Najlepše hiše

Vrstna oziroma (clestory) vgradna okna


Vrstna okna za vgradnjo na visoke zidove, v cerkve in sodobne pasivne hiše

Poznamo dve različni vrsti takšnih oken, ki so lahko standardno vgrajena, kot vzporedna, ali strešna okna. Okna so lahko zelo velika, ali so sestavljene iz niza malih, ki so nameščene na vrhu visoke stene stavbe. Namensko so izdelane za vgradnjo med dvema ravnema zunanje strešne kritine. Prav tako se v stavbah z visoko toplotno učinkovitostjo uporabljajo za vgradnjo, na primer v pasivne sončne hiše. Pri takšni vgradnji je treba paziti na učinek svetlobe in ogrevanja.

Vrstna nadstrešna okna-
Vrstna nadstrešna okna-

Vitražna okna za cerkve

Resnično in neverjetno, da imajo cerkve in katedrale v Evropi velik izbor arhitekturnih elementov, ki se uporabljajo še danes. Čeprav so se mnoge stvari spremenile z izboljšanjem gradbenih tehnik v notranjosti sodobnih cerkva, se še arhitekti vedno zgledujejo po izdelavi cerkva iz preteklosti, še posebej, ko gre za okna. Morda so najpomembnejša arhitekturna značilnost klasičnih cerkva, vezna okna, ki imajo globok simbolni značaj, poleg tega pa so funkcionalna in lepa.

Vitraž

Okno iz obarvanega stekla je sestavljeno iz številnih posameznih kosov stekla. Ti se držijo skupaj z vodili v obliki črke H, ki so zvarjeni skupaj. Svinec je mogoče zlahka upogniti tako, da so lahko oblikovali skoraj vsako stekleno površino. S to tehniko so povezali posamezne koščke steklenega mozaika.

Okrogle steklene ploščice z dvignjeno sredico v obliki polža, ki so sestavljene s svincem, so posebna oblika vitraža.

Cerkev vgrajenimi z vrstnimi vitražnimi okni-
Cerkev vgrajenimi z vrstnimi vitražnimi okni-

Okna so vgrajena visoko v primerjavi z drugimi. Zato lahko pri takih oknih prodre sončna svetloba veliko globlje v bivalni prostor kot običajna okna z vertikalno zasteklitvijo. Njihova funkcija ima dvojni glavni pomen, in sicer da zagotavljajo dodatno dnevno svetlobo, in da zagotovijo način ogrevanja s shranjevanjem toplote v toplotni masi, katere so v severnih stenah in bi običajno bile v senci.

Da bi povečali učinek omenjenih oken, morajo biti te vgrajene pred toplotno masivnimi stenami, na razdalji med 1 do 1,5-kratnika višine stene. Torej, pri zidu z višino do 12 metrov morajo biti okna, oddaljena od 12 do 18 metrov.

Vrstno vgrajena okna imajo številne prednosti:

  • Ta omogočajo veliko več svetlobe v notranjosti stavbe, hkrati pa se zmanjša bleščanje in izboljšanje zasebnosti.
  • Povečujejo sončno energijo v dnevnem prostoru in zlasti toplotno maso na severni strani objekta.
  • So odlična izbira, še posebej, če spodnje nadstropje ovirajo okna drevesa, sosednje hiše in drugi visoki objekti.
  • Za estetsko vgradnjo se dodajajo vzporedno vgrajena ali vitražna okna tudi na hiše na domu.

Vendar pa obstajajo tudi nekatere slabosti:

Sončni vodni sprejemniki za toplo vodo, nameščeni na steno z nagibom 15 stopinj navpično za vgradnjo vrstnih (clerostory) oken, da bi povečali donos toplote sonca v jeseni, pozimi in spomladi
Sončni vodni sprejemniki za toplo vodo, nameščeni na steno z nagibom 15 stopinj navpično za vgradnjo vrstnih (clerostory) oken, da bi povečali donos toplote sonca v jeseni, pozimi in spomladi

 

  • Dodatna svetloba sega v zgodnje nočne ure, saj okno velikokrat zajema tudi ulično razsvetljavo, okolijske svetlobe od hiše sosedov in celo mesečino. To je lahko tudi slaba izbira, če so na strani razsvetljave spalni prostori.
  • Omogočajo tudi dodatno možnost za shranjene toplote v hiši, in ker so vgrajena visoko, so bližje najtoplejšemu zraku v prostoru.
  • Zahtevajo zelo visoke strope v primerjavi z večino domov, kar pomeni, da življenjski prostor vsebuje veliko več zraka s toploto.

Če ste se odločili, da boste vgradili vitražno okno, morate izbrati najboljši model. Dodaten strošek za kakovost bo dramatično zmanjšal svoje toplotne izgube in jo naredil za trdnejšo naložbo. Izberite model z nizko vrednostjo toplotnih izgub, z nizko zračno infiltracijo in se prepričajte, da imajo dvojno zasteklitev ter da so polnjene s plinom, četudi živite v toplejšem kraju, saj bo dodatna zasteklitev pomagala obdržati hišo dalj časa ohlajeno v poletnih mesecih. V zelo hladnem podnebju je najboljše vgraditi okno s trojno zasteklitvijo.

Vzporedna in vitražna okna so razporejena v obliki žagastih zob. Okna so namenjena za zelo velike in široke prostore. Pozabiti ne smemo, da so okna vgrajena na zunanji strani, bodisi na strani stene, ki gleda proti jugu. Če ste se odločili za les (ki je lahko zelo lep), se prepričajte, da so okvirji zavarovana s kovinsko oblogo in zaščiteni z anodizirano barvo.

Za zelo velike prostore ali tiste, ki se raztezajo po dolžini od juga proti severu, lahko povečate na večji-niz žagasto sestavljenih oken, zaradi višine sončne energije. Ta pristop deluje zelo dobro, ko prenašajo veliko svetlobe in toplote v velikih prostorih. V prostoru pa delujejo zelo estetsko.

I.K.Strokovna knjiga ogrevanje

Knjiga Ogrevanje


Knjiga »Ogrevanje – vse za ogrevalno tehniko«, ki jo smo jo izdali meseca julija 2013, ne zagotavlja samo znanja o tehniki, zamenjuje tudi številne in že do zdaj uveljavljena mnenja strokovnjakov. Moja želja je , da se s pomočjo kakovostne strokovne knjige, kateri bodo sledile še knjige, kjer bodo opisani sodobni načini o prezračevanju, kakovostni gradnji objektov kot je ničelna energijska hiša ter izvajanje vodovodnih instalacij.

Naročite svoj izvod knjige Ogrevanje