Ogrevanje

Energija za ogrevanje doma

Ko se temperature še naprej znižujejo, lahko dobite topel občutek, da veste, da delate nekaj dobrega za okolje in svoje vaše denarnice.


Tudi hiša potrebuje topel ovoj
Tudi hiša potrebuje topel ovoj

Potreba po ogrevanju na enoto talne površine

Ta članek je namenjen le splošnim navodilom. Ni namenjeno svetovanju glede vaših osebnih ogrevalnih oziroma finančnih težav. Če niste prepričani o tem, kar je omenjeno v tem priročniku, ali o izbiri odločitve, poiščite neodvisen strokovni nasvet.

Toplotna energija na površino tal  kWh  (m2a)
Toplotna energija na površino tal kWh (m2a)

Potrebna energija za ogrevanje na enoto talne površine

Ta članek je namenjen le splošnim navodilom. Ni namenjeno svetovanju glede vaših osebnih ogrevalnih oziroma finančnih težav. Če niste prepričani o tem, kar je omenjeno v tem priročniku, ali o izbiri odločitve, poiščite neodvisen strokovni nasvet.

Ali veste, koliko energije porabite za ogrevanje doma?

Ali porabimo letno približno 20.000 kWh na leto ali več kot 10.000 kWh? Ali veste, koliko energije porabite na kvadratni meter?

Čeprav veliko ljudi svoj prosti čas porabi za računanje porabe za goriva, kar tudi pogosto storijo, še posebej, ob podražitvi goriva.

Kar je presenetljivo, saj se morate najprej vprašati, ali želite znižati ceno računov za ogrevanje.

Nekaj načinov, kako prihraniti denar za ogrevanje -
Nekaj načinov, kako prihraniti denar za ogrevanje -

Merjenje porabljene energije za ogrevanje svojega doma

"Tipična" hiša v blagem podnebju porabi med 5.000 kWh in 30.000 kWh energije na leto za ogrevanje. Koliko porabi vaš dom?

Ne glede na to, ali uporabljate zemeljski plin, kurilno olje, električno energijo ali kaj drugega, bi morali biti sposobni izmeriti porabljeno energijo za ogrevanje vašega doma. Dva najboljša izhodišča sta števci energije in računi za energijo. Če za ogrevanje uporabljate samo eno gorivo in nič drugega, je letna poraba tega goriva hitro ugotovljena in vam bo v veliko pomoč pri naročilu za naslednjo kurilno sezono, kar je precej preprosto.

Če za ogrevanje uporabljate električno energijo ali plin, ga lahko uporabite tudi za druge namene, kot je kuhanje, ogrevanje vode, razsvetljava in gospodinjski aparati. Če želite to upoštevati, lahko izkoristite dejstvo, da je ogrevanje, za razliko od večine drugih potreb po energiji, sezonsko.

Recimo, hiša za svoje potrebe uporablja samo električno energijo in porabi letno okoli 16.000 kWh za vse, vključno z razsvetljavo, gospodinjskimi aparati, kuhanjem, vročo vodo in ogrevanjem prostora. Ko vemo, da hiša porabi 3000 kWh za vse, razen za ogrevanje v obdobju šestih mesecev, ko se hiša ne ogreva, potem domnevamo, da bodo stroški v zimskih mesecih približno enaki, saj bomo uporabljali približno enake stvari. Tako v enem letu 6.000 kWh predstavlja potrebe po ne ogrevanju, preostalih 10.000 kWh pa ogrevanje.

Glede na svojo lokacijo in vrsto uporabljenega goriva lahko izračunate svojo porabo energije v poljubnem številu različnih enot. Zaradi enostavnosti v tem članku uporabljamo samo kilovatne ure (kWh). Če želite druge ukrepe za porabo energije pretvoriti v kWh, lahko uporabite naslednje pretvorbene dejavnike. Vsekakor preprosto pomnožite s konstanto, da jo pretvorite v kWh.

Pretvorbeni dejavniki

Ko napravite izračun porabe energije ogrevanja v svojem domu, jo morate, pretvorite v kWh, lahko pa svojo porabo energije primerjate z drugimi hišami in raznimi merilniki, da ugotovite porabljeno energijo za ogrevanje. To pa je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo hiše, lokalnim podnebjem, vzdrževanim udobjem, ogrevalnim sistemom in konstrukcijo hiše.

Primerjava porabljene energije za ogrevanje svojega doma

Recimo, da ste porabili energijo, porabljeno za ogrevanje svojega doma, in izkazalo se je, da znaša 10.000 kWh. Kako se to primerja?

Naslednji grafikon prikazuje porabo energije v številnih evropskih državah. Številke na grafikonu predstavljajo energijo, porabljeno za ogrevanje prostorov stanovanja na leto. Tako kot lahko računate za svoj dom.

Energija za ogrevanje prostorov -  kWh-dw copy
Energija za ogrevanje prostorov - kWh-dw copy

Energija, porabljena za ogrevanje prostorov: kWh / dw

Evropsko potrebe za ogrevanje

Na podlagi podatkov, da za ogrevanje doma porabite 10.000 kWh energije, porabite le nekaj več kot porabi povprečni italijanski dom. Če živite v državi s hladnimi zimami, kot je Danska, potem porabite okoli 10.000 kWh, kar je precej malo. Če bi hiša stala v toplem podnebju, kot je Španija, bi pa poraba bila razmeroma visoka.

Tudi če bi upoštevali podnebne razlike, bi se te povprečne vrednosti porabe energije spreminjale glede na velikost vašega doma.

Obračunavanje razlik v velikosti doma

Da bi se izognili vprašanju različnih velikosti hiše, obstaja standard porabe energije za enoto talne površine. V našem primeru za dom (ki porabi 10.000 kWh energije) s tlorisno površino 100 m2, pomeni, da porabi 100 kWh/(m2a), kjer je 'a' leto.

Enako lahko storimo s svojimi povprečnimi evropskimi domovi, ki temeljijo na značilni velikosti stanovanja za vsako državo.

Toplotna energija na površino tal-  kWh-(m2a) copy
Toplotna energija na površino tal- kWh-(m2a) copy

Toplotna energija na površino tal / kWh / (m2a)

Evropske potrebe po ogrevanju na enoto talne površine
Evropske potrebe po ogrevanju na enoto talne površine

Ko upoštevamo velikost tal, dobimo nekoliko drugačno sliko. Zdaj je naša energija za ogrevanje - 100 kWh / (m2a) - enaka kot v Grčiji.

Zelo koristno je oceniti, koliko energije porabite za ogrevanje doma na enoto površine, saj vam omogoča primerjavo porabe z različnimi merili. Najbolj znan je verjetno standard pasivne hiše, ki porabo energije za ogrevanje omeji na samo 15 kWh / (m2a).

Če ste izračunali svojo porabo energije glede na talno površino, lahko resnično razumete, koliko energije porabite za ogrevanje. To je izhodišče, iz katerega lahko razvijete strategije za zmanjšanje stroškov ogrevanja in količine izpustov ogljikovega dioksida (CO2).

Prilagoditev razlik v podnebnem razmerju

Če resnično želite postati tehnični, lahko primerjate tudi energijo, porabljeno za ogrevanje svojega doma, in upoštevate lokalno podnebje. To se naredi s pomočjo Degree Days, posebne vrste vremenskih podatkov, izračunanih iz odčitkov zunanje temperature zraka. Dnevi razredov se uporabljajo za izračun porabe energije v stavbi in zagotavljajo informacije o količini toplote, ki je potrebna za vzdrževanje dane temperature v dani klimi.

Ta postopek je nekoliko tehničen, zato se tukaj ne bomo ukvarjali s pravili. Vendar lahko ponovno navedemo svoj primer evropskega doma, vendar tokrat s porabo energije za ogrevanje vsakega evropskega doma, ki se je v stopinjah zmanjšala na povprečno podnebje.

Poudariti je treba, da te številke niso dejanske uporabniške številke. Namesto tega so za primerjavo energije, uporabljene za ogrevanje na kvadratni meter, z vsemi porabami in prilagojeni povprečnemu podnebju.

Povprečna toplotna energija na talno površino, glede na povprečno evropsko podnebje kWh-(m2a)
Povprečna toplotna energija na talno površino, glede na povprečno evropsko podnebje kWh-(m2a)

Toplotna energija na talno površino, glede na povprečno evropsko podnebje kWh / (m2a)

Evropsko povpraševanje po ogrevanju na hišo
Po upoštevanju razlik v povprečnem podnebju se države razvrstijo drugače. V krajih, kot sta Danska in Nemčija, porabite manj ogrevalne energije kot večina drugih, če upoštevate hladnejše podnebje in različne velikosti stanovanj.

Nekaj za skupaj
Prvi korak za zmanjšanje stroškov ogrevanja in količine izpustov ogljikovega dioksida (CO2) je razumevanje, koliko energije porabite za ogrevanje doma.

S to številko lahko izračunate svoj trenutni odtis glede na ogrevanje, primerjate potencial novih ogrevalnih sistemov, ocenite uporabo regulacij ogrevanja in analizirate, kako lahko izboljšate izolacijo svoje hiše.

Vir in razlaga k tekstu

Energija, porabljena za ogrevanje prostorov: kWh / dw
Opomba: Letna porabljena energija za ogrevanje predstavlja primarno porabo energije za ogrevanje na stanovanje. To je kilovatur na stanovanje (kWh / dw). Številke temeljijo na podatkih Odysee Indicators.

Vir: Odiseja

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje