Najlepše hiše

Opečni zidaki, polnjeni z mineralnim granulatom


Gradnja hiše je enkratna investicija za celo življenje. Izbira gradbenega materiala je zelo pestra. Na voljo so številni materiali. Les, kamen, opeka in drugi naravni ter umetni materiali so osnova za gradnjo vsake zgradbe. Opeka je sestavni in tudi ključni del večine hiš, grajenih v naši okolici. Vse bolj pa postaja z aspekta projektanta - arhitekta ključnega pomena uporaba opečnih zidakov polnjenih z mineralnim granulatom.

Pri snovanju stanovanjskih objektov morajo izdelovalci načrtov upoštevati želje investitorja glede razporeditve prostorov in oblikovanja objektov, prostorske pogoje, ki jih določa gradbena parcela, kot tudi zahteve pristojnih upravljalcev komunalne infrastrukture in ostalih soglasodajalcev.

Slika 1 - Opečni zidak z integrirano toplotno izolacijo
Slika 1 - Opečni zidak z integrirano toplotno izolacijo

Pred nakupom opeke, je dobro, da se posvetujemo s projektantom o dimenzijah opeke, ki bodo uporabljene za zunanje in notranje zidove. Pri zunanjih zidovih so pomembne masa, dimenzije in toplotne karakteristike same opeke. Pomemben člen pri nakupu opeke predstavlja tudi certifikat, ki ga lahko zahtevamo od proizvajalca ali trgovca, iz katerega je razvidno, da je proizvod proizveden v skladu z zakonskimi predpisi in redno kontrolo, ter garantira, da opeka izpolnjuje vse zahteve v zvezi s kvaliteto.

Slika 2 - Pri zidanju z nanašalnim strojem, se malta nanaša v enakomerni debelini, samo 3 minimetrov
Slika 2 - Pri zidanju z nanašalnim strojem, se malta nanaša v enakomerni debelini, samo 3 minimetrov

Za zidanje lahko uporabimo polno ali votlo zidno opeko. Opeko ločimo po velikosti oziroma obliki, na klasično in modularno. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da mora biti opeka narejena iz ekološko čiste surovine, brez dodatnih umetnih primesi, saj le tako garantira prijeten in zdrav dom. Nikoli ne kupujmo opeke na temelju razstavljenega primerka.

Slika 3 - Simbolični prikaz načina vezave (zarez)
Slika 3 - Simbolični prikaz načina vezave (zarez)

V kolikor predvidevamo gradnjo objekta z uporabo Unipor Coriso opečnih zidakov, ki so polnjeni z mineralnim granulatom je potrebno upoštevati tudi naslednje specifične zahteve:

 • gradnja je modularna, s horizontalnim modulom v velikosti 12,5 cm,
 • po vertikali je opečni modul 25,0 cm,
 • stropovi so monolitni v armirani opečni ali betonski izvedbi,
 • ve toplotne mostove v višini stropnih konstrukcij je potrebno preprečiti z vstavki iz standardnih toplotnoizolacijskih elementov debelin 2 cm
 • za kasete za vgradnjo okenskih rolet ali žaluzij se predvidi uporaba originalnih opečnih elementov proizvajalca opek, z vgrajeno termoizolacijo,
 • med okni in zidovi mora biti predvideno kvalitetno tesnjenje stikov,
 • fasadna obloga izvedena z ometom mora biti paropropustna in omogočati dihanje« objekta.

V preglednici št. 1 so prikazani trije različni profili opeke Unicor Coriso, ki jih je mogoče kupiti tudi na slovenskem trgu.

Preglednica št. 1: Opeka Unicor Coriso se izdeluje v treh različnih profilih

UNIPOR W    08 CORSO

W

Toplotna izolacija

UNIPOR WS  10 CORSO

WS

Toplotna + zvočna izolacija

UNIPOR WS  12 CORSO

WS

Toplotna + zvočna izolacija

Moderen način izgradnje pomeni polno nosilnost skupaj z visoko toplotno izolacijo. Optimalni prerez UNIPOR opeke dosega zelo dobre statične vrednosti, kar ne daje le zaupanja ampak tud varnost objekta. Vse to pa omogoča fleksibilno načrtovanje in kasnejšo nadgradnjo objekta.

Gradnja z opeko Unicor Coriso, nam ne nudi samo zdravega življenja v stanovanju z aktivnim varovanjem klime, temveč izrabimo tudi njeno petkratno najvišjo oceno za:

 • Toplotno in zvočno izolacijo
 • Ekonomičnost
 • Enostavno in hitro klasično obdelavo
 • Ekološko in vzdržljivo opeko.

Z integrirano izolacijo v opeki se v času hitre rasti cen za ogrevalne energente, odlikuje predvsem zaradi enkratne toplotne vrednosti, saj le ta znaša samo 0,08 (W/8m2)). To pa zagotovo pomeni novo dimenzijo v toplotni izolaciji in nudi idealne pogoje za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih hiš.

Izdelava zidovja z ustreznim spajanjem in vrstenjem (slika 3) v vseh nadstropjih z opeko WS 12 CORISO, je v skladu z dovoljenjem Z-17.1-883. Opeka je v skladu z opisom zmogljivosti prekrita s kontaktno tankoslojno malto in se vziduje v skladu s predhodno omenjenim Sklepom Z-17.1-883 in po DIN 1053. V preglednici št. 2 so podani tehnični podatki za opeko UNIPOR - WS2 CORISO.

Preglednica št. 2: Tehnični podatki za opeko UNIPOR - W 12 CORIS

Artikel

Št.

Opis

artikla

DF

Mere v mm

DxŠxV

Material potreben

       za 

Teža

kg/kos

kos na

paleti

mna

paleti

kg na

paleti

 

Neto cena

   €

m3

m3

21236

36,5 Unipor WS 12 CORISO

12

247x365x249

16

44

18,18

40

2,50

727

4.445,43

21220

36,5 polovička WS 12

6

128x365x249

32

88

7,50

80

2,50

600

2.787,40

21230

30,0 Unipor WS 12 CORISO

10

247x300x249

16

53

14,95

45

2,81

673

3.947,90

21226

Kotna opeka

7,5

182x300x249

22

73

8,70

60

2,81

522

3.199,90

Le strokovna in tehnično pravilna uporaba omenjenih zidakov bo zagotovila doseganje visoko zastavljenih parametrov in zahtev za trajnost konstrukcij, energetsko varčnost objekta, izolacijo notranjosti od zunanjega hrupa in ugodno mikroklimo.

Izpolnitev omenjenih pogojev omogoča udobno in prijetno bivanje v objektu, grajenem z opeko UNIPOR CORISO. Objekt zgrajen z našo opeko, ne bo samo lep, ampak bo udoben, varen in energetsko učinkovit, v katerem boste lahko predvsem uživali mnogo let. 

Za informacije se obrnite na:
Tel.: Majda Filipan:   040 / 468 944
Tamara Kozole 030 / 394 396Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje