Ogrevanje

Toplotna premostitev

Pravilno zasnovani sistemi konstrukcije lahko zmanjšajo porabo energije stavbe


Toplotni most, imenovan tudi hladni most, je območje stavbne konstrukcije, ki ima znatno večji prenos toplote od okoliških materialov. To je običajno tam, kjer pride do prekinitve izolacije. Pri manjši toplotni izolaciji pa toplota prodre skozi element z nižjo toplotno prevodnostjo. Če stavba je v hladnem podnebju na primer bolj na severu, lahko na teh točkah nastanejo dodatne toplotne izgube. Spodaj je prikazan primer toplotnega mostu, kjer les prodre v izolacijo in omogoča dodatne izgube toplote

Toplotni most -
Toplotni most -

Strožja zakonodaja in energetska ozaveščenost sta privedli do višje stopnje izolacije v stenah, strehah in tleh, izgube toplote zaradi toplotnih mostov postajajo vse pomembnejše.

Načrtovalci stavb kažejo vse večji interes za uporabo toplotnih zmogljivosti za zmanjšanje ogrevalnih in hladilnih obremenitev v stavbah. To lahko privede do pomembnih prednosti tako glede energetske učinkovitosti kot tudi udobja. Obstaja splošno prepričanje, da so težke zgradbe učinkovitejše od lahkih alternativ pri doseganju optimalne toplotne zmogljivosti za hlajenje. Vendar glavni razlog, zakaj takšne stavbe ostanejo hladne, nima nobene zveze z njihovo veliko težo. To je zato, ker imajo relativno malo oken, kar zmanjšuje pridobivanje sonca in imajo običajno nizko gostoto prebivalstva, kar zmanjšuje notranji dobiček.

Izguba toplote in energijska učinkovitost
Ko stanovanje bolje izoliramo, se poveča pomen toplotnih premostitev. V zelo dobro izoliranih stanovanjih je lahko vpliv toplotne premostitve na splošno za toplotne zmogljivosti stanovanja pomemben. Raziskave so pokazale, da je toplotna premostitev lahko odgovorna za do 30 odstotkov toplotne izgube stanovanja.
Toplotne izgube, povezane s temi toplotnimi mostovi, so izražene kot linearna toplotna prehodnost (Ψ-vrednost) je izražena kot "psi-vrednost".

Toplotni most skozi stransko steno-
Toplotni most skozi stransko steno-

Površinska temperatura, rast plesni in zdravje

Dejavnik površinske temperature (f) se izračunajo tudi kot deli postopka ocenjevanja in se uporabljajo za oceno tveganja rasti plesni, ki ima lahko pomembne zdravstvene posledice.

Plesen proizvajajo alergene (snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo), dražila in celo strupene snovi. Vdihavanje ali dotikanje spore plesni lahko povzroči alergijsko reakcijo, kot so kihanje, izcedek iz nosu, rdeče oči in kožni izpuščaji. Plesen lahko povzroči tudi napade astme in druge bolezni dihal.

Shema toplotnega mostu -
Shema toplotnega mostu -

Toplotni mostovi se pojavljajo znotraj gradbene mase, kjer so zaradi geometrije ali prisotnosti materialov z visoko prevodnostjo toplotni tokovi dvodimenzionalni. Na mnogih položajih preprosti izračuni ne zadostujejo več za pravilno določitev toplotnih lastnosti in je treba analizo konstrukcije analizirati s pomočjo številčnega modeliranja. Na voljo so številni programski paketi za številčno modeliranje, kjer ti določajo geometrijo, materiale in mejne pogoje modela v dveh - ali treh dimenzijah.

Toplotna zmogljivost (včasih napačno imenovana toplotna moč)

Toplotna zmogljivost je sposobnost materiala, da vpija, shranjuje in sprošča toploto. Izmerijo se v džulih toplotne energije, shranjene na enoto zmogljivosti (J / kg K) ali na kubični meter materiala (J / m3K). Osnovno načelo uporabe težkih gradbenih elementov, kot je zidanje ponorov, da bi čez dan vpijali toploto, je starodavna strategija za domače gradbince.

Načrtovalci stavb postajajo vse bolj nagnjeni uporabi toplotnih zmogljivosti za zmanjšanje ogrevalnih in hladilnih obremenitev v stavbah. To lahko privede do pomembnih prednosti tako glede energetske učinkovitosti kot tudi udobja. Obstaja splošno prepričanje, da so težke zgradbe učinkovitejše od lahkih alternativ pri doseganju optimalne toplotne zmogljivosti za hlajenje. Vendar glavni razlog, da takšne stavbe ostanejo hladne, nima nobene zveze z njihovo veliko težo. To je zato, ker imajo relativno majhno število oken, kar zmanjšuje pridobivanje sonca in imajo običajno majhno gostoto prebivalstva, kar zmanjšuje notranji dobiček.

Toplotni most skozi steno -
Toplotni most skozi steno -

Primerjava dveh vrst strukturnih sistemov modelirane gradnje, ki se uporabljajo v tipični petnadstropni poslovni zgradbi, je primerjala modelirano porabo energije pisarniške stavbe iz jeklenih okvirjev s tipično jekleno betonsko sestavljeno talno ploščo z enako stavbo in uporabo betonske konstrukcije. V primerjavi sta bili dve zgradbi skoraj enakih velikosti, kjer se je pokazalo, da ima poslovna stavba z jeklenim okvirjem dovolj toplotne zmogljivosti, da doseže enako porabo energije kot betonska zgradba. Jasno je tudi, da je razmerje zasteklitve in stene veliko pomembnejši dejavnik, ki vpliva na predvideno porabo energije.

Sestavil in zapisal: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje