Prezračevanje

Zajem in odvod zraka


Sveži zrak zajemamo tarn, kjer je najbolj čist. Na primer, za objekt v mestu,  bomo zajemali zrak na dvoriščni strani, ne pa s ceste. Zajemamo ga čim višje. Pri tleh dvigajo udeleženci prometa prah. Ta se dviguje in spet pada. Pri tleh nastane vrtinčenje, plast je visoka kake tni metre. Sesalne odprtine naj bi bile torej višje.

Sesalne odprtine so lahko take kot na sliki 1 in 2.

V betonskem kanalu so žaluzije. Tako zavarujemo kanal pred padavinami in pred vdorom ptic in večjih delcev raznih snovi.

Slika 1 - Zajem zraka nad terenom
Slika 1 - Zajem zraka nad terenom

Tudi v pločevinastem kanalu, ki vodi preko strehe so zaščitne rešetke. Tak kanal mora biti v toplejših prostorih (v strojnici), izoliran, da se zračna vlaga ne kondenzira na hladnih površinah. Enak kanal, slika 2, je namenjen odvodu odpadnega zraka.

Slika 2 - Zajem ali odvod zraka na strehi
Slika 2 - Zajem ali odvod zraka na strehi

Sveži zrak prehaja skozi filtre, preden vstopa v prostore, da odstranimo predvsem trdne delce (prah). Filtri so iz papirja, platna, plastičnih snovi, kovine in drugega.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje