Najlepše hiše

Katero gorivo za ogrevanje je najboljše za vaš dom?


Ni čudno, saj ni "pravil" za najboljše kurivo ogrevanja. Katero ogrevanje ustreza vam in nepremičnini, je odvisno od mnogih dejavnikov, kratek pregled:

    - zemeljski plin

    - UNP - utekočinjeni naftni plin

    - kurilno olje

    - lesni peleti

    - toplotna črpalka

    Katero gorivo od naštetih je najboljše?

Tehnološki pristopi so vsestranski, za vsakogar, obstaja veliko modelov različnih proizvajalcev. Ugotovite, v tem članku, v katerem so prednosti in slabosti različnih goriv in tehnologij in katera vrsta kuriva za ogrevanje bi bila za vas najboljša. Plin je v zahodnem delu Evrope daleč najbolj pogosto uporabljeno gorivo, predvsem za proizvodnjo toplote, sledi kurilno olje in daleč nazaj so lesna biomasa (peleti) in daleč od zadaj so šele toplotne črpalke.

Zemeljski plin: vsestranska rešitev z nizkimi emisijami CO2

Zemeljski plin je fosilno gorivo z najnižjimi emisijami CO ² na kilovatno uro proizvedene toplotne energije. Za povezavo zemeljskega plina na cevno omrežje ni povsod mogoče, izjema so le večji poseljeni kraji oziroma mesta. Zemeljski plin in lahko kurilno olje sta še posebej učinkovita za ogrevalne kotle z utekočinjanjem ´(kondenzacijski kotli), kar posledično pomeni še dodatno velik prihranek. Zemeljski plin je zato v večini primerov, vsestranska rešitev.

UNP (utekočinjeni naftni plin) je dražja naložba, vendar brez omrežja

V nekaterih območjih pa tudi zemeljski plin ni na voljo - tu je utekočinjeni naftni plin kot alternativa. To je podobno kot pri ogrevanju na kurilno olje. Plin se prodaja in shranjuje v rezervoarju goriva. Na voljo so številni rezervoarji različnih velikosti.

Kurilno olje: Brez povezave na omrežje z učinkovitim delovanjem

Poleg utekočinjenega naftnega plina je kurilno olje prav tako primerno za ogrevanje stavbe brez povezave z javnim omrežjem. Olje ima v primerjavi z zemeljskim plinom, višje emisije CO ² na kilovatno uro proizvedene toplotne energije, ki delajo preko ogrevalnih kotlov na kurilno olje. V nasprotju s starimi nizkotemperaturnimi ali celo starejših standardnih kotlov, imajo sedanji oljni kotli za ogrevanje, ki delajo z utekočinjanjem zdaj visok učinek in porabijo tudi do 30 % manj goriva. Posodobljena ogrevanja, kjer infrastruktura za sistem ogrevanja z oljem že obstaja, je dobro svetovati, da nadomestijo staro opremo pri ogrevanjih z nizko temperaturo ali standardne kotle z novimi kotli za utekočinjanje.

Peleti: Poceni in okolju prijazno kurivo

Za ogrevanje s peleti kurimo z majhnimi in kompaktno stisnjenimi lesenimi oblanci iz žagovine. Za samodejno polnjenje goriva morate imeti zalogovnik in mehanizem za dovajanje peletov v kurišče ogrevalnega kotla. Ogrevanje je zaradi tega še vedno relativno drago.

Toda, ta toplota je neodvisna od ogljika in je do našega okolja prijazno gorivo.

Toplotne črpalke, ki so odvisne od zunanjih pogojev

Toplotne črpalke, ki niso na primerni lokaciji in primerne za vgradnjo v vsak tip stavbe je treba pred vgradnjo preverit njeno smiselnost. Zlasti, ker je pomembno toplotne črpalke, ki se napajajo z električno energijo razlikovati. Pri proizvodnji iz obnovljivih virov energije bodo značilna nihanja in bo ostal delež električne energije za proizvodnjo toplote nizek, kar pa ima tudi negativen finančni delež in slab vpliv na okolje. Raven energije tal, vode in zraka v okolju vgrajenega objekta mora zato biti tako visok, kot je mogoče in tudi cenovno dostopen, drugače bo delež električne energije, ki je potreben preveč visok za uporabo toplotne črpalke (nizka cena, prijaznost do okolja), bodo izgubljeni. Za nove stavbe z zelo dobro toplotno izolacijo in zelo nizko nizko rabo toplotne energije, je rešitev primerna rešitev, za starejše obstoječe zgradbe in veliko potrošnikov, pa niso primerne.

Ko že govorimo CO² ...

Pod izrazom "Bioplin" ali "zeleni plin" so plini, ki jih pridobivamo iz različnih in okolju prijaznih zemeljskih plinov. Bioplin je vnetljiv plin, ki se proizvaja s fermentacijo biomase vseh vrst. Je zmes plinov, ki nastane pri anaerobnem vrenju organskih snovi. Vrenje hlevskega gnoja, gnojnice, energetskih rastlin, odpadkov klavnic in drugih organskih odpadkov poteka s pomočjo razkrojnih organizmov, kot so bakterije in plesni. Razkroj biomase in živalskih odpadkov poteka brez prisotnosti kisika v zaprti napravi, ki jo imenujemo fermentor. Bioplin vsebuje 50 - 70 % metana, 25 - 50 % ogljikovega dioksida in manjši delež zmesi vodika, dušika, amonijaka, žveplo vodika, ogljikovega monoksida in vodne pare. Tako spada med najučinkovitejše energente z ugodnim vplivom na okolje, saj ne prispeva v ozračju k povečanju toplogrednih plinov.

V splošnem naj pogosteje pridobivamo bioplin z biološko razgradnjo v obliki anaerobnega vretja (brez prisotnosti kisika). Pri tem simuliramo predelavo organskega materiala, kot se na primer dogaja v trebuhu prežvekovalcev. Ena krava dnevno proizvede nekaj mleka, gnojila in približno 1,5 m3 bioplina. Vendar pri živalih gre ta bioplin ne izkoriščen v ozračje. V primeru postrojenja za pridelavo bioplina pa ta plin polovimo in nato uporabimo s procesom izgorevanja, za pridobivanje električne energije ter toplote.

Plinske naprave za so proizvodnjo toplote in električne energije hkrati proizvajajo oboje. Glede na izkoristek naprav so namenjene stanovanjskim in poslovnim obratom. Na strani ogrevanja delujejo naprave vzporedno s kotlom. Oba vira toplote sta priključena na sistem ogrevanja za ogrevanje in ogrevanje vode.

Katero ogrevanje je najboljše?

Kateri ogrevalni sistem je za vas najbolj primeren, boste odgovor zase in za svojo potrebo našli tako, da obstoječo infrastrukturo v svoji stanovanjski stavbi porabite za analizo, in nato na podlagi dobljenih rezultatov naredili sami ali vaš načrtovalec za ogrevanje naredili načrt. Bistveno za ogrevanje je predvsem primerjava informacij, ki so najbolj pomembne, kot so (vrsta tehnologije, stroškov, prednosti in slabosti), ter za opravilo opisanih del poiskali najboljšo ponudbo.

V neposredni primerjavi se toplotna črpalka z drugimi ogrevalnimi sistemi se relativno pogosto ni odrezala dobro. Samo učinkovita toplotna črpalka z letnim delovnim številom 4 imajo boljšo toplotno ravnovesje kot oljni ali plinski ogrevalni kotel s primerjalno enakim toplotnim učinkom.

Kotli za ogrevanje s peleti dokazujejo sicer dobre bilančne rezultate izgorevanja s CO2, vendar so zaradi potrebnega hranilnika za gorivo in transporta veliko dražji. Pri zemeljskem plinu gre za fosilno gorivo vsekakor pa so ogrevalne naprave primerljive in cenovno ugodne. Alternativna goriva za posamezne pokrajine, ki nimajo plinskega omrežja, je primeren utekočinjeni naftni plin ali kurilno olje. Fosilna goriva so po navadi vedno primerna za delovanje v kombinaciji z obnovljivimi viri energije.

Vsakdo, ki se zanima za nov ogrevalni sistem, je običajno, da poiščejo in primerjajo različne ponudbe. Kot absolutna novost na trgu zagotavlja ogrevanje načrtovalec hitro in v nekaj minutah lahko ponudi pregled ustreznih grelnikov različnih proizvajalcev. Torej vaš novi grelec je samo en klik na spletni strani. Po vnosu nekaj podatkov na želeni ogrevalni sistem, gorivo in stavbe za ogrevanje načrtovalec določi ustrezne ponudbe, ki so hitro na dosegu roke. Nikakor pa ne upoštevajte nasvetov, ki vam jih spretno ponujajo prodajalci, ki jim je običajno cilj, da znebijo navlake v svojem skladišču.

 

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje