Najlepše hiše

Zidni zaključek s pločevino


Pri obnovitvenih delih bodo najprej opravljena dela na strehi in zidne povezave, kjer se najprej odstranijo stare zidne povezave iz pločevine. Na starih obstoječih stavbah je fasada večinoma izdelana daleč navzdol.

Slika-565-2sliki copy
Slika-565-2sliki copy

Slika št. 565 – Povezave na steno in streho s pločevino

Z novo kritino, ki ji običajno dodamo dodatno plast toplotne izolacije nad škarnike, pomeni to, nova višina priključitve. Tam nastaneta dve možnosti gradbenega poteka. Prikaz z različnimi detajli je prikazan:

  Sliki št. 566 in 569 prikazujeta mogočo popolno ločitev za dvema različnima načinoma. Tukaj pride do tlačnega odpora, proti nastanku vlage je nameščena odporna izolacijska plošča s potrebno višino ter s pločevino prekrita povezava. Nato se položi lesna vezna plošča, ki jo skozi izolacijo, pritrdimo na steno. Ta plošča sočasno predstavlja tudi pod konstrukcijo za stensko povezavo, ki je izvedena iz pločevine in jo je treba na zgornji strani upogniti vsaj za 20 mm.

  Načeloma je lahko streha zdaj v celoti končana, ob upoštevanju, da zavarovanje proti dežju še ni v podanih pogojih in je treba površino strehe v celoti zatesniti z izolacijskim trakom že v času gradnje. Alternativno lahko tudi toplotno izolacijski sistem takoj izvede. Kot prehod lahko tukaj uporabimo podnožni profil, predvsem iz umetne snovi z odkapnikom. Vodoravni upogib s stisljivim trakom zagotavlja vodo tesnost. Prednost te stenske povezave, da se pločevinasta povezava na steno lahko kasneje pri obnovi strehe zlahka zamenja, ne da bi poškodovali toplotne izolacije. Zato ta različica predstavlja optimalno rešitev, če se obnova strehe izvede kasneje.

Slika-566-2 copy
Slika-566-2 copy

Slika 566 – Stenski priključek iz pločevine (mansardno okno) s povratnim zgibom

  Na sliki 567 je prikazano, da na spodnjo stran strešne kritine pritrdimo folijo oziroma podložni trak. Osnovno ploščo v podnožju obložimo z enakimi toplotno izolacijskimi ploščami na oblogo strehe in jih zalepimo na steno. Tako lahko krovec opravi ocenitev strešnih razdalj in pločevinastih povezav z osnovno ploščo. Krovec prenese nato na steno pločevino, ki omogoča povezavo na steno in ga na zgornji strani pusti ne zavitega. V zaključku nato ali tudi najprej po zaključevanju del na strešni površini lahko štukater / pleskar zaključni pločevinasti profil natakne na pločevino in ga s pomočjo plastičnih vijakov pritrdi na osnovno izolacijsko ploščo. S trakovi iz tkane mrežice, ki jih nanese na profil, nato obdela z ometom. S tem dobimo pretežno ločeno in ometano povezavo na pločevini, v kateri je mogoč le majhen premik pločevine vzporedno s steno, glej sliko 565.

Slika-567 copy
Slika-567 copy

Slika 567 – Stenska povezava iz pločevine (pri mansardah) in PVC – pločevinasti vezni profil

Da bi zagotovili, da se PVC natični profil ne bi zaradi velike izpostavljenosti ne bi preveč premikal skozi pločevinasto povezavo na steno, se priporoča popolnoma ločena in dodatno vgrajena vetrna zaščita, glej sliko 568.

Pri uporabi te pločevinaste povezave je mogoča tudi uporaba PVC natičnih profilov, pri čemer je treba paziti:

  • da ni v celoti nastavljena na pločevino in jo je treba potegniti nazaj za okoli 10 mm, tako da je omogočeno tudi navpično pomikanje,
  • da ne prihaja do dolžinske toplotne širitve, če je izvedba izvedena s kotno povezavo,
  • da ni povezava pritrjena skozi pločevino, ne more biti uporabljena za pritrditev,
  • da je namestitev samo ravna in tesno prilegajoča na toplotno izolacijo in postavljena v neposredni bližini pločevinaste prirobnice,
  • da ni treba popraviti nobenih zgibov na pločevini in
  • mora biti v celoti popolnoma obdelana s tkano mrežico oziroma obdelana z armiranim ometom.
Slika-568 copy
Slika-568 copy

Slika 568 - Stenska povezava iz pločevine (pri mansardah) in PVC – pločevinasti vezni profil na vetrni letvi

Slika-569 copy 2
Slika-569 copy 2

Slika 569 - Stenska povezava iz pločevine pri strmi strehi in s povratnim zgibom

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje