Najlepše hiše

Vodnik za obnovo stanovanjske hiše

Od najdbe in cene nepremičnine, ki potrebuje prenovo, do reševanja strukturnih in oblikovnih vprašanj.


Slika na naslovnici - Simon Maxwell
Slika na naslovnici - Simon Maxwell

Uspeh pri obnovi doma je odvisen od tega, ali ste pripravljeni na tisto, kar vas čaka, in do določene mere, da boste imeli nekaj presenečenj. Pri obnovi hiše lahko naletite na niz vprašanj, ki jih bo treba rešiti, preden se lahko pojavi vaš sanjski dom in ta vprašanja vključujejo skrite stroške. Če se tega zavedate in boste stopali korak za korakom z načrtom ukrepanja, bo to pomenilo, da projekt ostaja v okviru načrta in proračuna.

Slika 1 - Ne glede na to, ali se pri obnovi hiše odločite za samostojno pot ali za najem, vam urnik del prihrani čas in denar
Slika 1 - Ne glede na to, ali se pri obnovi hiše odločite za samostojno pot ali za najem, vam urnik del prihrani čas in denar

Naredite načrt del

Urnik del je ključnega pomena za vsakogar, ki obnavlja stanovanje ali hišo. V bistvu opisuje vsako posamezno delo, ki ga je treba opraviti od začetka do konca projekta, v pravem vrstnem redu. V idealnem primeru želite na seznam vključiti tudi, kdo kaj počne in koliko bo to stalo.

Spodaj je tipičen razpored del za obnovo hiše, čeprav je vaš morda videti nekoliko drugače. Hišni oblikovalec ali graditelj vam bo lahko svetoval naslednje:

    Ocena stanja hiše

•    Ustavitev nadaljnjega razpadanja, če je objekt v slabem stanju
•    Poiskati dotacije in davčne olajšave
•    Pridobiti vsa ustrezna dovoljenja in zakonska soglasja
•    Preveriti z ustreznim strokovnjakom strukturno stabilnost
•    Dela začeti s predvidenimi deli rušenja  
•    Med pomembnejša dela spada obvladovanje vlage
•    Izvesti vsa predvidena rušenja
•    Pridobiti dostop do spletnega mesta  
•    Začeti z večjimi gradbenimi deli
•    Upoštevati vremenske vplive, ki so pomembni za posamezna dela, še posebej za tista, ki so   pomembna za dela zunanjosti hiše in okolja.

    Zunanja dela

    Najprej popravite vse moteče odrgnine in poškodbe
    Izsušitev objekta
    V objektu opraviti fiksna tla
    Drugi popravki, kot so notranja in zunanja dela
    Okrasitev prostorov in končno čiščenje

Slika 2 - Ko kupite projekt za prenovo, si oglejte cene nepremičnin za druge podobne hiše v okolici in razmislite o možnostih za razširitev in zunanje izboljšave. Slika - Simon Maxwell
Slika 2 - Ko kupite projekt za prenovo, si oglejte cene nepremičnin za druge podobne hiše v okolici in razmislite o možnostih za razširitev in zunanje izboljšave. Slika - Simon Maxwell

Iskanje projekta prenove

  • Čeprav bi lahko projekt prenove na prvi pogled bil videti kot idealna priložnost, lahko nadaljnja preiskava

      dokaže nasprotno. Vedeti, kdaj se oddaljiti od projekta, je ključnega pomena, če se želite izogniti izgubi denarja.

  • Hiter pogled na prenovo in tudi priložnosti za kasnejšo prodajo nedvomno povzročil številnim "hišam, da

      potrebujejo posodobitev", kjer bodo vsa nujno opravljena dela prinesla tudi stroškovne vrednosti.

  • Obnavljanje hiše je priljubljen način, da poskušate pridobiti več hiše za svoj denar, ironično pa je, da lahko noro pospravljanje od tistih po 'projektu' pomeni, da lahko plačate več za nepremičnino, kot je v resnici vredno.

•    Dobro pa je, da je še preden, ste kupili objekt, ki je potreben prenove, dobro spoznati stanje hiše.  

Slika 3 - Ko kupite projekt za prenovo, si oglejte cene nepremičnin za druge podobne hiše v okolici in razmislite o možnostih za razširitev in zunanje izboljšave. Slika -Simon Maxwell
Slika 3 - Ko kupite projekt za prenovo, si oglejte cene nepremičnin za druge podobne hiše v okolici in razmislite o možnostih za razširitev in zunanje izboljšave. Slika -Simon Maxwell

-    Pri prvem ogledu nepremičnine poiščite njen potencial glede na to, kaj bi lahko naredili z zasnovo in finančnim  

     potencialom, ki bi ga lahko na koncu ponudila.   

-    Ali je na primer dovolj prostora na prostem?

-    Je sosedom uspelom pridobiti dovoljenje za načrtovanje izvajanja podobnih del kot tista, o katerih razmišljate?

Razmislite o lokaciji in neposredni bližini ter ne pozabite temeljito oceniti trenutne konstrukcijske stabilnosti stavbe. Razmisliti morate tudi o zgornjih mejah cen za podobne hiše na območju (cena, ki jih kupci ne bodo bili pripravljeni plačati za hišo).

Če vas hiša zanima, se obrnite na pooblaščenega geodeta. Izvedli bodo lahko poročilo o gradnji, ki bi moralo izpostaviti vsa področja, ki vas vznemirjajo, in vam bo predstavilo vsa potrebna bistvena popravila in stroške.

Geodet, ki ga boste naročili, bo priporočil nadaljnje preiskave, če sumi, ali odkrije:

-    da je objekt okužen
-    ali je objekt v stanju posedanja ali povišanja
-    pozornost posvetiti, če je objekt vlažen
-    ali so prisotne težave z drenažo.

Poročilo o zgradbi je zasnovano tako, da se ugotovijo vsi gradbeni načini, ki so bili uporabljeni v hiši (včasih se te razlikujejo, če je bila hiša z leti podaljšana.) Te podatke lahko nato uporabite pri obnovi hiše, da preverite, ali obstajajo novi ustrezni materiali in tehnike. Če so uporabljeni materiali ustrezni, vam to omogoča učinkovitejše nadaljnje načrtovanje.

Slika 4 - Izvedba ankete in klic za storitve gradbenega inženirja naj vam dasta jasno predstavo o vrsti dela, s katero se verjetno srečujete pri prenovi hiše.
Slika 4 - Izvedba ankete in klic za storitve gradbenega inženirja naj vam dasta jasno predstavo o vrsti dela, s katero se verjetno srečujete pri prenovi hiše.

Pri prenovi hiše je še ena bistvena raziskava, ki jo morate pridobiti za prenovo hiše, pridobiti je treba izmerjeno raziskavo. Tako boste dobili natančno lestvico risbe postavitve obstoječe stavbe. Če načrtujete, da bo prijava za načrtovanje del vaše prenove hiše, bo to verjetno potrebno.

Ne pozabite, da ima večina strukturne težave za rešitve. Očitno lahko vplivajo na vaš proračun, zato prej ko boste izvedeli zanje toliko bolje. Upoštevati morate tudi, da lahko določene strukturne težave, kot je na primer vzdrževanje, ki vplivajo na vaše možnosti zavarovanja, pa tudi na njegovo morebitno nadaljnjo vrednost.

Vedno si oglejte nepremičnino vsaj dvakrat, če je mogoče, posnamete videoposnetek, da ga boste lahko analizirali, ko boste prišli domov.

Tukaj je treba še omeniti, da obstajata dva izraza o "prenovi" in "preoblikujem", ki se pogosto uporabljata zamenljivo, vendar imata povsem drugačen pomen. Kadar gre za stavbe, je prenova bolj podobna obnovi kot prenovi, to pa pomeni, da nekaj vrnemo v prvotno stanje, da okrepimo in osvežimo.

Obnova se na drugi strani v bistvu nanaša na spremembo stavbe, morda s spremembo njene postavitve ali razširitve.

Seveda to, kar počne večina lastnikov starih oziroma rabljenih hiš, je kombinacija dveh, ki jim hočemo vrnitev originalnih lastnosti in golih kosti posestva v nekdanjo slavo ob risanju tlorisa, da bi hiša postala bolj primerna za sodobno življenje.

Vir: Natasha Brinsmead

Sestavil in napisal: I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje