Najlepše hiše

Topel, lep in suh dom


Predgovor

Če si resnično želimo rešiti svet, potem moramo biti previdni.

Tudi stavbe spadajo med največje potrošnike energije, ki jo ljudje poleg hrane in vode najbolj potrebujemo za preživetje in ugodno počutje. Tega se že številni zavedamo. Že z obstoječo tehnologijo se danes po svetu gradijo hiše, ki so energijsko samo zadostne.

  Da so v Sloveniji na tem področju počasni premiki, so krivi tisti, ki še vedno živijo v prepričanju, da to ni mogoče. Zato je namen te knjige, da se jim nudi pomoč, da spremenijo svoje mnenje in čim hitreje pogledajo v prihodnost. Gledati v prihodnost varčevanja le s posodobljeno tehnologijo ogrevalne tehnike, ki jo poznamo že preko 50 let, kot so toplotne črpalke, ki bodo primerne le še za ogrevanja sanitarno tople vode, ogrevanja s plinom in podobno, bodo kmalu postala preteklost. Bo pa na pomenu vse bolj pridobivala poraba električne energije vendar le tista, ki jo bomo pridobili sami na strehi svoje hiše.

  Žal bodo takšni lobiji še dolgo povzročali največjo zavoro. Na srečo, se za takšno prihodnost vse bolj zanimajo posamezni lastniki stanovanjskih hiš in drugih objektov, saj jih v takšne sanacije vse bolj prisiljuje hitra rast cen energentov za ogrevanje. Vse bolj je opazen veliki porast posodabljanja fasad, ki pa se žal še vedno izvaja s pretankimi debelinami izolacijskega materiala, ki bi moral znašati minimalno med 25 do 30 cm, da postanemo energetsko neodvisni.

  Tudi posamezni gradbeni elementi se vse bolj spreminjajo tako, da je njihova vgradnja povsem drugačna, da se prepreči vdor vlage, prepiha ali toplotnih mostov. Za vse te in podobna neznanja zaradi česar so storjene številne napake, predvsem pri vgradnji oken, okenskih polic in špalet, izolacijska zaščita kleti in podstrešij, streh itn., boste našli v objavljenih posameznih člankih, povzetih iz te knjige.

Ivo KlevžeStrokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje