Vodovod

Odlaganje apnenca v grelniku vode


Med različnimi imeni, kot so topla sanitarna voda, bojler oziroma grelnik vode in pomeni dve funkciji, predhodno preprosto naprava za gretje vode "bojler", še prej "kotliček".

Vodovodna armatura
Vodovodna armatura

Grelniki tople vode so izdelani v različnih velikostih, od malega električnega stenskega grelnika z vsebino od 15 litrov za majhne potrebe, do velikih s prostornino tisoč litrov in več za shranjevanje toplote, pridobljene preko sončnih sprejemnikov, ki jo potrebujemo za sanitarne potrebe do ogrevanja stanovanjskih hiš.

Glede na stavbo je lahko grelnik tople vode (bojler) nameščen v istem prostoru kot ogrevalni kotel. Če je stavba opremljena tudi za solarni sistem, ki služi za segrevanje vode in je v podporo ogrevanju, je lahko grelnik vode nameščen tudi ogrevalnemu kotlu ali na primer v velikem rezervoarju za vodo.

Ne glede na njihovo velikost in njihovo delovanje imajo vsi grelniki istega "sovražnika", apnenec, ki nastane, ker se v hladni vodi raztopijo mineralne soli (predvsem kalcija in magnezija, ki jih potrebujemo za svoje zdravje) kristalizirajo, ko se voda ogreva. Ta postopek se imenuje privzeti.

Električni grelec obložen z apnencem in po očiščenju
Električni grelec obložen z apnencem in po očiščenju

Nastale serpentine v grelniku tople vode, pred in po odstranjevanje vodnega kamna. V tej vijačni cevi za toplo vodo se voda ogreva preko ogrevalnega kotla, solarne naprave ali s kroženjem toplotne črpalke.

Zviti grelec
Zviti grelec

Električni grelni element, pred in po poapnenju. Ta grelni element, obdan z apnencem, bo segreval sanitarno vodo z velikimi toplotnimi izgubami.

Apnenec izolira ogrevalne palice

Leto za letom se apnenec odlaga na stenah in na dnu grelnika vode. Te plasti apnenca se lahko tvorijo tudi na grelnih palicah. Apno je slab prevodnik toplote in upočasnjuje toplotno moč grelnih elementov. Učinek na porabljeno energijo zato pade, vendar jo bo grelnik vode nadomestil v daljšem časovnem obdobju.

Priključeni grelnik sanitarne vode z navitim grelcem, ki je priključen na ogrevalni kotel za (les, plin ali kurilno olje), v primeru, da je obložen z apnencem, predstavlja to mnogokratnik, v katerem voda kroži v zaprtem krogotoku. Energetska učinkovitost z apnencem obloženega grelnika vode se zmanjšuje s povečanjem apnenca na primer: 1 mm obdanega apnenca na strani cevi za vodo povzroči povečano porabo električne energije za približno 8 %, in 10 mm debela plast apnenca poveča porabo za približno 50 %. V grelniku vode, ki se ogreva s toplotno črpalko lahko obloga apnenca povzroči še veliko večjo porabo energije.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje