Vodovod

Voda iz pipe z najboljše izvirske vode


Voda je idealna za tešenje žeje, ker je popolnoma brez kalorij in nam zagotavlja bistveno potrebne minerale, kot so kalcij, natrij in kalij. Ti raztopljeni minerali dajejo vodi nežen okus, ki ustreza vsakemu obroku.

ista pitna voda iz steklenice_1
ista pitna voda iz steklenice_1

Voda pomeni življenje - in pitje iz pipe pomeni kakovost življenja. Uživajte to!

Da lahko pijemo vsak dan vodo iz pipe, še zdaleč za vse ljudi ni samoumevno. Samo dotik in že priteče kakovostna čista pitna voda iz pipe. Dejstvo, da so pri tem zelo zapleteni procesi, katerih pravilno izvajanje je vse prej kot samoumevno, ve, le malo ljudi. V svetu vsak dan umre zaradi onesnažene pitne vode na tisoče otrok, čeprav prebivalcem v številnih mestih obljubljajo, da bodo še nekaj desetletij oskrbljeni s pitjem vode iz pipe. To zagotavljajo številni strokovnjaki, ki delajo za zagotavljanje in ohranjanje kakovosti pitne vode. Nekateri inšpektorati za prehrano v svojih poročilih prikazujejo vrednosti za kakovost pitne vode in veliko bolj kot omejitev njene proizvodnje zahtevajo, da se uporaba pitne vode obravnava kot živilo.

Vodna pipa z dodanim vodnim filtrom
Vodna pipa z dodanim vodnim filtrom

Voda nas ohranja pri življenju, pod pogojem, da je kakovost vode prava in da teče neprekinjeno, kot smo navajeni. Naj bo to pripravljena pitna voda na industrijski ali naravni način.

Kaj je bil ključni dejavnik uspeha?
Ljudje, ki so živeli v mestu so si že dolgo nazaj želeli imeti v svojih stanovanjih vodo, ki bi tekla neposredno iz pipe. Vsako vodovodno omrežje, ki želi oskrbovati prebivalstvo z vodo, potrebuje najprej zajetje. Zajetje je vodovodni objekt, ki je urejen tako, da omogoča higienski in nadzorovan odjem vode.

 Obstajala je tudi težava, kako zagotoviti tekočo vodo v višjih zgradbah saj je večina objektov na nižji ravni. Težavo so rešili z gradnjo vodohranov, ki so nameščeni višje od najvišje zgradbe in tako zagotovili povsod potrebno tlačno višino. Na primer z rezervoarjem v vodohranu na višini 340 m nadmorske višine se doseže tlak 4,5 bar. Tako so preprečili tudi nihanje tlaka in odpravili zračne žepe, ki bi lahko povzročali težave v vodovodnem omrežju.

Vodohran ali vodni zbiralnik je objekt, v katerem se voda shranjuje in oskrbuje nižje ležeče porabnike. Vodohran je lociran na taki višini, da porabnikom zagotovi ustrezen tlak na vodovodni pipi. Voda iz teh vodohranov se uporablja tudi za požarno varnost.

Vodohran - JVS Mota - Oskrba s pitno vodo
Vodohran - JVS Mota - Oskrba s pitno vodo

Vedno znova in znova porabljamo isto vodo

Voda je na Zemlji že milijone let. Na Zemlji se segreva in spremeni v plin ali v vodne hlape, zaradi česar izpareva oziroma potuje v zrak in se kot padavina dež ali sneg ponovno vrne na Zemljo. Zaradi izhlapevanja v rekah, jezerih in oceanih izgubljajo te vsak dan vodo. Voda se dvigne v zrak v obliki vodnih hlapov in se nato v zraku oblikuje v oblake. Ko se ti v oblaku dovolj ohladijo, se ponovno spremenijo v tekočino in vrnejo na Zemljo. Ta proces se imenuje utekočinjanje. 

Strojne instalacije - vodohran Mežica
Strojne instalacije - vodohran Mežica

Danes neškodljivi - jutri že nitrati v vodi iz pipe?

Misel, da v Sloveniji voda iz pipe pomeni tveganje za zdravje je morda napačna. Torej vendarle ni razloga za strah. To je dobro raziskano in varno, čeprav se tudi pri nas pogosto zgodi, da pride do onesnaženja podtalnice. Delež onesnaževal v naši vodi iz pipe je tako nizek, da nima večjega vpliva na naše zdravje.

Skoraj povsod po Sloveniji lahko pijete vodo iz pipe brez obotavljanja. 

Vendar to se lahko hitro spremeni, namreč, vse preveč se daje onesnaževal in nitratov v odpadne vode, ki se nato kopičijo v podzemnih vodah. Te meje bodo sčasoma presežene in potem pitje vode iz pipe ne bo več varno.

Vodohran Konovo
Vodohran Konovo

Visoke vsebnosti nitratov v podzemnih vodah je za okolje zelo slabo. To nas stane veliko denarja. Pri pripravi vode s čistilnimi napravami in s filtriranjem vode se izvajajo zelo zahtevni in dragi postopki, ki jih je treba izvesti, da na koncu v vodi ni nitratov in je voda varna za pitje. Mimogrede, ekološko kmetovanje, z ekološkimi proizvodi, napolnjenih z vodo ter manj z dušikom so veliko cenejši od konvencionalnega kmetovanja.

- Voda od odvzema do potrošnika
- Voda od odvzema do potrošnika

Strupi skozi hišne cevovode

Pitje vode iz pipe je zaradi različnih težav lahko varno in priporočljivo v celotni Sloveniji. Vendar pa obstajajo tudi izjeme, saj nekatera onesnaževala izhajajo iz hišnih cevovodov. Ključnega pomena za naše zdravje in še posebej nevarni so svinec, baker, Nikelj in Kadmij. Svinčene cevi so še le redko prisotne. Nekaj bi jih sicer še našli v starih stavbah. Če želite z gotovostjo vedeti, ali so škodljive snovi, še, kje v delovanju pri tako imenovanem "vodi iz pipe", je najbolje, da prosite za podatke na Ministrstvu za zdravje. Tam razpolagajo s podatki o pitni vodi, ki jih analizirajo v laboratorijih. Dejansko pridobijo tudi podatke onesnaževal v pitni vodi. Če je ugotovljeno onesnaženje v hišni cevni instalaciji, morate takoj zamenjati instalacijo, ko je to mogoče.

Ali pijete ustekleničeno vodo?

Voda iz pipe lahko vsebuje tudi onesnaževalce iz različnih virov, kljub temu še vedno ostane kot prva pijača za potešitev žeje. In kdor misli, da je bolje piti ustekleničeno vodo zaradi manjših količin onesnaževal in bolj zdravih sestavin, žal, misli napačno.

Pitna voda, ki jo piješ z užitkom
Pitna voda, ki jo piješ z užitkom

Tudi ustekleničene vode ne vsebujejo več mineralov kot voda iz pipe, ravno tako kot tudi pitna voda je vsebnost mineralov odvisna od kraja izvira.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje