Najlepše hiše

Bivanje v kleti

Pri zračenju kletnih prostorov topel vlažen zrak vlaži kletne zidove.


S stanovanjskimi prostori so mnogi ljudje omejeni. Večinoma so bivalne površine premajhne, zato se številni, vse pogosteje odločajo za ureditev podstrešij in kletnih prostorov. Ureditev neurejenih podstrešij je velikokrat priporočljiva, žal pa tega ne bi morali zatrditi za kletne prostore. Še posebej, če je zgradba starejše izdelave.

Četudi imamo v današnjem času na voljo zelo kakovostne gradbene in instalacijske materiale ter postopke za poznejšo izolacijo kletnih prostorov pred vlago in toplotno izolacijo, kletni prostori zaradi podnebnih razmer niso primerni za bivanje. V teh prostorih se namreč stalno zadržuje vlaga, ker so izolacijski materiali zelo tesni in ne prepuščajo zraka ter s tem tudi vlage.

Bivanje v kleti
Bivanje v kleti

Najpogosteje so kletni prostori in zidovi pod zemljo, tudi v zimskem času niso tako hladni kot prostori in zidovi nad zemljo. Vendar pa so zunanji kletni zidovi vedno hladnejši od zraka v prostoru, ker se dotikajo zemlje. To je posebno občutno poleti in takoj se pojavijo problemi. Pri zračenju kletnih prostorov topel vlažen zrak vlaži kletne zidove. Na njih se nabira kondenzacijska vlaga in zidovi so kaj hitro vlažni po vsej debelini.

Podobno se zgodi tudi, če kletne zidove v zimskem času ogrevamo. Zidovi postajajo vlažni in mnogi mislijo, da je poškodovana hidroizolacija na zunanji strani zidu. Je pa ravno nasprotno, izolacija je zelo tesna, zato se vlaga zadržuje v zidu. Iz vsega navedenega lahko ugotovimo, da zaradi slabega zraka v kletnih prostorih ti niso primerni za bivanje.

V primeru, da želimo bivati v kleti, se moramo sprijazniti s slabim zrakom ali pa bo potrebno prostore stalno zračiti. Ne pomaga niti izolacija na notranji strani zidov, nasprotno, ta lahko celo škoduje. Primerno stopnjo vlage v zraku lahko dosežemo samo z raznimi umetnimi sredstvi.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje