Vodovod

Zbiranje deževnice


Prihranek denarja in čuvanje okolja.

Praktično: Če zbirate deževnico, prihranite vodo in denar in tako naredite tudi nekaj za ohranitev našega okolja. Načeloma je večina rastlin zadovoljnih z vodo iz pipe, vendar pa je "mehka" deževnica idealna za zalivanje vrta ali pranje vašega avtomobila, saj vsebuje manj apnenca kot pitna voda.

Zbiralnik deževnice vam bo zagotovo pomagal. Zbiralniki za deževnico niso le sodobnih oblik in barv, temveč je tudi njihovo delovanje enostavno in udobno. Deževnica s strehe odteče v zbiralnik, kjer se shranjuje, nato pa se neposredno iz cisterne, s pomočjo črpalke, uporabi za zalivanje vrta. Seveda lahko takšen sistem montirate tudi v hiši za uporabno vodo in s tem resnično zaokrožite vašo skrb za okolje.

Brezplačna deževnica

Za zbiranje deževnice so na razpolago kompletni sistemi za samogradnjo. Slika 1 prikazuje enostaven primer, pri katerem v padno cev vgradimo posebej prirejeno loputo, preko katere odteka voda v podstavljeni sod ali zbiralnik za deževnico. Ob dežju je potrebno loputo samo odpreti, da se lahko voda izteka v zbiralnik.

Slika 1 - Loputa z odtokom se vgradi v padno cev žleba
Slika 1 - Loputa z odtokom se vgradi v padno cev žleba

Obstajajo pa tudi sodobnejši sistemi za zbiranje deževnice, s posebnimi cevnimi nastavki, ki so dobavljivi v različnih dimenzijah, na primer 105; 90; 75 in 53 mm in imajo vgrajen prelivni ventil. Tako sta zbiralni vstavek v padni cevi in zbiralna posoda za deževnico povezana le s kosom plastične cevi, kot je prikazano na sliki št. 2 in 3. Kakor hitro je nivo vode v zbirni posodi maksimalno napolnjen (do višine preliva), prične odtekati deževnica v padni cevi direktno v kanalizacijo, mimo zbiralne posode.

Slika 2 - Sistem za zbiranje deževnice
Slika 2 - Sistem za zbiranje deževnice

Zbirna posoda je lahko izdelana v različnih velikostih in barvah. Možno je tudi naknadno dograjevanje. Vgradni nastavki s prelivom se izdelujejo s premerom od 45,6 do 105 mm.

Slika 3 - Vgradni kolektor v prerezu
Slika 3 - Vgradni kolektor v prerezu

Deževnica - sveže očiščena

Razvoj tehnologije za zbiranje deževnice se vse bolj dopolnjuje. Tako je moč nabaviti vstavek v padno cev deževnice s prelivno stop loputo in z vgrajenim filtrom. To pomeni, da ne bomo deževnico samo zbirali, temveč jo lahko s pomočjo vgrajenega filtra predhodno, še preden priteče v zbirno posodo, tudi očistimo. Na sliki št. 4 je prikazana vgradnja nastavka »Rainboy« za deževnico z vgrajenim filtrom. S pomočjo takšne naprave, lahko deževnico koristimo v različne namene.

Slika 4 - Vgradnja nastavka s filtrom

Tehnični podatki nastavka »Rainboy«:

  • Vgradnja v jekleno ali plastično padno cev Ø 87 - 105 mm
  • Barva: siva, rjava ali v tonu bakra
  • Visok izkoristek: do 90%
  • Velika stopnja filtriranja
  • Iztok: priključek za HT cev DN 50, s priključkom za odtok cevi PE-HD, dimenzije Ø 25 in 32 mm in gibke cevi Ø ¾«
  • Enostavna nastavitev za poletne in zimske razmere.

Na sliki št. 5 je prikazan način vgradnje cevnega nastavka v padno cev deževnice s pomočjo priložene šablone za zarisovanje in vgradnje.  

 

     

 

Slika 5 - Način vgradnje kompaktnega sistema za zbiranje deževnice

S težavami s pitno čisto vodo se soočajo po celem svetu. Voda postaja iz dneva v dan vse bolj dragocena dobrina. V Sloveniji smo med redkimi, kjer si lahko za pitje, še natočimo vodo iz pipe. Zato je zalivanje vrta s pitno vodo veliko zapravljanje. Prav je, da se tega zavedamo in za zalivanje, pranje avtomobilov itn. vse bolj uporabljamo deževnico, ki jo zbiramo v sodu ali drugem zbiralniku. Moderne zbiralnike lahko montiramo tako, da bo deževnica ob polnem sodu odtekala v kanalizacijo in ne bo poplavila. Pri velikem vrtu lahko razmislite celo o nabavi sistema za avtomatsko zalivanje z uporabo deževnice. Od varčevanja z vodnimi viri bo imelo korist tako okolje kot tudi vi, saj bodo vaše rastline zdrave in bohotne.    Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje