjanjem, tako da stene v notranjosti prostorov ostanejo toplejše.

-   Običajno je cena, nižja od vezanih in (OSB) plošč.

Če zamenjate vezane ali OSB plošč s prevleko iz pene, bodo vaše pridobile potrebne ojačitve ali druge konstrukcijske ojačitve.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje